Ουκρανία: Νέα απειλή κλιμάκωσης από τη Ρωσία - «Θα πλήξουμε τους Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές»
Τι ισχύει για τους εκπαιδευτές - Το Κίεβο ισχυρίζεται πως έπληξε στόχο με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ρωσία απάντησε με νέα απειλή κλιμάκωσης την Τρίτη στις αναφορές ότι η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να στείλει εκπαιδευτές για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της έπληξαν με επιτυχία ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εντός του ρωσικού εδάφους.
«Κανένας εκπαιδευτής που συμμετέχει στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού δεν έχει ασυλία. Δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στον Τύπο σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.
Τι ισχύει για τους εκπαιδευτές
Την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι Γάλλοι εκπαιδευτές θα έρθουν στην Ουκρανία «σύντομα», μια δήλωση που υποβαθμίστηκε τότε τόσο στο Παρίσι όσο και στο Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν - ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της 80ής επετείου της απόβασης της D-Day στη Γαλλία - θα μπορούσε σύντομα να ανακοινώσει έναν μικρό συνασπισμό χωρών που είναι πρόθυμες να στείλουν εκπαιδευτές στο έδαφος της Ουκρανίας, ανέφερε η Le Monde.
«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την επίσημη αποστολή, ανάληψη και έγκριση χερσαίων στρατευμάτων. Αλλά σε μια δυναμική κατάσταση, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται», δήλωσε ο Μακρόν τον Φεβρουάριο.
Ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν ήδη «ειδικοί [στην Ουκρανία] με το πρόσχημα των μισθοφόρων». Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε εν τω μεταξύ ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει «επιβεβαίωση ... που έρχεται σχετικά με τις αναφορές ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία», αναφερόμενη στους εκπαιδευτές.
Το Κίεβο ισχυρίζεται πως έπληξε στόχο με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος
Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της έπληξαν με επιτυχία ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εντός του ρωσικού εδάφους.
«Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό (σ.σ. σύστημα) S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», ανέφερε η υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk στο Facebook μαζί με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα, όπως μεταδίδει το CNN.
Λίγες ημέρες μετά το «πράσινο» των ΗΠΑ
Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν άρει τους περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης των όπλων.
Η Ουκρανία παρακαλούσε επί μήνες την Ουάσινγκτον να της επιτρέψει να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυε μια αεροπορική και χερσαία επίθεση στο Χάρκοβο, γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματά της μπορούσαν να υποχωρήσουν στο ρωσικό έδαφος για να ανασυνταχθούν και ότι οι αποθήκες όπλων της δεν μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο με δυτικά όπλα.
Η άδεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά και προσωρινή και υπό όρους, παρατηρεί το CNN. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό πυρομαχικό που της έχει δοθεί για να ρίξει στη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (σχεδόν 200 μιλίων).
Αντ' αυτού, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια).
Για το λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές επαίνεσαν την απόφαση, αλλά μετρίασαν τις προσδοκίες. Ο Franz-Stefan Gady, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στο CNN ότι τα διασυνοριακά πλήγματα GMLRS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να πλήξει ορισμένες ρωσικές περιοχές στάσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού. Αυτό δεν θα σταματήσει αλλά θα περιπλέξει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Χάρκοβο».
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης- Ανδρουλάκης στο σημερινό τετ α τετ: Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση
«Προωθούν φαραωνικές ΔΕΥΑ»: Αντιδρά η ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Τι περιλαμβάνει
Τα ιδιωτικά σχολεία εξαγοράζονται το ένα μετά το άλλο από ξένα funds - «Η κυβερνητική πολιτική μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε»
Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου για «ανταρσία» - Γενική απεργία «επ’ αόριστον» στη χώρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr