Ερντογάν: Ενίσχυση διπλωματικών και αμυντικών σχέσεων με Ισπανία - Ιταλία και εναλλακτικές για Eurofighters
«Οι ΗΠΑ είναι επίσης ενοχλημένες από την αυξανόμενη αλαζονεία του Ισραήλ»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής του από τις επισκέψεις του στην Ιταλία και την Ισπανία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Ο Ερντογάν είπε ότι την πρώτη ημέρα του προγράμματος του στην πρωτεύουσα Μαδρίτη στις 12-14 Ιουνίου, με την ευκαιρία της 8ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, εξέτασε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου όλες τις πτυχές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τη συμμετοχή των υπουργών.
«Έχουμε λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στη βάση της συνολικής εταιρικής σχέσης που καθορίζει τις σχέσεις μας. Έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις και οι δύο χώρες".
Υπενθυμίζοντας ότι ήταν μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 επιχειρηματίες από την Τουρκία και την Ισπανία, ο Ερντογάν συνέχισε:
«Με την κοινή δήλωση που ανακοινώσαμε στο τέλος της συνόδου, αυξήσαμε τον νέο στόχο του όγκου εμπορίου από 20 δισ. δολάρια σε 25 δισ. ευρώ. Ενισχύσαμε τη συμβατική βάση των σχέσεών μας με τις 12 συμφωνίες που υπογράψαμε σε διάφορους τομείς. Το αεροπλανοφόρο Αναντολού αποτελεί το σύμβολο της αμυντικής μας συνεργασίας με την Ισπανία. Με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός ανώτερου επιπέδου πρότζετ και επ’ αυτού εργάζονται η Αμυντική Βιομηχανία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών εντός της ΕΕ που έχουν επίγνωση της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ένωση.
Μεταφέραμε τις προσδοκίες μας σχετικά με τη διαδικασία πλήρους ένταξης στον πρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ. Συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα με τον αγαπημένο μου φίλο Σάντσεθ. Η σφαγή στη Γάζα ήταν στην κορυφή της ατζέντας μας. Μοιράστηκα ξανά μαζί του την ικανοποίησή μας για την απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Η στήριξη του κ. Σάντσεθ στον λαϊκό αγώνα της Παλαιστίνης, παρ' όλες τις πιέσεις, είναι αξιοθαύμαστη. Ας ελπίσουμε ότι θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη με την Ισπανία από εδώ και στο εξής για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης».
«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίωσαν τις ανησυχίες μας για τις ρατσιστικές και φασιστικές δομές»
Τονίζοντας ότι πιο δύσκολες μέρες περιμένουν μουσουλμάνους και μετανάστες στην Ευρώπη, ο Ερντογάν συνέχισε:
«Ως δύο χώρες που εφάρμοσαν την πρωτοβουλία της Συμμαχίας των Πολιτισμών, εκφράσαμε τις κοινές μας ανησυχίες για τα ισλαμοφοβικά και τα ξενοφοβικά κινήματα. Μπαίνουμε ήδη στο 20ο έτος και θα κάνουμε κοινές προετοιμασίες για την 20ή επέτειο της Συμμαχίας Πολιτισμών. Το επόμενο έτος θα γιορτάζουμε την 20ή επέτειο. Θα εξετάσουμε επίσης τις δυνατότητες οργάνωσης δραστηριοτήτων που δίνουν έμφαση στο διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Πιστεύω ότι η 8η Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής και οι διαβουλεύσεις μας στη Μαδρίτη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ισπανία».
Ταξίδι στην Ιταλία
Μετά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στην Ιταλία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, όπου και παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7.
Δηλώνοντας ότι αντάλλαξαν ιδέες για τις πολυδιάστατες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, ο Ερντογάν είπε:
«Δήλωσα για άλλη μια φορά ξεκάθαρα ότι το σημερινό διεθνές σύστημα και οι θεσμοί, ειδικά στη Γάζα, απέτυχαν να εκπληρώσουν τα πρωταρχικά τους καθήκοντα. Τόνισα ότι είναι δυνατό για την ανθρωπότητα να ζήσει σε έναν πολύ πιο δίκαιο κόσμο που ακούει τις φωνές τους. Πραγματοποίησα επίσης διμερείς συναντήσεις με ορισμένους ηγέτες της G7 και τους προσκάλεσα στην Τουρκία. Οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς».
«Η Ισπανία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας φάρος που οδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας στο απόλυτο σκοτάδι»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Τι υπόσχονται οι εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας και ειδικά η κοινή τους στάση για την Παλαιστίνη, για ολόκληρο τον κόσμο και την ανθρωπότητα;» ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:
"Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι μοιραζόμαστε με την Ισπανία ίδια συναισθήματα, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις απέναντι στις σφαγές του Ισραήλ που αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Ειδικά όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, η Ισπανία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας φάρος, που καθοδηγεί το πλοίο, την ανθρωπότητα στο απόλυτο σκοτάδι. Τόσο οι εκκλήσεις της για κινητοποίηση της συνείδησης της ανθρωπότητας όσο και οι γενναίες και αποφασιστικές πολιτικές της το ενισχύουν αυτό. Η κατεύθυνση της Ισπανίας στο θέμα της Παλαιστίνης είναι σημαντική από αυτή την άποψη, καθώς είναι μέλος της ΕΕ. Ειδικά όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, πιστεύω ότι η στάση της Ισπανίας θα οδηγήσει στην αποσύνθεση των κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, κατά τις συναντήσεις μας με τον Σάντσεθ, υπήρχε μια προσέγγιση ‘αυτό θα συνεχιστεί’. Προκειμένου να περάσει τη δοκιμασία της Παλαιστίνης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, νομίζω ότι περισσότερες χώρες πρέπει να πουν με τόλμη ‘σταματήστε’ στο Ισραήλ και να υποστηρίξουν την ειρήνη. Αλλά όταν χώρες, όπως η Ισπανία, κάνουν ένα τέτοιο βήμα, ελπίζουμε ότι ο αριθμός των χωρών που θα υποστηρίξουν την ειρήνη θα αυξηθεί. Εμείς, η Ισπανία και οι άλλοι φίλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε να υποσχόμαστε ειρήνη στην ανθρωπότητα και να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να το πετύχουμε αυτό».
«Σχεδόν 150 χώρες σκέφτηκαν όπως εμείς και τάχθηκαν στο πλευρό της Παλαιστίνης»
Ερωτηθείς τι πιστεύει για «την εφαρμογή της απόφασης κατάπαυσης του πυρός που ελήφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Γάζα, ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν κατά του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Ερντογάν.
«Η ανησυχία μου για την τρέχουσα απόφαση κατάπαυσης του πυρός είναι ότι θα την μπλοκάρει κατά κάποιο τρόπο το Συμβούλιο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό βήμα για εμάς είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και όχι από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εάν ο οργανισμός του ΟΗΕ θέλει να ανακτήσει τη φήμη του, η οποία έχει καταστραφεί από ορισμένες παράνομες χώρες, ειδικά το Ισραήλ, πρέπει να κάνει καλή χρήση αυτής της ευκαιρίας, όχι μόνο θα διασφαλίσει την ειρήνη στη Γάζα, αλλά και να καταστείλει επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως τους ώμους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εάν δεν θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να καταλήξουν σαν την Κοινωνία των Εθνών, πρέπει να το διασφαλίσουμε. Όπως λέμε πάντα, ο δρόμος για την τελική ειρήνη στην περιοχή είναι μέσω μιας λύσης δύο κρατών. Αυτή η φόρμουλα φέρνει μαζί της μια μόνιμη λύση. Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην περιοχή».
«Οι ΗΠΑ είναι επίσης ενοχλημένες από την αυξανόμενη αλαζονεία του Ισραήλ»
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Όταν το δούμε γενικά, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη δήλωση. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να προσελκύσει τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑΗΕ στο πλευρό της Παλαιστίνης. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα εδώ. Πιστεύω ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ταραγμένες από την αυξανόμενη κακοήθεια του Ισραήλ Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία της, οι φωνές που ακούγονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τους δρόμους, τους πρυτάνεις δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει σοβαρή αντίδραση κατά του Ισραήλ. Τώρα είναι σίγουρο ότι αυτό το καραβάνι δεν θα συνεχιστεί με τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική. Υπάρχουν δηλώσεις που κάναμε μετά τη δήλωση του Μπάιντεν. Κάντε τα σωστά βήματα και οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αυτό το θέμα θα εξελιχθούν σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εδώ και πέρα ??Φυσικά, ο Μπάιντεν αναμένεται να αποδείξει ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι μια εκλογική επένδυση, αλλά ένα ειλικρινές βήμα για τον τερματισμό των σφαγών στην Παλαιστίνη. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένα βήμα, αλλά δεν αρκεί. Όλοι γνωρίζουμε πόσες αποφάσεις στα χαρτιά αγνοούνται από το Ισραήλ.
«Ο κ. Μπάιντεν περνά τώρα ένα τεστ ειλικρίνειας»
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι έδειξαν ξεκάθαρα πόσο επιδέξιοι ήταν στο να χαλάνε παιχνίδια τρομοκρατίας.
«Φυσικά, η συριακή κυβέρνηση σίγουρα δεν θα τους δώσει την άδεια να κάνουν ένα βήμα ή να ενεργήσουν ελεύθερα σε αυτό το σημείο. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν ήταν στη Μόσχα. Συζήτησαν λεπτομερώς αυτά τα θέματα με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα. Είχα συναντήσεις με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ελπίζω η τρομοκρατική οργάνωση PKK και άλλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να δράσουν ελεύθερα στη Συρία, θα κινητοποιήσουμε τις αρμόδιες μονάδες μας, όπως απαιτείται, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για αυτό».
«Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή - Έχουμε εναλλακτικες»
Σε ερώτηση αν το θέμα του Eurofighter προέκυψε κατά τις επισκέψεις του κι αν η Γερμανία που μέχρι στιγμής το απορρίπτει, προτίθεται να αλλάξει στάση, ο Ερντογάν απάντησε ότι:
«Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα, δηλ. στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ' όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει επίσης μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας διεξάγουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και το προχωρούν. Η βασική μας προσέγγιση είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. Τις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου στην απογραφή, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη. Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν να παράξουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας μόνοι μας και καλύτερα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».
«Δεν θα ήμουν υπερβολικός, αν έλεγα ότι η παλίρροια είναι με το μέρος μας»
Σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών και ρατσιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχονται πόσο δίκιο έχει η Τουρκία.
«Για παράδειγμα, ένας από αυτούς είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ. Μας εξέφρασε ότι εκτιμά την Τουρκία ο Γερμανός καγκελάριος έχει επίσης μια θετική στάση σε αυτό το σημείο, Αγγλία και Γαλλία επίσης».
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχουν επισημάνει τον επικείμενο κίνδυνο εδώ και πολύ καιρό και ότι έχουν πει στους συνομιλητές τους ότι ο αυξανόμενος ρατσισμός, ειδικά στην Ευρώπη, είναι κίνδυνος και ότι αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται.
"Οι χώρες που άνοιξαν τους δρόμους και τις πλατείες τους στην προσβολή των ιερών των ανθρώπων, στην ξενοφοβία, και χτύπησαν την πλάτη εκείνων που τα έκαναν, επειδή τους βόλευε, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που αγνοούσαν. Αυτό ακριβώς είναι το φαινόμενο μπούμερανγκ που λέμε συχνά. Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να δράσει και να εφαρμόσει ρεαλιστικά μέτρα. Διαφορετικά, αυτή η φωτιά θα πάρει διαστάσεις που θα κάψει τους πάντες.
Υπάρχει ένας παρόμοιος κίνδυνος στην τρομοκρατία. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μας προς την Ευρώπη πριν χαλάσει η δοκιμασία. Ας πολεμήσουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις. Ας βγάλουμε επιτέλους μαζί από πάνω μας τη μάστιγα της τρομοκρατίας από την ατζέντα μας".
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr