Μία στο καρφί και μία στο πέταλο o Μίτσκοσκι μετά την τριπλή πρόκληση με το «Μακεδονία» - Πώς εξηγείται η στάση του
Το μεσημέρι του Σαββάτου στις προγραμματικές του δηλώσεις αντί να αποκαλέσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, την αποκάλεσε τρεις φορές «Μακεδονία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία στο καρφί και μία στο πέταλο το πάει ο νέος Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Το μεσημέρι του Σαββάτου στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Μίτσκοσκι αντί να αποκαλέσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, την αποκάλεσε τρεις φορές «Μακεδονία».
«Η Μακεδονία είναι το σπίτι μας.Είναι η ώρα η Μακεδονία να κάνει κάτι παραπάνω για τον κάθε πολίτη. Για τον κάθε Μακεδόνα, Αλβανό, Τούρκο, Σέρβο, Ρομά, Βλάχο και για όλους τους υπόλοιπους που τα επένδυσαν όλα για την πατρίδα τους. Η Μακεδονία πρέπει να σας τα δώσει πίσω. Σας καλώ να είμαστε ενωμένοι, να δουλεύουμε μαζί. Για μια νέα Μακεδονία, για το μέλλον των παιδιών μας, για μια καλύτερη ζωή σε όλους μας Μακεδονία», δήλωσε από το βήμα της βουλής.
Είναι σαφές ότι ο Μίτσκοσκι θέλει να φανεί στους ψηφοφόρους του συνεπής, ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να σπάσει αυγά με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τον λόγο αυτό δήλωσε και έτοιμος για διάλογο. Μένει να φανεί κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, αν θα αποκαλέσει επιτέλους τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα.
Πώς εξηγείται η στάση του
O Μίτσκοσκι πιέζεται στο εσωτερικό, γιατί δεν ξέρει ποσό θα αντέξει ο συνασπισμός με τους Αλβανούς. Αυτό θα φανεί στις αυτοδιοικητικής εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2025.
Ο Βορειο-Μακεδόνας Πρωθυπουργός θέλει να δει ποσό το Βλεν θα συνεχίσει να στηρίζει τον συνασπισμό καθώς στο εσωτερικό οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ Μακεδόνων και Αλβανών δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν.
Έχει επιλέξει να κρατά τα εθνικιστικά ζητήματα ψηλά γιατί δεν θέλει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να μπορεί να απαντά στην κριτική μέσα στο ίδιο του το κόμμα ότι έδωσε στους Αλβανούς πολλά. Προπέτασμα καπνού επομένως η Πρέσπα κι η Ελλάδα.
Στην κοινή γνώμη επικρατούν δύο απόψεις: η πρώτη, την οποία πυροδοτεί τώρα ο Μίτσκοσκι, είναι ότι η Ελλάδα δεν μας έδωσε το όνομα μας κι έτσι συμβιβαστήκαμε και η δεύτερη είναι πως το θέμα της ονομασίας έχει τελειώσει κι ότι όλο αυτό γίνεται μόνο για πολιτικούς λόγους.
Η Αθήνα ναι μεν εκνευρίζει, αλλά όχι η Ελλάδα που αυτό το Σαββατοκύριακο είναι όλοι στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει λάβει πάντως κάποια μέτρα κατά της Βόρειας Μακεδονίας που πονάνε, γιατί επηρεάζουν τις διακοπές των πολιτών.
Υπάρχουν δύο παράγοντες γύρω από το αλβανικό κόμμα Βλεν, που έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το κόμμα έχει αποκτήσει πολύ στενές σχέσεις με την Άγκυρα αλλά και με το Κόσοβο κι όχι με τον Ραμα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr