Τρεις νέες προσωπικότητες στο τουρκικό ΥΠΕΞ - Ποιους διόρισε ο Ερντογάν
Τρεις νέους υφυπουργούς Εξωτερικών διόρισε με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τρεις νέους υφυπουργούς Εξωτερικών διόρισε με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεων η Αϊσέ Μπερίς Εκιντζί, ο Μπουρχανετίν Ντουράν και ο Νουχ Γιλμάζ διορίστηκαν ως Υφυπουργοί του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στη θέση του Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος αποχωρεί για να αναλάβει τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ποιοι είναι οι νέο-διορισθέντες υφυπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και κυρίως ποιος από τους τρεις θα αναλάβει το δύσκολο φάκελο των ελληνοτουρκικών;;
Αϊσέ Μπερίς Εκιντζί
Η Αϊσέ Μπερίς Εκιντζί ολοκλήρωσε τη μέση εκπαίδευση στο Dame de Sion της Μασσαλίας μεταξύ 1982-1985, πήρε πτυχίο στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille μεταξύ 1985-1987 και από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του METU μεταξύ 1987-1990 και το μεταπτυχιακό της στα χρηματοοικονομικά στο Boston College μεταξύ 1991-1992.
Πρώην πρέσβης
Το 1992-1994, ξεκίνησε την καριέρα της στο Οικονομικό Τμήμα της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας. Το 1994, εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μεταξύ 2007 και 2010, εργάστηκε ως επικεφαλής τμήματος στο Τμήμα Ενέργειας.
Διετέλεσε Γενική Πρόξενος στη Μασσαλία μεταξύ 2010-2011 και Υποδιευθύντριαι Ενέργειας και Υδάτων μεταξύ 2012-2016.
Από τις 30 Νοεμβρίου 2016 έως την 1η Απριλίου 2021, υπηρέτησε ως πρέσβης στην Αβάνα της Κούβας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προέβη σε δηλώσεις κυρίως κατά του εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα. Η Εκιντζί έχει λάβει θετικά σχόλια για την επαγγελματική της απόδοση και τον ρόλο της στην ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Κούβας. Κατά τη θητεία της, πολλές τουρκικές εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Κούβα, ειδικά στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και του τουρισμού.
Οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες της την περιγράφουν ως ικανή και αφοσιωμένη διπλωμάτη που προώθησε τις τουρκικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, αναφέρεται ότι έχει συμβάλλει σημαντικά σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς διασκέψεις και συζητήσεις (Elips Haber - 'Herkese esit yaklas?r').
Η Εκιντζί διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών στις 17 Μαΐου 2024.
Μπουρχανετίν Ντουράν
Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής γεννήθηκε το 1971 στο Αντάπαζαρί του Σαγγάριου. Ο Ντουράν πήγε στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ του Ανταπαζαρί και στη συνέχεια αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ. Μεταξύ 1993 και 2001, εργάστηκε ως βοηθός ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου και το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, και μεταξύ 2001 και 2009, εργάστηκε ως λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2006, έγινε αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου. Μεταξύ 2006 και 2009, διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Το 2009, μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Ιστάνμπουλ Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης ως επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Το 2010-2011, ήταν επισκέπτης υπότροφος στο πανεπιστήμιο George Mason.
Συντονιστής του think tank SETA
Το 2013, διορίστηκε γενικός συντονιστής του παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης του φιλικά προσκείμενου στην κυβέρνηση think tank SETA (Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας). Το 2014, έγινε γενικός συντονιστής του SETA.
Ο Μπουρχανετίν Ντουράν έχει συγκεντρώσει ποικίλα σχόλια και απόψεις σχετικά με το έργο και τις απόψεις του. Ως Γενικός Συντονιστής του Ιδρύματος SETA, ο Ντουράν είναι γνωστός για τις αναλύσεις του σχετικά με την τουρκική εσωτερική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες «Daily Sabah» και «Politics Today», όπου οι στήλες του αντικατοπτρίζουν συχνά μια φιλοκυβερνητική στάση, υποστηρίζοντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ντουράν έχει τόσο επαινεθεί όσο και επικριθεί για τις απόψεις του. Οι υποστηρικτές εκτιμούν τη βαθιά κατανόηση της τουρκικής και περιφερειακής πολιτικής, καθώς και τη συμβολή του στις ακαδημαϊκές και πολιτικές συζητήσεις μέσω των διαφόρων δημοσιεύσεων του. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές έχουν επισημάνει την ισχυρή ευθυγράμμισή του με το ΑΚΡ, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντικειμενικότητα των αναλύσεών του.
Ο Μπουρχανετίν Ντουράν διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών στις 17 Μαΐου 2024.
Νουχ Γιλμάζ
Ο Γιλμάζ αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του METU και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Γραφιστικής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ Ξεκίνησε το διδακτορικό του στο τμήμα Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου George Mason και το ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ, τμήμα Κοινωνιολογίας. Εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον για την εφημερίδα Star, την εφημερίδα Sabah και το CNN Turk. Μεταξύ 2008-2011, ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου του think tank SETA στην Ουάσιγκτον. Το 2013 διορίστηκε σύμβουλος δημοσίων πληροφοριών. Ο διορισμός του ήταν αξιοσημείωτος, καθώς ήταν το πρώτο άτομο που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή εκτός του οργανισμού, αντικαθιστώντας έναν επί μακρόν υπηρετούντα εσωτερικό σύμβουλο (Hurriyet Daily News).
Εργάστηκε ως λέκτορας στη Σχολή Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Μαρμαρά. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική, την κριτική σκέψη και τις πολιτιστικές σπουδές σε πολλά τουρκικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.
Η κριτική για τον Γιλμάζ περιστρέφεται συχνά γύρω από τις ιδεολογικές του τάσεις και το ρόλο του στις επιχειρήσεις πληροφοριών.
Ο Νουχ Γιλμάζ διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών στις 17 Μαΐου 2024.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr