Εκπρόσωπος του Parthenon Project στο ethnos.gr για τα Γλυπτά: Ο δρόμος για συμφωνία είναι ανοιχτός - Έχουν πολλά να κερδίσουν οι χώρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εκπρόσωπος του Parthenon Project, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προσβλέπει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιλά στο ethnos.gr και στην Ελευθερία Σπυράκη για την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως είναι «κρίμα» που δεν έγινε.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για να επιτευχτεί μια συμφωνία από την οποία θα επωφεληθούν και οι δύο χώρες, ενώ προτείνει και την δημιουργία ενός κοινού ιδρύματος τέχνης Ελλάδας - Βρετανίας.
Αρχικά, ο Nick Birko Dolder σχολιάζει πως «είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν πολλά να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική απόφαση για το ζήτημα», ενώ κάνει ειδική μνεία στο επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης για την επανένωση.
Το 66% των Βρετανών διαφωνεί με τον Σούνακ
Σημειώνεται πως με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% πως δεν γνωρίζει ενώ το 11% πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση. Μάλιστα, ακόμα, και μεταξύ των ψηφοφόρων των συντηρητικών το 59% λέει πως η απόφαση ήταν λανθασμένη.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 49% των Βρετανών δηλώνει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Επίσης, ένα 26% λέει δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».
«Υπάρχει δρόμος για συμφωνία»
«Υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν πως διαφωνούν με το ζήτημα της ιδιοκτησίας και να επιτύχουν μια συμφωνία που ωφελεί και τις δύο πλευρές, με τα Γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα», τονίζει ο εκπρόσωπος του Parthenon Project στο ethnos.gr.
Ακόμη προτείνει να «ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό, διμερές Ίδρυμα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια και να υποστηρίξει τον επαναπροσδιορισμό της γκαλερί Duveen σε μια σύγχρονη, Ελληνική Πινακοθήκη – προσφέροντας μια νέα πηγή έμπνευσης στο κοινό».
Τι είναι το Parthenon Project
Η εκστρατεία Parthenon Project, που υποστηρίζεται από Βρετανούς πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων, τάσσεται υπέρ της ιδέας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα, δυνάμει διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.
Με δελτία Τύπου το ίδρυμα έχει καταθέσει προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν Ελλάδα – Βρετανία πολιτισμικά, με δανεισμό, για παράδειγμα έργων τέχνης που δεν έχουν ξαναβγεί από την Ελλάδα, όπως Μάσκα του Αγαμέμνονα, που είναι ηλικίας 3.600 ετών, το Παιδί του Κριτίου καθώς αντικείμενα από το Μουσείο της Ακρόπολης που χρονολογούνται από την περίοδο πριν από την κατασκευή του Παρθενώνα.
«Η έκθεση τέτοιων αντικειμένων θα προσελκύσει την επισκεψιμότητα του Βρετανικού Μουσείου και θα προσφέρει στους επισκέπτες μια εικόνα μιας συναρπαστικής και σημαντικής περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας», επισημαίνει το ίδρυμα.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr