Γιατί η Τουρκία δεν κηρύσσει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ; Το σενάριο τρόμου που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παρά την ολοένα και πιο παθιασμένη ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν κατά του Ισραήλ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνηση για κανένα μποϊκοτάζ. Οι οικονομικές σχέσεις όχι μόνο παραμένουν σταθερές μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, αλλά παρατηρείται ότι αυξάνονται κιόλας μετά από κάθε περίοδο κρίσης.
Το Ισραήλ είναι ο 10ος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας του Ισραήλ.
Τα κύρια είδη εξαγωγής προς το Ισραήλ είναι το τσιμέντο και ο χάλυβας. Το 65% του χάλυβα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ τον προμηθεύεται από την Τουρκία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα συγκεκριμένα προϊόντα που εξάγει η Τουρκία χρησιμοποιούνται για τα τείχη και τα φράγματα που κατασκεύασε το Ισραήλ για να απομονώσει τα κατεχόμενα εδάφη και τη Γάζα. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κίνηση να σταματήσει η εξαγωγή τους, αποτελεί ένδειξη ότι η Άγκυρα θέλει να κινηθεί προσεκτικά στο πεδίο, σύμφωνα με τον πρώην Τούρκο πρέσβη, Σελίμ Κιουνεράλπ, και προτιμά να ‘εξάγει’ το θυμό της προς αμερικανικά προϊόντα με χαμηλό πολιτικό κόστος, όπως στην Pepsi και την Coca Cola.
Η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλά Pepsi και Coca Cola στα lounge της και αντ’ αυτού θα προσφέρονται μόνο αναψυκτικά τουρκικής προέλευσης. Το ίδιο ανακοίνωσε για τα κυλικεία της και η τουρκική εθνοσυνέλευση, όπως και τα σχολεία της χώρας.
Επίσης, το 40% του πετρελαίου του Ισραήλ διοχετεύεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, μια μεταφορά που αφήνει εκατομμύρια δολάρια στον κρατικό κορβανά της Τουρκίας.
Μηνύματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση
Τα μηνύματα που στέλνονται από την Άγκυρα κατά του Ισραήλ είναι περισσότερο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, αφορώντας ακόμη και ‘συνεργασίες’ που δεν υφίστανται καν, όπως στην ενέργεια. Δες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος ανακοίνωσε ‘διακοπή’ ενεργειακών συνομιλιών, που δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Το αμερικανικό Bloomberg υποστήριξε ότι οι προγραμματισμένες εργασίες για γεωτρήσεις και αγωγούς φυσικού αερίου με το Ισραήλ ανεστάλησαν μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν με τις οποίες αγκάλιασε τη Χαμάς. Ο ισχυρισμός αυτός μεταδόθηκε ευρέως στον τουρκικό Τύπο ως «η Τουρκία βάζει στο συρτάρι το έργο του αγωγού», για τον οποίο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ή υπογραφή.
Μέρος του αιγυπτιακού αερίου που έρχεται στην Τουρκία είναι ισραηλινό αέριο
Από την άλλη, 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αιγυπτιακού αερίου ήρθαν στην Τουρκία το 2022, μέρος των οποίων ήταν και ισραηλινό αέριο. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πόσο από αυτό είναι ισραηλινό αέριο και πόσο είναι αιγυπτιακό αέριο.
Όποιος είναι σοβαρός κηρύσσει μποϊκοτάζ
«Όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για δηλώσεις που στοχεύουν στην εσωτερική πολιτική. Κάνει σκληρές δηλώσεις για το θέμα του Ισραήλ ή της Χαμάς και στη συνέχεια εγκρίνεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μόλις πριν από δύο-τρεις εβδομάδες καίγονταν Κοράνια εκεί και λεγόταν ότι ‘λαμβάνει υποστήριξη το PKK-YPG’. Τι άλλαξε μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες; Η Δύση γνωρίζει πολύ καλά τις δηλώσεις για εσωτερική πολιτική και την realpolitik. Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Οκτωβρίου ήταν ένα συλλαλητήριο που αναφερόταν αποκλειστικά στην εσωτερική πολιτική. Κάθε μέρα, πολλά πλοία αναχωρούν από τα λιμάνια της Μερσίνας, της Αττάλειας, της Σμύρνης και ακόμη και της Νικομήδειας και πηγαίνουν σε ισραηλινά λιμάνια. Μεταφέρουν εμπορεύματα, πετρέλαιο και προϊόντα. Κάποιος σοβαρός θα επέβαλε κυρώσεις σε αυτό το σημείο και θα εμπόδιζε το εμπόριο», εκτιμά ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ενέργειας Αλί Ακτούρκ.
Γιατί ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί;
Η ηγεσία της Άγκυρας κρούει συνεχώς τον κώδωνα επέκτασης του πολέμου όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μεχμέτ Γιλμάζ στο αντιπολιτευόμενο Τ24, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σενάριο τρόμου για να σταματήσει τις σφαγές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.
«Ωστόσο, ο Φιντάν δεν πείθει κανέναν. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει στρατιωτική δύναμη στην περιοχή που θα ήθελε να εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο και να προκαλέσει την εξάπλωσή του στην περιοχή. Δεύτερον, η γεωγραφική απόσταση απαιτεί ένα διαφορετικό είδος στρατιωτικής δύναμης και τη διεξαγωγή μιας διηπειρωτικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή αυτή, που υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα των περιφερειακών χωρών.
Για αυτό, ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Δύση να αντιταχθεί στις πολιτικές του Ισραήλ είναι για τον Ερντογάν να κινητοποιήσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.
«Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, το μητρώο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι καθαρό, που δυστυχώς δεν είναι», σημειώνει ο Γιλμάζ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr