«Σαν να είμαστε στη φυλακή»: Ανήλικοι φύλακες του Μουντιάλ παραμένουν παγιδευμένοι στο Κατάρ - Θέλουν να απελαθούν γιατί δεν έχουν λεφτά να επιστρέψουν στη χώρα τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τρεις έφηβοι που δούλευαν ως φύλακες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παγιδευμένοι στο Κατάρ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη Γκάμπια, έξι μήνες μετά τη λήξη της διοργάνωσης.
Ο 19χρονος Παπασέκα, ο 18χρονος Εμπριμά και ο 16χρονος Σάικου έμειναν άνεργοι και άστεγοι αφού ο εργοδότης τους τούς απέλυσε χωρίς προειδοποίηση λίγες ημέρες μετά τον τελικό του Μουντιάλ.
Οι νεαροί λένε ότι η ηλικία τους είχε πειραχτεί στα επίσημα έγγραφα στη δυτικοαφρικανική χώρα, ώστε να φαίνεται ότι ήταν τουλάχιστον 18 ετών, η ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για να εισέλθουν στο Κατάρ με βίζα εργασίας.
Από τον Ιανουάριο έχουν στεγαστεί σε κυβερνητικό καταφύγιο, όπου, όπως ισχυρίζονται, οι μετακινήσεις τους έχουν περιοριστεί και «μας έχουν πάρει όλα τα έγγραφά μας». Περιγράφουν το καταφύγιο ως «φυλακή».
Ισχυρίζονται ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες δεν τους επιτρεπόταν να φύγουν από το καταφύγιο για να αναζητήσουν εργασία. Όταν πήραν άδεια να βγουν στα τέλη Μαρτίου, οι ταυτότητες δύο εξ αυτών είχαν λήξει, και έτσι δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα.
Οι έφηβοι επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν χρήματα για το αεροπλάνο. «Είμαστε κουρασμένοι από όλα αυτά και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας, αλλά μας λένε να αγοράσουμε εισιτήρια μόνοι μας, κάτι που ξέρουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Εμπριμά.
Οι μαρτυρίες αυτές που φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ισχυριζόταν ο πρόεδρος της Fifa Τζιάνι Ινφαντίνο πριν από το τουρνουά, ότι το Κατάρ είχε σημειώσει «απίστευτη πρόοδο» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα.
Σε μια επιστολή που γράφτηκε με την ελπίδα να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, οι έφηβοι περιγράφουν πώς εγκατέλειψαν το σπίτι τους σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα όρη του ποταμού Γκάμπια, αφού άκουσαν ότι υπήρχαν «ευκαιρίες που αλλάζουν ζωές στο Κατάρ, που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022».
Πούλησαν ότι είχαν για να εργαστούν στο Κατάρ
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν:
Πούλησαν τη γη της οικογένειάς τους για να πληρώσουν τα τέλη που απαιτούσε ένας τοπικός πράκτορας προσλήψεων, την πτήση και τα έγγραφα που χρειάζονταν για να εργαστούν στο Κατάρ.
Ο Εμπριμά λέει ότι αυτό του κόστισε 2.870 ευρώ περίπου, ένα ποσό που είναι τεράστιο για μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι έφηβοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν για να «βρούμε το δρόμο μας για μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή και τουλάχιστον να δώσουμε ελπίδα και παρηγοριά στους γονείς μας και τα μικρά αδέρφια μας που μας θαυμάζουν».
Κατά την άφιξή τους στη Ντόχα, λένε ότι συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί. Οι θέσεις εργασίας που τους υποσχέθηκαν δεν υπήρχαν και τους άφησαν εκεί να βρουν μόνοι τους δουλειά. Ισχυρίζονται ότι υπέμειναν μήνες εκμετάλλευσης από απατεώνες εργοδότες: απλήρωτοι μισθοί, απειλές για απέλαση, κατάσχεση διαβατηρίων και 12ωρες βάρδιες σε εργοτάξια όπου δούλευαν υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το γραφείο διεθνών μέσων ενημέρωσης του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι τρεις εργαζόμενοι εισήλθαν στο Κατάρ με βίζα εργασίας που παρείχε ένας υπεύθυνος προσλήψεων με ψευδή προσχήματα και δήλωσε ότι η υπόθεση διερευνάται. «Το Κατάρ είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο έχει την ευθύνη για την έρευνα: Είναι παράνομο για τις εταιρείες στο Κατάρ να χρεώνουν αμοιβές πρόσληψης και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φτάνουν στο Κατάρ με χρέη πρόσληψης σε καμία περίπτωση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.
Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι έφηβοι βρήκαν δουλειά στην Stark Security Services, μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με σύμβαση για την παροχή ασφάλειας στο τουρνουά. Υπέγραψαν συμβόλαιο έξι μηνών με μηνιαίο μισθό 671 περίπου ευρώ, δουλεύοντας έως και επτά ημέρες την εβδομάδα. Συμβόλαια που ανήκουν σε άλλους φρουρούς της Stark Security που είδε ο Guardian φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.
Ο Εμπριμά και οι φίλοι του ήταν ενθουσιασμένοι. «Ήμασταν όλοι τυχεροί που είχαμε μια θέση σεκιούριτι σε μια τελετή τέτοιου κύρους», γράφουν στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Αν ξέραμε πόσο λάθος είχαμε κάνει...».
Λίγες ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι τρεις τους «απολύθηκαν» τρεις μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό τους. Ισχυρίζονται ότι δεν έχουν λάβει ακόμη όλους τους μισθούς τους για τις ημέρες που εργάστηκαν.
Εκατοντάδες ακόμη φύλακες της Stark Security απολύθηκαν χωρίς προειδοποίηση και τους είπαν να εγκαταλείψουν αμέσως το κατάλυμά τους.
Διαμαρτυρία ίσον απέλαση ή φυλακή
Μετά από εβδομάδες διαμαρτυρίας, περίπου 200 φύλακες προσέλαβαν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας που συνδέεται με τη Stark Security τον Ιανουάριο για να διαπραγματευτούν τους μισθούς τους. Όταν έφτασαν, αντ' αυτού συνελήφθησαν από την αστυνομία. Οι περισσότεροι από τους φύλακες απελάθηκαν αργότερα, αν και τρεις συνελήφθησαν και αργότερα καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση.
Οι έφηβοι δεν πήγαν μαζί με τους άλλους συναδέλφους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη συνεισφορά των 2,3 ευρώ για το κόστος ενοικίασης των λεωφορείων. Λένε ότι θα ήθελαν να πάνε, γιατί πιθανότατα θα είχαν απελαθεί και τώρα θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε ότι «επισπεύδει τις διαδικασίες για να διευκολύνει την αναχώρηση των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι θα διευθετηθούν τυχόν οφειλές που τους οφείλονται».
Η Fifa με τη σειρά της ανέφερε ότι «εφάρμοσε εκτεταμένη διαδικασία για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται σε κατασκευές και υπηρεσίες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο ακολουθούν τα πρότυπα της Ανώτατης Επιτροπής για την ευημερία των εργαζομένων».
«Θεωρούμε οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα απαράδεκτη και παρακολουθούμε ενεργά όταν μαθαίνουμε για υποτιθέμενες παραβιάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Fifa.
- Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ στη Γαλλία, ενώ η κοινωνία εξακολουθεί να εκφράζει την οργή της - Νέο αριθμό συλλήψεων ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών
- Κρήτη: Παρέμβαση του ΣΕΠΕ για τον ανασφάλιστο εγκαυματία εργαζόμενο
- Πανσέληνος Ιουλίου 2023: Πότε θα δούμε στον ουρανό το «Φεγγάρι του Ελαφιού» - Από πού πήρε το όνομά του
- «Βασιλιάς» στο Σακραμέντο ο Σάσα Βεζένκοφ - Αποδέχθηκε τη «χρυσή» πρόταση των Κινγκς και πάει στο NBA
- ΕΚΤ: Ράλι στα επιχειρηματικά κέρδη αλλά όχι και στους μισθούς στην Ελλάδα - Μεγάλη η «ψαλίδα»
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr