Νέα ανακάλυψη: Οι μύγες προτιμούν το μπλε χρώμα; Πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια νέα ανακάλυψη έχουν κάνει οι επιστήμονες σχετικά με τις μύγες. Όπως υποστηρίζουν οι μύγες προτιμούν τα μπλε αντικείμενα επειδή μπερδεύουν το χρώμα τους με αυτό των ζώων με τα οποία τρέφονται. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών που μεταδίδονται από τις μύγες.
Οι θεωρίες και τα πειράματα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι μύγες που δαγκώνουν έλκονται έντονα από τα μπλε αντικείμενα επειδή μπερδεύουν το χρώμα με αυτό ενός ζώου με το οποίο θέλουν να χορτάσουν.
Οι αρχικές θεωρίες των ερευνητών ήταν ότι οι μύγες συγχέουν το μπλε χρώμα για σκιερούς χώρους ανάπαυσης, ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί όταν τα έντομα βρίσκονται πάνω από το χιόνι. Σε μια προσπάθεια να βρουν μια ξεκάθαρη απάντηση, οι ερευνητές στο Aberystwyth ανέπτυξαν μια σειρά από τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που μιμούνται την οπτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο των μυγών, όπως η μύγα τσετσέ, η σταυλόμυγα και η αλογόμυγα. Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης εμπνευσμένη από τη δομή των πραγματικών νευρικών συστημάτων, είπε η πηγή.
Τα αποτελέσματα, τα οποία αξιολογήθηκαν από ερευνητές και αργότερα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of Royal Society B, έθεσαν αμφιβολίες για τη θεωρία ότι τα μπλε αντικείμενα γίνονται αντιληπτά από τις μύγες ως σκιές. Τα νευρωνικά δίκτυα στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονταν τη σκιά ως την απουσία φωτός, χωρίς να ταξινομούν εσφαλμένα τα μπλε αντικείμενα ως σκιά. Όσον αφορά τη διάκριση των ζώων, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα συνέκριναν τις σχετικές αποκρίσεις των φωτοϋποδοχέων που είναι ευαίσθητοι στο μπλε και το πράσινο. Για το λόγο αυτό οι μύγες αντιλαμβάνονται τις μπλε παγίδες ως ζώα. Αυτό οδήγησε την ομάδα στο συμπέρασμα ότι τα μπλε αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των παγίδων, μοιάζουν με πιθανούς ξενιστές ζώων για μύγες.
Στοπ σε θανατηφόρες ασθένειες;
“Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προσελκύουν μύγες σε έγχρωμες παγίδες, μπορούμε να βελτιώσουμε το χρώμα αυτών των παγίδων, ώστε να πιάνουν μύγες πιο αποτελεσματικά. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, επειδή διαφορετικά είδη μυγών που δαγκώνουν μεταδίδουν ασθένειες ανθρώπων και ζώων, οπότε ο έλεγχος των μυγών είναι ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου των ασθενειών», λέει ο Santer. Ο ειδικός δήλωσε επίσης ότι ασθένειες όπως η ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση (ασθένεια του ύπνου), η οποία είναι ενδημική στην υποσαχάρια Αφρική και η οποία, χωρίς θεραπεία, είναι γενικά θανατηφόρα, θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με αυτόν τον τρόπο.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης της σταυλόμυγας, η οποία επιτίθεται στα ζώα. Τα ευρήματα της ομάδας υποστηρίζονται από πειράματα πεδίου που διαπίστωσαν ότι οι μύγες τσέτσε πιασμένες σε μπλε παγίδες τείνουν να μην έχουν φάει πρόσφατα, υποδηλώνοντας ότι αναζητούν ξενιστές
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr