Ουκρανία: Στην επιφάνεια λείψανα στρατιωτών των Ναζί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την ανατίναξη του φράγματος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σκελετοί που θεωρείται πως χρονολογούνται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν κατά μήκους του Δνείπερου, στην Ουκρανία. Τα λείψανα ήρθαν στην επιφάνεια μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.
Βίντεο που τραβήχτηκαν στην κατεχόμενη πλευρά του Δνείπερου δείχνουν κρανία διάσπαρτα στη λάσπη, ενώ ένα από αυτά διακρίνεται να φοράει κράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ιστορικοί λένε ότι ορισμένα από τα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στη μεγάλη μάχη που δόθηκε πριν από 80 χρόνια στο ίδιο έδαφος που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η μάχη του Δνείπερου ήταν στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της αντεπίθεσης του σοβιετικού στρατού κατά του γερμανικού στρατού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια στρατιώτες.
Στα τέλη του 1943, το επίκεντρο ήταν η Νικόπολη, στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονταν ορυχεία μεταλλικών μεταλλευμάτων, τα οποία ο Χίτλερ ήταν αποφασισμένος να κρατήσει.
Στα τέλη του 1943, η Βέρμαχτ έδωσε μάχη απέναντι στα στρατεύματα του Σοβιετικού Νοτιοδυτικού Μετώπου, υπό τον στρατάρχη Ροντιόν Μαλινόφσκι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1944.
Ο Αντρίι Σολόνετς, ιστορικός στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε, σύμφωνα με την Guardian: «Οι απώλειες των σοβιετικών στρατευμάτων υπολογίζονται στις 30.000 έως 60.000. Οι απώλειες των γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων ήταν μέχρι 20.000 άτομα. Έτσι, θεωρητικά αυτό το βίντεο που δείχνει το κράνος με το κρανίο θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτά τα γεγονότα».
Ένας ειδικός σε γερμανικά στρατιωτικά κειμήλια στην Ουκρανία, ο Ολεκσίι Κοκότ, είπε ότι ενώ οι νεκροί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θάβονταν στο έδαφος, «οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες απλά αφήνονταν πεσμένοι στα χωράφια ... επομένως, αυτοί ίσως είναι όντως στρατιώτες των Ναζί».
Σημειώνεται πως οολλά πτώματα Γερμανών αφέθηκαν να κείτονται σε έλη, τα οποία στη συνέχεια βυθίστηκαν με την κατασκευή του φράγματος το 1956.
Τα λείψανα ενδεχομένως να ενδιαφέρει τη Γερμανική Επιτροπή Πολεμικών Τάφων, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι μάχες στην περιοχή.
- Συναγερμός στο Νότιγχαμ: Τρεις νεκροί στο κέντρο της πόλης - Μία σύλληψη
- Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς στα παιδιά - Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα
- Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Σίλβιο Μπερλουσκόνι: 14 δηλώσεις που έμειναν στην Ιστορία – Από τον μαυρισμένο Ομπάμα, στον ακίνδυνο Μουσολίνι και στους σεισμόπληκτους που έκαναν διακοπές
- Ανησυχία για τους μεγάλους πληθυσμούς κορακιών στην Ελλάδα: Κίνδυνοι για την υγεία και προβλήματα σε καλλιέργειες - Τι εξηγεί ειδικός στο ethnos.gr
- Ρεύμα: Αυτά είναι τα 3 +1 τιμολόγια της νέας εποχής - Λογαριασμός σταθερός ή κυμαινόμενος με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr