ΟΗΕ: Ωμότητες και εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν
Σοβαρές οι καταγγελίες του ΟΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν έχουν διαπράξει ωμότητες που ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον μη στρατιωτικών στόχων όπως νοσοκομεία, αγορές ακόμη και καταυλισμούς προσφύγων, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στο Σουδάν που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 μεταξύ του τακτικού στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.
Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από έξι εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κάνοντας το Σουδάν τη χώρα με τους περισσότερους εκτοπισμένους παγκοσμίως.
«Κάποιες από αυτές τις παραβιάσεις ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», κατήγγειλε ο Φόλκερ Τουρκ επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Τα όπλα πρέπει να σιγήσουν και οι άμαχοι να προστατευθούν», τόνισε.
Οι ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει επισήμως ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και έχουν επισημάνει ότι οι ΔΤΥ και συμμαχικές τους πολιτοφυλακές έχουν επιδοθεί σε εθνοκάθαρση στο Δυτικό Νταρφούρ. Και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει πως θα ερευνήσουν τις καταγγελίες περί φόνων και ωμοτήτων και θα τιμωρήσουν τους μαχητές που εμπλέκονται σε τέτοιες ενέργειες.
Τα δραματικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ
Η έκθεση του ΟΗΕ αφορά την περίοδο από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2023 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 300 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και σε υλικό από δορυφορικές εικόνες. Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει εξάλλου ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν έπεσαν θύματα επιθέσεων.
Σε ένα περιστατικό δεκάδες εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν όταν ο καταυλισμός στους στο Ζαλινγκέι του Νταρφούρ έγινε στόχος βομβαρδισμού από τις ΔΤΥ από τις 14 ως τις 17 Σεπτεμβρίου. Περίπου 26 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο κάτω από μια γέφυρα σκοτώθηκαν στις 22 Αυγούστου από οβίδες που φέρεται να έριξε ο τακτικός στρατός του Σουδάν.
Σύμφωνα με την έκθεση η οποία επικαλείται μαρτυρίες θυμάτων, οι ΔΤΥ χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. Περιγράφει περιστατικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ στα οποία δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και τοποθετήθηκαν έξω από φυλάκια των ΔΤΥ προκειμένου να μην βομβαρδιστούν από τα μαχητικά αεροσκάφη του στρατού.
Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν καταγράψει και περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εις βάρος 118 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα που συνελήφθη και βιαζόταν ομαδικά επί εβδομάδες. Πολλοί από τους βιασμούς διαπράχθηκαν από μέλη των ΔΤΥ.
Και το πρακτορείο Reuters έχει καταγράψει περιπτώσεις ομαδικών βιασμών σε επιθέσεις εθνοτικού χαρακτήρα που έχουν εξαπολύσει οι ΔΤΥ και μία συμμαχική τους αραβική πολιτοφυλακή.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr