Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 20 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και μαχών στο Νταρφούρ και στην Ελ Ουμπάιντ, στη γειτονική πολιτεία Βόρειο Κορντοφάν, ανέφεραν χθες Σάββατο συνδικαλιστικές οργανώσεις δικηγόρων και γιατρών στο εμπόλεμο Σουδάν.
«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγών ρουκετών ανάμεσα στον στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σκοτώθηκαν 16 άμαχοι την Παρασκευή στη Νιάλα», την πρωτεύουσα της πολιτείας Νότιο Νταρφούρ, ανέφερε συνδικαλιστική ένωση γιατρών, κάνοντας λόγο για «πρώτο απολογισμό», που είναι «προσωρινός».
Εξάλλου, τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην Ελ Ουμπάιντ, 350 χιλιόμετρα νότια του Χαρτούμ, σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν 45 όταν ολμοβόλα έπληξαν νοσοκομείο και την περιοχή γύρω από αυτό, κατά το συνδικάτο.
Εξήγησε πως από προχθές το πρωί μαίνονταν μάχες και οβίδα έπεσε στην αυλή πανεπιστημιακού νοσοκομείου ενώ άλλα βλήματα έπληξαν την περίμετρο άλλων τριών δομών υγείας.
Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ο οποίος ξέσπασε τη 15η Απριλίου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, που είναι αναμφίβολα πολύ υποτιμημένη.
Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί στο Δυτικό Νταρφούρ και στο Νότιο Νταρφούρ.
Θέατρο εξαιρετικά αιματηρού εμφυλίου πολέμου τα χρόνια του 2000, το Νταρφούρ είναι οχυρό των ΔΤΥ. Οι εχθροπραξίες είχαν για καιρό επίκεντρο την Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτικό Νταρφούρ, όπου ο ΟΗΕ υποπτεύεται πως διαπράχθηκαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Οι μάχες δεν σταμάτησαν ποτέ στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και δεν σταματούν να επεκτείνονται: χθες Σάββατο, για πρώτη φορά, κάτοικοι έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας σε χωριά στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Αλ Τζαζίρα.
Στην αχανή εύφορη πολιτεία νότια του Χαρτούμ έχει καταφύγει μεγάλο μέρος των 3,3 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων και προσφύγων του πολέμου.
Αν η σύρραξη συνεχιστεί εκεί, οι εκτοπισμένοι θα αναγκαστούν να φύγουν ξανά, προβλέπουν ΜΚΟ, και ανθρωπιστικές οργανώσεις που μόλις είχαν αρχίσει να τους βοηθούν θα αναγκαστούν επίσης να μεταφέρουν τους –πενιχρούς σε σύγκριση με τις ανάγκες– πόρους τους αλλού, κάτι που συνεπάγεται αιτήσεις για άδειες των αρχών, που γενικά καθυστερούν.
Ειδικοί θεωρούν πως και τα δύο μέρη έχουν σκοπό να διευρύνουν τα πεδία των μαχών. «Οι ΔΤΥ έχουν πλεονέκτημα στο Χαρτούμ από τις πρώτες ημέρες και δεν σταματούν να ενισχύονται», σημειώνει το κέντρο μελετών International Crisis Group.
Ο στρατός εξαπέλυσε τη 15η Ιουλίου μείζονος κλίμακας επίθεσης, ειδικά στη βιομηχανική περιοχή του βόρειου Χαρτούμ, αλλά η επιχείρηση αποδείχθηκε «θεαματική αποτυχία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Από την πλευρά τους, οι ΔΤΥ προσπαθούν να ασφαλίσουν τις οδούς ανεφοδιασμού τους με άνδρες, όπλα και πυρομαχικά ενισχύοντας τον έλεγχό τους σε οδικές συνδέσεις του Νταρφούρ με το Χαρτούμ.
Αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών βρίσκονται ακόμη στη Σαουδική Αραβία για την υποθετική επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Το βράδυ προχθές Παρασκευή όμως το Χαρτούμ διέψευσε «κάθε πληροφορία» περί του ότι τα μέρη βρίσκονται «κοντά» σε συμφωνία για εκεχειρία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr