Ρωσία: Βήμα πίσω από το σχέδιο για αλλαγή θαλασσίων συνόρων στη Βαλτική - Τι συνέβη
Σφοδρές αντιδράσεις από Φινλανδία, Σουηδία και χώρες της Βαλτικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το σχέδιο πρότασης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα διαγράφηκε την Τετάρτη από την επίσημη ιστοσελίδα, με φόντο τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκε σε μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Λιθουανία και η Εσθονία.
Στην επίσημη εισήγησή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μια σοβιετική μέτρηση των συνόρων από το 1985 είχε χρησιμοποιήσει ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή διαγράφηκε την Τετάρτη από την επίσημη πύλη όπου είχε αναρτηθεί. Ένα μήνυμα έλεγε απλά: «Το σχέδιο διαγράφεται», χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω εξηγήσεις. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Τι προέβλεπε το σχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις
Στο σχέδιο που είχε ημερομηνία 21 Μαΐου, υπήρχε πρόταση να γίνει διευθέτηση συνόρων γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.
Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.
«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής». Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.
Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».
Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».
Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».
Ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».
Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr