Από τον Κολοσσό της Ρόδου στο άγαλμα του Δία: Πώς θα ήταν σήμερα τα 7 θαύματα του κόσμου αν είχαν διασωθεί ακέραια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μόλις ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου διασώζονται σήμερα, η ύπαρξη των υπόλοιπων είναι γνωστή μόνο από ιστορικές πηγές. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να τα επαναφέρουμε στη ζωή.
Η Daily Mail με τη βοήθεια της εφαρμογής AI Midjourney δημιούργησε εικόνες που δείχνουν πώς θα ήταν τα 7 θαύματα του κόσμου, σήμερα, αν δεν είχαν εξαφανιστεί στα βάθη του χρόνου από τις καταστροφές.
Κολοσσός της Ρόδου
Επρόκειτο για ένα άγαλμά 30 μέτρων που απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Στεκόταν σε ένα βάθρο στο λιμάνι της Ρόδου, καλωσορίζοντας τους ταξιδευτές.
Η κατασκευή του διήρκησε 12 χρόνια. Τελικά, ένας σεισμός που τάραξε το νησί το 225 π.χ., είχε ως συνέπεια το εντυπωσιακό άγαλμά να καταρρεύσει.
Η πυραμίδα της Γκίζας
Η πυραμίδα της Γκίζας, που βρίσκεται στην Αίγυπτο, είναι το μοναδικό θαύμα του αρχαίου κόσμου που διασώζεται σήμερα. Κατασκευάστηκε με εντολή του φαραώ Χέοπα, με τις εργασίες να διαρκούν 20 χρόνια. Οι πλίθοι ζυγίζουν 2,5 τόνους και τους κουβάλησαν σκλάβοι.
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι κήποι δημιουργήθηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. με εντολή του Βαβυλώνιου αυτοκράτορα Ναβουχοδονόσορ Β, προς τιμήν της συζύγου του. Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε κανένα από τα συγγράμματα, που έγραψε ο ίδιος ή η σύζυγος του.
Διέθετε μπαλκόνια 18 μέτρων, τρεχούμενα νερά και υδρόβια φυτά, σύμφωνα με ιστορικές πηγές. Η ύπαρξη τους αμφισβητείται.
Το άγαλμα του Δία
Οι κάτοικοι της Ολυμπίας έχτισαν το πελώριο χρυσελεφάντινο άγαλμά του Δία ως απάντηση στο εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς που κοσμούσε τον Παρθενώνα, το οποίο δημιούργησαν είχε δημιουργήσει ο Φειδίας για να τιμήσουν την προστάτιδα της πόλης τους.
Το άγαλμα του Δία ξεπερνούσε τα 12 μέτρα και ήταν κατασκευασμένο από το πολύτιμο ελεφαντοστό. Ο πατέρας των θεών του Ολύμπου απεικονιζόταν καθιστός στον θρόνο του. Πηγή αναφέρει πως μεταφέρθηκε κατά τον 10ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη όπου καταστράφηκε σε πυρκαγιά.
Ο φάρος της Αλεξάνδρειας
Ο πελώριος φάρος βρισκόταν στη νησίδα Φάρος, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Το ύψος του έφτανε σύμφωνα με αναφορές τα 140 μέτρα και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Μικρασιάτη αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο. Μετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου, ο φάρος της Αλεξάνδρειας είναι το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια μνημείο της περιοχής που κατάφερε να διασωθεί εώς την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του από τρεις σεισμούς που έλαβαν χώρα το 796, το 1303 και το 1323 μ.Χ.
Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού χτίστηκε για να φυλαχτεί το σώμα του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας και της συζύγου του, Αρτεμισίας. Σχεδιάστηκε από τους Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρο και Πύθεο και δημιουγήθηκε από μάρμαρο Πεντέλης, ενώ υπολογίζεται ότι το ύψος του ξεπερνούσε τα 45 μέτρα. Καταστράφηκε από του σεισμούς που έπληξαν την περιοχή τον 13ο αιώνα μ.Χ.
Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο
Η κατασκευή του ναού της Αρτέμιδος διήρκησε 120 χρόνια. Καταστράφηκε πρώτη φορά από τον ο Ηρόστρατος, ο οποίος λέγεται ότι τον έκαψε, θέλοντας να γίνει διάσημος. Αφού ανακατασκευάστηκε, τον κατέστρεψαν οι Γότθοι, οι οποίοι στο πέρασμά τους λεηλάτησαν την πόλη. Τελικά, μια ομάδα φανατικών χριστιανών διέλυσε τον ναό σχεδόν ολοσχερώς στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr