Οι πιθανές ημερομηνίες ισραηλινής επίθεσης, τα σενάρια και η στάση του Ιράν
Οι πολλαπλοί στόχοι και τα σενάρια για τη μορφή της ισραηλινής αντίδρασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά του το Ισραήλ, εντείνοντας έτσι την παγκόσμια ανησυχία σχετικά με μία πιθανή απάντηση στο Ιράν. Πάντως, ειδικοί έχουν κάνει εκτιμήσεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η επίθεση, αναφέροντας πως θα μπορούσε να είναι πριν από τις 22 Απριλίου ειδάλλως μετά τις 29 Απριλίου, δηλαδή πριν ή μετά το Εβραϊκό Πάσχα.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποια μορφή θα έχει αυτή η επίθεση - απάντηση στο Ιράν, καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει και αναφέρεται σε αντίδραση με στρατηγική σύνεση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Οι πολλαπλοί στόχοι και τα σενάρια για τη μορφή της ισραηλινής αντίδρασης
Το Ισραήλ καλείται να πετύχει σε παράλληλο χρόνο, πολλαπλούς στόχους:
- να στείλει μήνυμα στο Ιράν ότι οι προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες,
- χωρίς να ρισκάρει περιφερειακή σύγκρουση και
- χωρίς να ρισκάρει τη στήριξη του δυτικών και του σουνιτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή, που έσπευσαν να το στηρίξουν.
Αναφορικά με τη μορφή που πρόκειται να έχει η ισραηλινή αντίδραση, με στρατηγική σύνεση υπάρχουν τα εξής σενάρια:
- Μεγάλη επίθεση σε στόχο εκτός Ιράν, για παράδειγμα χτύπημα σε βάση των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία
- Επίθεση εντός Ιράν κατά ενός πιο συμβολικού στόχου για τον οποίο θα έχουν πάρει έγκριση από Ουάσιγκτον
- Εξουδετερώνοντας στόχους εντός Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ
Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ
- Δεξαμενές, αποθήκες καυσίμων και πετρελαίων
- Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια κατασκευής drone, αποθήκες όπλων
- Πυρηνικές εγκαταστάσεις
- Ανώτερα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης
- Πλήγμα σε ιρανικές εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και χωρίς υποστήριξη συμμάχων
To Τελ Αβίβ, πάντως, είναι αποφασισμένο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν, ότι «επιθέσεις όπως αυτή που έκανε δεν θα περάσουν αναπάντητες ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων».
Αυτό επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκαντλέρ, μιλώντας στην απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ Αδαμαντία Λιόλιου.
«Αυτό που έκανε το Ιράν, το να επιτεθεί από του έδαφός του ήταν πρωτοφανές. Εκτόξευσαν 300 drones, ρουκέτες και πυραύλους στο Ισραήλ. Δε νομίζω ότι οποιαδήποτε χώρα θα το δεχόταν. Χρειαζόμαστε ένα συνασπισμό χωρών να συνεργαστούν για να σταματήσουν το Ιράν» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν από άποψη στρατηγικής. Ο στρατός του Ισραήλ μπορεί να το κάνει, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μπορούν να το εκτελέσουν. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το καταλαβαίνουν. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
«Η διαμάχη Ισραήλ-Ιράν δεν αφορά μόνο το Τελ Αβίβ αλλά ολόκληρο τον κόσμο», εξηγεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στη συνέχεια.
Όπως αναφέρει σχετικά: «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ. Είναι όλου του κόσμου επειδή το Ιράν προσπαθεί να γίνει κράτος-πυρηνική δύναμη, Το Ιράν δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ αλλά απειλεί την περιοχή, συνεπώς τον κόσμο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι για το τι είναι ικανό το Ιράν και τι πρέπει να κάνουμε ως συμμαχία».
Το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση, αλλά αν δεχθεί επίθεση θα απαντήσει άμεσα
Ο πρέσβης του Ιράν στην Ελλάδα, Μαλέκ Χοσσεϊν Γκιβζάντ, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίθεση στο Ισραήλ, μιλά αποκλειστικά στο ΟΡΕΝ. Διαμηνύει πως αν το Ισραήλ επιτεθεί, η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και έντονα. Χαρακτηρίζει το Ισραήλ μια αδύναμη ύπαρξη που οφείλει την επιβίωσή του στις ΗΠΑ.
Ο Γκιβζάντ, σημειώνει πως η Τεχεράνη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για την επίθεση: «Με μήνυμά μας, 72 ώρες πριν από την επιχείρηση, στους φίλους μας στις χώρες της περιοχής ενημερώσαμε πως η απάντησή μας στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας είναι οριστική και δεδομένη».
«Θεωρούμε την άμυνα των γειτόνων μας, ως την άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», συνέχισε ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας ήταν η τιμωρία του σιωνιστικού καθεστώτος. Δεν επιδιώκαμε και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση. Και μετά το τέλος της επιχείρησης της νόμιμης άμυνας, θεωρούμε το θέμα λήξαν».
Παράλληλα, τονίζει πως «αν το Ισραήλ προβεί σε επιθετική ενέργεια, το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και έντονα. Και αυτό το μήνυμα το μεταφέραμε σε όλους».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας και τις προσδοκίες του Ιράν από τη χώρα μας, ο πρέσβης σημείωσε: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της για σταθερότητα και μείωση των εντάσεων. Η σταθερότητα στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) είναι υπέρ της Ελλάδας μιας και η χώρα σας γειτονεύει με αυτή την περιοχή. Από την άλλη η αναταραχή και η ανασφάλεια μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην Ελλάδα. Άρα είναι υπέρ της Ελλάδας, του Ιράν και των άλλων κρατών, να υπάρχει σταθερότητα».
Μητσοτάκης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση
Την ανάγκη η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, να μη μετατραπεί σε «περιφερειακή σύγκρουση», υπογράμμισε την Τετάρτη (17/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση». «Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr