Ουκρανία: Ισχυρίζεται πως έπληξε στόχο με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος
Στοχοθετήθηκε συστοιχία πυραύλων S-300 ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας – Τι μεταδίδει το CNN🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της έπληξαν με επιτυχία ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εντός του ρωσικού εδάφους.
«Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό (σ.σ. σύστημα) S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», ανέφερε η υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk στο Facebook μαζί με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα, όπως μεταδίδει το CNN.
Λίγες ημέρες μετά το «πράσινο» των ΗΠΑ
Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν άρει τους περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης των όπλων.
Η Ουκρανία παρακαλούσε επί μήνες την Ουάσινγκτον να της επιτρέψει να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυε μια αεροπορική και χερσαία επίθεση στο Χάρκοβο, γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματά της μπορούσαν να υποχωρήσουν στο ρωσικό έδαφος για να ανασυνταχθούν και ότι οι αποθήκες όπλων της δεν μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο με δυτικά όπλα.
Η άδεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά και προσωρινή και υπό όρους, παρατηρεί το CNN. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό πυρομαχικό που της έχει δοθεί για να ρίξει στη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (σχεδόν 200 μιλίων).
Αντ' αυτού, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια).
Για το λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές επαίνεσαν την απόφαση, αλλά μετρίασαν τις προσδοκίες. Ο Franz-Stefan Gady, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στο CNN ότι τα διασυνοριακά πλήγματα GMLRS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να πλήξει ορισμένες ρωσικές περιοχές στάσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού. Αυτό δεν θα σταματήσει αλλά θα περιπλέξει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Χάρκοβο».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr