Κλιματική αλλαγή: Οι Άλπεις θερμαίνονται και οι παγετώνες στην Αυστρία εξαφανίζονται - Δεν θα υπάρχουν σε λίγες δεκαετίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένας από τους πιο γνωστούς παγετώνες στις Άλπεις της Αυστρίας, ο Jamtalferner συρρικνώνεται αργά, αλλά σταθερά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, του απομένουν μόνο λίγες δεκαετίες «ζωής», μέχρι να εξαφανιστεί.
Τα τελευταία χρόνια, οι αυστριακοί παγετώνες έχουν αρχίσει να χάνουν τον όγκο τους καθώς κομμάτια τους αποσπώνται, σε μια διαδικασία γνωστή ως dry calving, που δεν είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους αιώνες στην περιοχή.
«Στο τέλος του 2050 δεν θα υπάρχουν πλέον παγετώνες»
Η Αντρέα Φίσερ, παγετωνολόγος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, έχει γίνει η ίδια μάρτυρας της σημαντικής υποχώρησης του παγετώνα. Αυτή και η ομάδα της μετρούν τους πάγους για να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους παγετώνες.
«Πριν από μερικά χρόνια πιστεύαμε ότι οι παγετώνες θα υπήρχαν τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αλλά τώρα φαίνεται ότι στο τέλος του 2050 δεν θα υπάρχουν πλέον παγετώνες στην Αυστρία», δήλωσε η Φίσερ.
Οι παγετώνες είναι μάζες πάγου που σχηματίζονται καθώς το χιόνι και ο πάγος συμπυκνώνεται επί αιώνες και στη συνέχεια ρέουν αργά πάνω στη γη. Το λιώσιμό τους είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, με τους παγετώνες σε όλο τον κόσμο - από τα Βραχώδη Όρη μέχρι τις Άλπεις και τα Ιμαλάια - να υποχωρούν ταχύτατα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δύο τρίτα των παγετώνων του κόσμου θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.
«Οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές»
Πολλοί είναι αυτοί που κανονίζουν ταξίδια για να τους δουν από κοντά πριν αυτοί εξαφανιστούν. Στη Γερμανία, ο νότιος παγετώνας Schneeferner έχει ήδη χάσει την ιδιότητά του ως παγετώνας μετά το καυτό καλοκαίρι του 2022, αλλά ο μεγάλος βόρειος παγετώνας είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, αν και επίσης λιώνει. Βρίσκεται δίπλα στην υψηλότερη κορυφή της Γερμανίας και προσελκύει τουρίστες και όσους αναζητούν περιπέτεια.
Το αλπικό οικοσύστημα θα μπορούσε να επιβιώσει με 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε η Φίσερ. «Οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές, ιδίως στις ορεινές περιοχές» ανέφερε.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr