Ισραήλ: Η συμφωνία απομάκρυνσης αμάχων περιλαμβάνει 30 παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες, λέει η Haaretz
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τριάντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες δώδεκα γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ προς έγκριση από τη Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς την ημέρα της εισβολής στο ισραηλινό έδαφος.
Νωρίτερα, η Jerusalem Post, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, μετέδωσε ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες. Ωστόσο, η Haaretz κάνει λόγο για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του - με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση, η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε νέα ανταλλαγή κρατουμένων/ομήρων.
Μεσολαβούν ΗΠΑ και Κατάρ
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και τη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προβλέπει και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων (κυρίως γυναίκες και παιδιά).
Το Ισραήλ θα επιτρέψει επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Μπάιντεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων
«Εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους ομήρους έξω εδώ και εβδομάδες. Τώρα είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.
«Θα μπορούσαμε να φέρουμε σύντομα κάποιους από αυτούς τους ομήρους στην πατρίδα, αλλά τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνουν όλα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η συμφωνία που συζητείται θα προβλέπει την απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων της Χαμάς, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια παύση των μαχών για τέσσερις ή πέντε ημέρες.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ακόμη έγκριση που πρέπει να επιτευχθεί. Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».
Τι είπε ο Ερντογάν για την επιστροφή των ομήρων
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη διαδικασία αυτή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν εννοεί την υφιστάμενη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά ή άλλη ανεξάρτητη.
«Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών μου όσο και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών συνεχίζουν τη διαδικασία από κοινού με το Κατάρ. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα στην ανταλλαγή αυτών των ομήρων το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες και οι προσδοκίες μας είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα από εδώ και πέρα», σημείωσε.
«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» - Τι είπε ο Νετανιάχου
«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (...) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δημείωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Nα μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για τη Χαμάς»
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ, Γεωργία Γαραντζιώτη, χθες μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου και του Πολεμικού Συμβουλίου με μέλη των οικογενειών των ομήρων δεν διέρρευσε καμία πληροφορία για τυχόν συμφωνία, αλλά αυτό που μαθεύτηκε είναι ότι ζήτησαν για μια ακόμη φορά να μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για τους «τρομοκράτες» διότι αυτό θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ομήρων.
Κατά της συμφωνίας ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκιβρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως είναι κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.
«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».
Μένει να φανεί η στάση του και στο υπουργικό συμβούλιο.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr