«Ελληνικό χρέος: Λογαριασμός 100 εκατ. για το Βέλγιο»
Οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να συναινέσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Βέλγιο θα πρέπει να πει αντίο σε ορισμένα έσοδα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε χειρονομία ενός δισ. ευρώ υπέρ της Ελλάδας για την ελάφρυνση του ογκώδους χρέους της αναμένεται να συναινέσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βουκουρέστι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σε συνέχεια επιβεβαίωσης από πλευράς της Επιτροπής ότι η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα της Elodie Lamer, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι και η οικονομία της - σε ασφυξία από τα πολλά χρόνια λιτότητας - είχε ανάγκη από μία ανάσα οξυγόνου, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο να διαπραγματευθεί μία ελάφρυνση του χρέους, με την ευρωζώνη ωστόσο να μη δέχεται το καθαρό κούρεμα, αλλά να συμφωνεί τελικά στη μεταβίβαση των τόκων που απέκτησαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό που ανέρχεται στα 4,8 δισ. και θα πρέπει να επιστραφεί στην Αθήνα έως τα μέσα του 2022.
Τα χρήματα όμως αυτά, μέρος των οποίων έχουν ήδη δεσμευθεί σε λογαριασμό του ΕΜΣ, σημειώνει η αρθρογράφος, θα καταβληθούν στην Ελλάδα με το σταγονόμετρο και με αντάλλαγμα μία σειρά μεταρρυθμίσεων, μια και αποφασίστηκε να διατηρηθεί αυτός ο τρόπος πίεσης προς την Αθήνα, προκειμένου να προωθηθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, σε αντικατάσταση των οικονομικών μεταγγίσεων, από τις οποίες εξαρτιόταν πλήρως η χώρα μια εποχή. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι τα πρώτα χρόνια του πρώτου σχεδίου διάσωσης, στις αρχές του 2010, οι πιστωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για υπερβολικά μερική εφαρμογή των μέτρων οικονομικής προσαρμογής που είχαν διαπραγματευθεί με την Ελλάδα έναντι δανείων. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπράξει η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο ανέρχεται στα 972 εκατ. ευρώ, με το Βέλγιο να έχει ήδη καταβάλει στον προαναφερθέντα λογαριασμό του ΕΜΣ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, 68 εκατ.
Τίποτα δε θεωρείται εντούτοις τελειωμένο, αφού πολλές πηγές εξηγούν ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα δεν κατάφερε να εισπράξει αυτό το δισ., επειδή είχε καθυστερήσει ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η έγκαιρη αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχολιάζει η συντάκτρια, προσθέτοντας ότι σημείο τριβής αποτελεί ο ελληνικός νόμος για την πρώτη κατοικία, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα προστασίας από απαλλοτριώσεις, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών του ιδιοκτήτη, μέτρα τα οποία η Ελλάδα θα ήθελε να επεκτείνει και στις επιχειρήσεις, με την ευρωζώνη να θέλει όμως να περιορίσει την ισχύ τους αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ολοκληρώνοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένεται συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών και αν επικυρωθεί η αρχή της καταβολής των χρημάτων, αυτό θα πρέπει εν συνεχεία να περάσει από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Το Βέλγιο θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τις 15 Ιουλίου σε μία δεύτερη καταβολή χρημάτων στον λογαριασμό του ΕΜΣ, 43 εκατ. ευρώ περίπου, καταλήγει η αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι όσο τα χρήματα παραμένουν στον δεσμευμένο λογαριασμό, βρίσκονται υπό την κυριότητα του Κράτους και ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος, υπολογιζόμενος κατ’ αναλογία με το ποσό που θα καταβληθεί τελικά στην Ελλάδα, θα περιοριστεί, κατά συνέπεια, στα 24 εκατ.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr