Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική έκκληση Γκουτέρες ενόψει συνομιλιών για το κλίμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την Ανταρκτική επισκέφθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε την ήπειρο όπου, οι υπεραιωνόβιοι πάγοι λιώνουν λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Πρέπει οπωσδήποτε να δράσουμε άμεσα», ήταν το μήνυμά του.
Όπως πρόσθεσε ο Γκουτέρες, «ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δε μένει στην Ανταρκτική». Η ήπειρος, εκτός του ότι αντανακλά πολύ ηλιακό φως απομακρύνοντάς το από τη Γη, είναι ρυθμιστής του κλίματος του πλανήτη, καθώς, οι πάγοι και τα κρύα νερά της, καθοδηγούν σημαντικά ωκεάνια ρεύματα. Το λιώσιμο των τεράστιων ποσοτήτων πάγου ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας και μεταβάλλει παράγοντες όπως, το ποσοστό του αλατιού στα θαλάσσια νερά αλλά και τα οικοσυστήματα της ωκεάνιας ζωής.
Στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP, τα έθνη υποτίθεται ότι οφείλουν να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι στιγμής, αυτές οι δεσμεύσεις ούτε κατά διάνοια δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν επιβραδύνεται ούτε λίγο παρά τις δεσμεύσεις των κρατών.
Ο Γκουτέρες πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στον νότιο πόλο. Στην αεροπορική βάση Eduardo Frei, στο νησί King George της Χιλής, τον συνόδευσε ο πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής χώρας, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες και μέλη του χιλιανού στρατού. Όλοι μαζί επισκέφθηκαν τους πάγους με ένα σκάφος από το οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν παγετώνες και θαλάσσια πτηνά, μεταξύ των οποίων και πιγκουίνους.
«Σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων σε επαρκές χρονικό πλαίσιο»
Όπως τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η COP28, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Ντουμπάι, αποτελεί μία ευκαιρία για τα έθνη, «αποφασίσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο» ώστε να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή θα ήταν μία σημαντική οριοθέτηση για την αποφυγή καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων για εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, στις συμφωνίες που προκύπτουν από αυτές τις διασκέψεις, δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, μεταξύ των χωρών, για μία τέτοια, σταδιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, η διάσκεψη δίνει την ευκαιρία στα έθνη να δεσμευτούν για περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων και τεχνολογιών.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr