Σουηδία: Χάθηκαν ερευνητικά δείγματα δεκαετιών που χρησιμοποιούνταν σε ιατρικές έρευνες λόγω ζημιάς σε καταψύκτη
Στο κενό η έρευνα για τη λευχαιμία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ερευνητικά δείγματα που συλλέγονταν επί δεκαετίες σε σουηδικό ιατρικό πανεπιστήμιο καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν ένας καταψύκτης παρουσίασε βλάβη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.
Τα δείγματα ήταν αποθηκευμένα σε δεξαμενές που ψύχονταν με υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -190C, στο Karolinska Institutet (KI) στη Στοκχόλμη. Στο Ινστιτούτο εδρεύει η Συνέλευση Νόμπελ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιλογή του νικητή για το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, σύμφωνα με την Guardian.
Ανυπολόγιστη ζημιά εκατομμυρίων
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές, και ενώ οι δεξαμενές μπορούν να αντέξουν τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, έμειναν χωρίς αυτό για πέντε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δείγματα από πολλά ιδρύματα.
Ο κοσμήτορας της νότιας πανεπιστημιούπολης του Ινστιτούτου, δήλωσε πως «αυτό συνέβη ίσως στην χειρότερη στιγμή που μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σουηδία, μόλις μία ημέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων».
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν ήταν περίπου 43 εκατ. ευρώ.
Στο κενό έρευνα για την λευχαιμία και άλλες σοβαρές ασθένειες
«Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί που ερευνούν τη λευχαιμία καθώς συγκέντρωναν δείγματα από ασθενείς επί 30 ολόκληρα χρόνια», σημείωσε ο κοσμήτορας.
Στο πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη δολιοφθοράς, το περιστατικό έχει αναφερθεί και στην αστυνομία.
Όπως σημείωσε ο κοσμήτορας: «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζημιά οφειλόταν σε εξωτερική επιρροή, αλλά η αναφορά στην αστυνομία έγινε για να καλυφθούν όλες οι βάσεις. Τα δείγματα ήταν όλα αυστηρά για ερευνητικούς σκοπούς, ώστε να μην επηρεάζεται η περίθαλψη των σημερινών ασθενών, αλλά προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές έρευνες. Πρόκειται για δείγματα που αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένων μελετών και υπήρχαν σχέδια για περισσότερες μελέτες».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr