G20: Ποιοι στηρίζουν την πρωτοβουλία για παγκόσμιο φόρο στους πλούσιους
Ο φόρος εισοδημάτων που καταβάλλουν οι δισεκατομμυριούχοι δεν ξεπερνά το «0,5%» της περιουσίας τους, τονίζουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Αφρική εξέφρασαν σήμερα τη στήριξή τους σε ένα σχέδιο επιβολής παγκόσμιου φόρου στους πιο πλούσιους, το οποίο πρότεινε η Βραζιλία με την ευκαιρία της ανάληψης από τη χώρα της προεδρίας της G20, ενώ η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί.
«Βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη»
Σε επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης – ανάμεσα στα οποία το Der Spiegel (Γερμανία) και η El Pais (Ισπανία)—πέντε υπουργοί των τριών αυτών χωρών αλλά και της Βραζιλίας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα» στην παγκόσμια μάχη «κατά των ανισοτήτων».
«Οι δύο τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από σημαντική αύξηση των ανισοτήτων στις περισσότερες χώρες, με την απόκλιση μεταξύ των εισοδημάτων του 10% των πιο πλούσιων και του 50% των πιο φτωχών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί», υπογραμμίζουν οι υπουργοί.
Μια κατάσταση που «βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη» και αποδεικνύεται ότι «διαβρώνει τη δημοκρατία», συνεχίζει η επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε και ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Ίνοχ Γκοντογκουάνα.
Στην επιστολή τους οι υπουργοί καταγγέλλουν «τα επίμονα κενά» στο διεθνές δημοσιονομικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πιο πλούσιους να μειώσουν σημαντικά τη φορολόγησή τους: κατά μέσο όρο «ο φόρος εισοδημάτων» που καταβάλλουν οι δισεκατομμυριούχοι δεν ξεπερνά το «0,5%» της περιουσίας τους, εξηγούν.
Η θέσπιση «συντονισμένης, παγκόσμιας, ελάχιστης παρακράτησης φόρου στους δισεκατομμυριούχους» θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν τα κενά αυτά και θα προσέφερε στις κυβερνήσεις τα μέσα «για να επενδύσουν σε κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία» ή το «περιβάλλον», προσθέτουν.
Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί δηλώνουν ότι στηρίζουν ένθερμα την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για μια «διεθνή, συμπεριληπτική, δίκαιη και αποτελεσματική δημοσιονομική συνεργασία». «Έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της τη μάχη κατά των ανισοτήτων και τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών», καταλήγουν.
Η Μπραζίλια, που έχει από τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει αναγάγει την παγκόσμια φορολόγηση των πιο πλούσιων σε μία από τις προτεραιότητές της.
Η Βραζιλία εμπνεύστηκε από το έργο του Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζικμάν, σύμφωνα με τον οποίο, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου κατέβαλλαν τουλάχιστον το αντίστοιχο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν επιπλέον 250 δισεκ. δολάρια.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr