Τουρκία: Επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας την αμυντική συμφωνία με τη Σομαλία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο πλαίσιο της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ της χώρας και της Σομαλίας, ο Ζεκί Ακτούρκ επιβεβαίωσε το στρατιωτικό σκέλος αυτής, όσον αφορά την οργάνωση ενός εθνικού στρατού στη χώρα με τη συνδρομή της Τουρκίας και την προστασία των χωρικών υδάτων της.
«Παρέχουμε υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια»
«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Σομαλία, την οποία θεωρούμε ως μια φιλική και αδελφική χώρα, οι δραστηριότητές μας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, της παροχής συμβουλών και της υποστήριξης συνεχίζονται. Παρέχουμε υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια, προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας και να του παράσχουμε μια δομή που να μπορεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Ο Εθνικός Στρατός της Σομαλίας, στη διαδικασία συγκρότησης και εκπαίδευσης, του οποίου έχουμε συμβάλει, έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στον αγώνα της Σομαλίας κατά της τρομοκρατίας. Η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντικό ‘πρότυπο’ στην αφρικανική γεωγραφία και υπάρχουν πλέον αιτήματα από άλλες χώρες της Αφρικής να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης.
Η συμφωνία-πλαίσιο για την Αμυντική και Οικονομική Συνεργασία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Σομαλού υπουργού Άμυνας την περασμένη εβδομάδα [σ.σ. στην Άγκυρα] έχει ως στόχο να αναπτύξει και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των διμερών στρατιωτικών μας σχέσεων. Κατόπιν αιτήματος της Σομαλίας, θα παράσχουμε την υποστήριξη που ήδη παρέχουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Έτσι, θα βοηθήσουμε τη Σομαλία να βελτιώσει την ικανότητα και τις δυνατότητές της στην καταπολέμηση παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων στα χωρικά της ύδατα. Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αυτής βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει σημαντική ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας-Σομαλίας».
Μνημόνιο για χρήση του εναέριου χώρου Βουλγαρίας για ‘θερμές καταδιώξεις’
Ο Ζεκί Ακτούρκ μοιράστηκες επίσης λεπτομέρειες του Μνημονίου Κατανόησης για την εναέρια αστυνόμευση της συνοριακής διέλευσης Τουρκίας-Βουλγαρίας το οποίο υπέγραψε ο Τούρος υπουργός Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Todor Tagarev. Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα μπορεί να πετάει στον βουλγαρικό εναέριο χώρο για «ενεργητική επιτήρηση».
«Οι συμφωνίες Border Crossing Air Policing επιτρέπουν στα αεροσκάφη εναέριας αστυνόμευσης να συνεχίζουν την θερμή καταδίωξη διασχίζοντας τα σύνορα μιας άλλης χώρας, προκειμένου να αποτρέπουν αεροπορικές απειλές. Οι συνορεύουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διμερείς ή πολυεθνικές συμφωνίες μεταξύ τους, οι οποίες συνιστώνται επίσης από το ΝΑΤΟ. Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα μπορεί να πετάξει στο βουλγαρικό εναέριο χώρο για θερμή καταδίωξη όταν εκτελεί καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στα βουλγαρικά σύνορα».
«Καλοτάξιδο το ΚΑΑΝ»
Αναφερόμενος στο τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ ευχήθηκε να αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο μέλλον της άμυνας και της ασφάλειας της Τουρκίας.
Συμφωνία European Sky Shield Initiative (ESSI)
Σχετικά με τη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ασπίδα (ESSI) που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ, Ζεκί Ακτούρκ, ανέφερε ότι: «Ο αριθμός των μελών της πρωτοβουλίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2022 υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έφτασε τα 21 με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η Πρωτοβουλία, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ευελιξίας με την από κοινού προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας των χωρών, αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Τα κράτη μέλη του ESSI έχουν ως στόχο να θωρακιστούν καλύτερα απέναντι σε επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες ή αεροσκάφη. Η Πρωτοβουλία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα συστήματα αεράμυνας λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους, να διασφαλίσει δηλαδή τη συντονισμένη χρήση των συστημάτων, καθώς και τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης και των ασκήσεων».
Καμία αναφορά σε συμφωνίες με Αλβανία με Τ/ΥΠΑΜ
Το υπουργείο Άμυνας στην ενημέρωση Τύπου δεν αναφέρθηκε στη Στρατιωτική Συμφωνία-Πλαίσιο Τουρκίας-Αλβανίας, που υπεγράφη, μαζί με άλλες πέντε διμερείς συμφωνίες στις 20/2/24 στην Άγκυρα, από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα.
Η ειδικευμένη σε αμυντικά θέματα ιστοσελίδα SavunmaHaber αναφέρει πάντως ότι «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νομικής βάσης για τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, που θεμελιώνονται στην κυριαρχία, την ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων, καθώς και στη διασφάλιση και ανάπτυξη στρατιωτικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των μερών. Η Συμφωνία αποτελεί επίσης τη βάση για συνεργασίες, κυρίως στη στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, για από κοινού συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις ή ασκήσεις, στρατιωτική για τη συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας και ενόπλων δυνάμεων».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr