Θα μπορούσε η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35;
Οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, εάν επιλυθεί το ζήτημα της παρουσίας των S-400 στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καμία... επικύρωση δεν κινητοποίησε και δεν ταρακούνησε τα τουρκικά ΜΜΕ όσο οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ την Τρίτη στο CNNTurk.
Είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, εάν επιλυθεί το ζήτημα της παρουσίας των S-400 στη χώρα.
Πώς μπορούν λοιπόν η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα να επιλύσουν την κρίση των S-400;
Υπήρχαν αρκετές προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν για να τερματιστεί η κρίση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Προσέφερε μια λύση το 2019, η οποία έλεγε ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα, θα πρέπει να επιτρέψει στους αξιωματούχους των ΗΠΑ τακτικές επιθεωρήσεις για να ελέγξουν την κατάσταση του συστήματος και να μην υπάρξουν περαιτέρω αγορές όπλων από τη Ρωσία. Η Τουρκία εκείνη την εποχή αρνήθηκε αυτή την πρόταση επειδή θεώρησε τις επιθεωρήσεις των ΗΠΑ ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της.
Ο Τραμπ έπειτα συμφώνησε με την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας διερεύνησης ότι οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για τα F-35, αλλά το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση.
Τα πράγματα έγιναν περίπλοκα το 2021, όταν ο νόμος CAATSA απαίτησε από την Τουρκία να «ξεφορτωθεί» τα συστήματα S-400 για να μην επιβάλλει κυρώσεις, αλλά ούτε αυτό λειτούργησε.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρήκε μια μέση οδό: Να στείλει τους S-400 της Τουρκίας στην Ουκρανία για την άμυνά της. Η Άγκυρα απέρριψε γρήγορα την προσφορά, καθώς θα έβαζε την Τουρκία στο στόχαστρο της Ρωσίας και δεν ήταν σαφές πώς θα αποζημιωνόταν για τη μεταφορά.
Λύση το Αζερμπαϊτζάν;
Η πιο δημοφιλής επιλογή που είχε κυκλοφορήσει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ήταν κάτι άλλο: Στείλτε τους στο Αζερμπαϊτζάν.
«Εκ πρώτης όψεως, είναι μια καλή πρόταση. Το Μπακού χρησιμοποιεί ήδη ρωσικά όπλα και έχει μια σταθερή σχέση με τη Μόσχα παρά τα κάποια σκαμπανεβάσματα. Και μπορεί επίσης να πληρώσει τουλάχιστον περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε η Τουρκία για να αγοράσει την αντι-αεροπορική πλατφόρμα. Ωστόσο, μια τέτοια ανταλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί πολιτικά από τη Μόσχα, εάν η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα το διακινδύνευε ο Ερντογάν; Δεν είναι πιθανό, ειδικά δεδομένου ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Kaan», εκτιμά ο γνωστός για τις πηγές του εντός του προεδρικού Τούρκος αρθρογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr