Το παρασκήνιο πίσω από το «Ναι» του Ερντογάν: Η «εκστρατεία» να πειστεί και ο όρος για την «ΕΕ»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμραχίμ Καλίν φαίνεται να είναι αυτοί που προσπάθησαν να πείσουν τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο να κάνει το βήμα με την ΕΕ και να θέσει τον όρο της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό παρασκήνιο.
«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε όσους αγκαλιάζουν τρομοκράτες», δήλωνε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να επιταχύνει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση», δήλωνε χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το χρονικό του όρου «ΕΕ»
Η δημοσιογράφος της Gazete Pencere, Νουράι Μπαμπατζάν, έγραψε για το παρασκήνιο της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο του ΑΚΡ, Ερντογάν.
«Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι το θέμα της διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ συμπεριλήφθηκε στη συνομιλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει μια ιστορία, που ξεκινά πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με την εισαγωγή του όρου της ΕΕ σε αυτή τη συνομιλία.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Χακάν Φιντάν ο νέος υπουργός Εξωτερικών, και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο νέος διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) ξεκίνησαν εκστρατεία να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το βήμα της ΕΕ και να χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΕΕ με το αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «ο στόχος ήταν να επιστρέψει η Τουρκία στις συνεδριάσεις της Ομάδας Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, οι οποίες διακόπηκαν το 2019. Εκτίμησαν ότι ένα τέτοιο βήμα θα έστελνε ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι θα είχε επίσης οικονομικά οφέλη και ότι θα έβγαζε την Τουρκία από τη θέση της "απομονωμένης χώρας". Παράλληλα, υπήρχε η ελπίδα ότι αναθέρμανε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στην ανάγκη για πιθανή χρηματική στήριξη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η συμβολή ορισμένων μελών του ΑΚΡ που βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ιστορία για το πώς προέκυψε ο όρος της ΕΕ απροσδόκητα».
Το κύριο ζήτημα ήταν η «βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ»
«Οι δηλώσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη από χθες το απόγευμα, η εγκατάλειψη όλων των αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας και το άνοιγμα της πόρτας στη Σουηδία πριν καν περάσουν 24 ώρες, η δήλωση του Μπάιντεν «θα συνεργαστούμε με την Τουρκία και τον Ερντογάν», στην πραγματικότητα, έχει καταστήσει σαφές ότι το κύριο ζήτημα είναι «η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», σχολιάζουν τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια της Άγκυρας.
- Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός
- Καύσωνας Κλέων: Οι θερμότερες ημέρες πλησιάζουν - Πότε θα έχουμε τα πρώτα 40άρια και πότε θα πέσει η θερμοκρασία
- Κρίσιμες επαφές Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ - Ποιους ηγέτες συνάντησε
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Έτσι διαμορφώνονται τα εισοδήματα μετά τις αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα - Παραδείγματα
- BBC: Συνεχίζονται οι πιέσεις στη σκιά του σκανδάλου με τον παρουσιαστή που πλήρωσε ανήλικο για πορνογραφικές φωτογραφίες
- Επενδυτική βαθμίδα: «Κλείνουν το μάτι» στην Ελλάδα S&P και Fitch
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr