Επαναστατούν κατά της Μαφίας: Το κίνημα «AddioPizzo» που ξαναέφερε την ασφάλεια στους δρόμους της Σικελίας
Επιχειρηματίες και πολίτες λένε «όχι» στον εκβιασμό και επαναστατούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εδώ και δύο δεκαετίες ένα σημαντικό κίνημα έχει αναπτυχθεί στην Ιταλία αναφορικά με την καταπολέμηση της Μαφίας. Το ethnos.gr βρέθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας και κατέγραψε τις δράσεις του «AddioPizzo» κατά της Κόζα Νόστρα.
Όπως εξηγεί το μέλος του κινήματος, Εντουάρντο Τζαφούτο, «τo “AddioPizzo” αποτελείται από δύο λέξεις, “addio” που σημαίνει δεν θέλω να σε ξαναδώ, έχε γειά, και “pizzo”, η λέξη που στην Ιταλία χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στην προστασία, στις πρακτικές που διαχειρίζεται η Μαφία, και επομένως το όνομα “AddioPizzo” είναι μια ελπίδα και μια δέσμευση να πούμε αντίο στη Μαφία».
«Όσο το κίνημα υποστηρίζεται από την κοινότητα, τότε μπορούμε να νιώθουμε αρκετά ασφαλείς»
«Μπήκα στην ομάδα του “AddioPizzo” από την αρχή, το 2004, γιατί ένιωθα ότι ήθελα να κάνω κάτι, όπως είχαν κάνει οι γονείς μου πριν από εμένα, διότι σε αυτή την πόλη χρειαζόμαστε τη δέσμευση όλων και κάθε γενιάς για να απελευθερωθούμε οριστικά από τη Μαφία. Και από εκεί ξεκίνησε μια σειρά αλλαγών που σήμερα μας κάνουν να πούμε ότι αυτή η πόλη είναι πιο ελεύθερη από τη Mαφία από ό,τι πριν από 20 χρόνια», προσθέτει.
Δεν φοβάται, όμως; Ο ίδιος απαντά: «Όταν ξεκινήσαμε, πραγματοποιούσαμε πάντα αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες κατά της Μαφίας τη νύχτα και ανώνυμα, δεν ξέραμε πώς μπορεί να αντιδράσει η Μαφία. Μετά σιγά-σιγά συνειδητοποιήσαμε ότι όσο αυτό το κίνημα υποστηρίζεται από την κοινότητα, τότε μπορούμε να νιώθουμε αρκετά ασφαλείς, γιατί οι μαφιόζοι δεν είναι ηλίθιοι, επιτίθενται μόνο σε αυτούς που είναι απομονωμένοι, σε αυτούς που είναι μόνοι, αλλά ήμασταν ήδη μια ομάδα και εμείς δημιουργήσαμε, επίσης, ένα δίκτυο επιχειρήσεων και πολιτών που ενώθηκαν μαζί μας και έτσι, ας πούμε, ότι η Μαφία φοβάται τις ομάδες».
Με μία μικρή παρέα ξεκίνησαν δειλά πριν από 20 χρόνια να κολλούν αυτοκόλλητα στους δρόμους του Παλέρμο κατά της Κόζα Νόστρα, αλλά πλέον οργανώνουν τουριστικές εκδρομές σε σημεία που σχετίζονται με τα εγκλήματα της Μαφίας και έχουν στο πλευρό τους χιλιάδες μαγαζιά που συστρατεύθηκαν μαζί τους για την κατάργηση της πληρωμής προστασίας.
Οι Σικελοί παλεύουν ενάντια στην Μαφία
Πρώτος σταθμός της ξενάγησης αυτής είναι το θέατρο Μάσιμο, εκεί όπου ο Δον Κορλεόνε στη διάσημη ταινία «Νονός III» δέχεται δολοφονική ενέδρα, αλλά τα πυρά πλήττουν την μονάκριβη κόρη του, που ξεψυχά στην αγκαλιά του.
«Αυτές οι ταινίες πρόβαλαν μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα ως προς τι είναι η Μαφία και ποιοι είναι οι Σικελοί, οπότε κατά κάποιο τρόπο πρόβαλαν την ιδέα ότι όλοι οι Σικελοί είναι μαφιόζοι. Με αυτήν την ξενάγηση προσπαθούμε να σας δώσουμε μία διαφορετική εικόνα των Σικελών και θέλουμε να σας μεταφέρουμε πραγματικές πληροφορίες ως προς την ουσία της Μαφίας και του τι έχει κάνει σ’ αυτή τη χώρα. Θέλουμε να σας δείξουμε πώς οι Σικελοί παλεύουν ενάντια στην Μαφία και πόσοι από αυτούς έχουν σκοτωθεί, αλλά και πόσο δυνατό είναι σήμερα το κίνημα και η κουλτούρα κατά της Μαφίας εδώ στην Σικελία», λέει ο Εντουάρντο Τζαφούτο προς τους τουρίστες που παρακολουθούν την ξενάγηση.
Το «Τείχος της Νομιμότητας»
Σχεδόν κάθε δρόμος στο Παλέρμο έχει τη δική του μαύρη ιστορία, αλλά στο «Τείχος της Νομιμότητας», μήκους 70 μέτρων, μέσα στο κέντρο της πόλης κάθε επισκέπτης ανατριχιάζει στη θέα του, αφού εκεί βρίσκονται όλα τα θύματα της Μαφίας. Ανάμεσά τους, οι δικαστές Πάολο Μπορσελίνο και Τζοβάνι Φαλκόνε. Ο τελευταίος, που είναι ίσως ο πιο γνωστός Σικελός δικαστής κατά της Μαφίας, δολοφονήθηκε το 1992 εξαιτίας μίας βόμβας που τοποθέτησαν κάτω από τον οδόστρωμα, οπότε, όταν πέρασε από πάνω το αυτοκίνητό του, ολόκληρο τμήμα του οδικού δικτύου ανατινάχθηκε και σκοτώθηκε μαζί με την γυναίκα του, Φραντζέσκα Μορβίλο, και τρεις αστυνομικούς που τους συνόδευαν.
«Αυτός ο τοίχος, βασικά, καλύπτει τα πιο φρικτά χρόνια της Σικελικής Ιστορίας, ανάμεσα στα τέλη του '70 και στις αρχές του '90 η Μαφία με επικεφαλής την οικογένεια Κορλεόνε έφτασε σε ένα ακραίο επίπεδο βίας και σκότωνε οποιονδήποτε έμπαινε στον δρόμο της. Όλοι οι εχθροί της εξοντώθηκαν είτε με Καλάσνικοφ, άλλα όπλα, είτε με βόμβες», σχολιάζει ο Τζαφούτο.
Οι συγκεκριμένες δολοφονίες και κυρίως οι εκτελέσεις των εισαγγελέων Φαλκόνε και Μπορσελίνο έκαναν τους πολίτες του Παλέρμο να ξεσηκωθούν και σε πανλαϊκές διαδηλώσεις να φωνάξουν «basta», δηλαδή «ως εδώ». Οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν τους μαφιόζους να περιοριστούν και να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για τα επόμενα χρόνια, προσπαθώντας μάλιστα να κάνουν μέχρι και πιο νόμιμες τις δραστηριότητές τους.
Επιχειρηματίες λένε «όχι» στον εκβιασμό και επαναστατούν
Τι γίνεται, ωστόσο, σήμερα και πώς έχει συμβάλλει το κίνημα «Addio Pizzo»; «Βοηθήσαμε τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες να πουν όχι στον εκβιασμό και να επαναστατήσουν κατά της Μαφίας. Το κάνουμε αυτό μιλώντας τους και πείθοντάς τους να το καταγγείλουν, να πάμε μαζί στην Αστυνομία και να αναφέρουν τα αιτήματα εκβιασμού πληρωμής. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Όταν το 2004 ξεκινήσαμε το κίνημα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων στο Παλέρμο πλήρωναν χρήματα προστασίας, σήμερα οι αριθμοί έχουν σαφώς μειωθεί σημαντικά και ιδιαίτερα σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτισμικής, στο να αποδεχτούν τις επιβολές της Μαφίας», απαντά ο Τζαφούτο.
Πλέον οι επιχειρήσεις με αυτό το λογότυπο «Addio Pizzo» στην είσοδό τους, που σημαίνει ότι «εδώ δεν πληρώνουμε», είναι χιλιάδες στην Σικελία.
«Αυτό το λογότυπο λέει: “Μείνε μακριά από εδώ, γιατί αν μπεις εδώ θα πάω στην Αστυνομία, θα σε καταγγείλω στην Αστυνομία”. Συνεπώς, η Μαφία άρχισε να μαθαίνει αυτό το μάθημα, τη σημασία αυτού του μηνύματος. Όταν ξεκινήσαμε το “AddioPizzo”, η Μαφία προσπάθησε να καταστείλει το κίνημά μας, καταστρέφοντας μία από αυτές τις επιχειρήσεις, βάζοντάς της φωτιά, αλλά απέτυχε. Από όσο γνωρίζουμε η Μαφία τώρα προτιμά να μένει μακριά από τα καταστήματα του “AddioPizzo”. Οπότε, οι τα εκτελεστικά όργανα, οι άνδρες της Μαφίας που μαζεύουν τα χρήματα από τις επιχειρήσεις, όταν βλέπουν αυτό το αυτοκόλλητο, απομακρύνονται, παρακάμπτουν αυτή την επιχείρηση και πάνε σε άλλη», μας εξηγεί.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr