Να ζεις στην Κωνσταντινούπολη και να μην έχεις δει ποτέ τη θάλασσα...
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (ίσως και περισσότεροι) ζουν στην Κωνσταντινούπολη ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να έχουν δει ποτέ τη θάλασσα ή το Βόσπορο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (ίσως και περισσότεροι) ζουν στην Κωνσταντινούπολη ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να έχουν δει ποτέ τη θάλασσα ή το Βόσπορο. Αυτό το αδιανόητο φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.
Ένα viral ρεπορτάζ τουρκικού καναλιού κατά τη διάρκεια των διακοπών του Μπαϊραμιού περιείχε μια συνέντευξη με έναν 17χρονο από την περιοχή Άβτζιλαρ (δυτική Κωνσταντινούπολη), ο οποίος δεν είχε ούτε μια φορά αντικρίσει τη θάλασσα, πολλώ δε μάλλον την ευκαιρία να επισκεφθεί την ιστορική συνοικία Εμίνονου, η οποία βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται ο Βόσπορος, το Χρυσό Κέρας και η θάλασσα του Μαρμαρά και φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.
Η ιστορία του 17χρονου
Στη συνέντευξη, ο νεαρός ήταν εμφανώς ενθουσιασμένος που είδε τη θάλασσα από κοντά για πρώτη φορά στη ζωή του. Οι γονείς του παραδέχτηκαν με κατήφεια ότι δεν είχαν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να πάνε τον γιο τους εκεί και αν δεν υπήρχε η δωρεάν δημόσια συγκοινωνία κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, ούτε εκείνη την ημέρα θα ήταν εφικτό. Ο πατέρας οικοδόμος και η οικιακά, είχαν φέρει φαγητό από το σπίτι για τον εαυτό τους, ενώ κέρασαν τον γιο τους ένα balk ekmek (σάντουιτς με ψάρι στη σχάρα), ένα από τα πιο εμβληματικά φαγητά του δρόμου της Κωνσταντινούπολης, συνώνυμο του Εμίνονού. Είχαν χρήματα μόνο για ένα.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η αργία του Μπαϊραμιού ήταν η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσει κάποιος την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλο μέρος της πόλης άδειαζε, καθώς οι άνθρωποι έφευγαν μαζικά για να επισκεφθούν τους συγγενείς και τις πατρίδες τους, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν, παρέχοντας μια εξαιρετική δικαιολογία για να εξερευνήσει κάποιος την πόλη και να περιπλανηθεί σε συνήθως πολυσύχναστες συνοικίες που εκείνες τις ημέρες ήταν ασυνήθιστα ήρεμες.
Τραγική η κατάσταση από την οικονομική κρίση
Το ίδιο συνέβη και φέτος, εν έτει 2024. Η εξουθενωτική οικονομική κρίση εμπόδισε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης να επισκεφτεί τα χωριά του κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επέλεξαν να επωφεληθούν πλήρως από τις πολυήμερες δωρεάν μεταφορές στα ΜΜΜ, όπως λεωφορεία, μετρό και πλοία. Φέτος, ο συνωστισμός ήταν απίστευτος σε περιοχές όπως το Πέρα, το Μπεσικτάς, το Εμίνονου και τη Χαλκηδόνα. Οι περιοχές ασφυκτιούσαν από ντόπιους και ξένους τουρίστες που έβγαιναν και απολάμβαναν τον τέλειο ανοιξιάτικο καιρό.
Μάλιστα, πολλοί παραπονέθηκαν για τα πλήθη και δήλωσαν ότι η έξοδος ανάμεσα σε αυτά ήταν αδύνατη. Κι αυτές οι γκρίνιες ήταν συχνά διανθισμένες με ταξικά και αντι-προσφυγικά συναισθήματα που αποσιωπούσαν βολικά το υποκείμενο πρόβλημα: η φτώχεια έχει γίνει τόσο διαδεδομένη στην Κωνσταντινούπολη που η δωρεάν μετακίνηση, ακόμη και για λίγες ημέρες, αποτελεί πλέον πολυτέλεια για αμέτρητους κατοίκους της Πόλης. Ακόμη και για έναν 17χρονο και την οικογένειά του από τα περίχωρα...
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr