Σύνοδος Κορυφής: Πώς ξεκλείδωσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας – Έστειλαν τον Όρμπαν για… καφέ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που έληξε σήμερα τις εργασίες της. Η ιστορική - όπως τη χαρακτήρισε ο Σαρλ Μισέλ- απόφαση πάρθηκε χωρίς τον Ορμπάν. Η λύση στις σφοδρές αντιρρήσεις του Όρμπαν δόθηκε αφενός με αντάλλαγμα το ξεπάγωμα κονδυλίων 10 δισ. προς την Ουγγαρία, αφετέρου με ένα τρικ του Όλαφ Σολτς.
Καθώς, για να λάβει απόφαση, η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία των παρόντων αρχηγών κρατών. Έτσι, πρότεινε στον Όρμπαν να πάει... για καφέ, κοινώς να απουσιάσει από τη συνεδρίαση την ώρα της ψηφοφορίας.
Διαφωνία Χριστοδουλίδη για τον τρόπο
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο λήψης της απόφασης, διότι δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο.
«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη-μέλη σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό, ένα προηγούμενο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ελπίζει να καταλήξουν οι «27» σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή.
«Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, μια ανθρωπιστική κρίση, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση, μια κοινή θέση στην ανάγκη να βοηθήσουμε ειδικότερα στην ανθρωπιστική πτυχή» σημείωσε.
«Ιστορική απόφαση»
«Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει με εξαιρετικά νέα για την ΕΕ, αφού αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Οι λόγοι για την Διεύρυνση της ΕΕ, ποτέ δεν ήταν πιο ισχυροί από ότι είναι σήμερα, σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Είναι μια επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Είναι μια ιστορική απόφαση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόσο το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όσο και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» και για μια απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης.
Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα βασικά εναρκτήρια κεφάλαια, κι' ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αυτός την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, για την Τουρκία, ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου σημειώνεται η κοινή έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων σε προσεχή σύνοδό του.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr