Η αγαπημένη δασκάλα της Αδελαΐδας διδάσκει ελληνικά µε σκετς και κιθάρα
Η Ασηµίνα Καρανικόλα εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» πώς κατάφερε να κάνει µαθητές της από κάθε γωνιά της γης να αγαπήσουν τη γλώσσα µας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με χιουμοριστικά σκετσάκια στα οποία πρωταγωνιστεί η ίδια, µε δικούς της ελληνικούς στίχους που «µπολιάζει» σε αγγλόφωνα πασίγνωστα τραγούδια και κυρίως µε ζεστό χαµόγελο, ζωντάνια και αστείρευτη ενεργητικότητα, η Ασηµίνα Καρανικόλα (Thespinis Asimina για τους µαθητές της και τους γονείς τους), νεαρή δασκάλα σε δηµοτικό σχολείο της Αδελαΐδας, προσπαθεί να κάνει ολοένα και περισσότερους µαθητές της να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα.
Το δύσκολο από την αρχή έργο της, αφού µόλις το 10% των µαθητών του σχολείου είναι ελληνικής καταγωγής, κατάφερε να το κάνει ενδιαφέρον για τα παιδιά µε τις πρωτοποριακές µεθόδους που εφαρµόζει. Το αποτέλεσµα είναι µικροί Ινδοί, Κινέζοι και µαθητές άλλων εθνοτήτων να τραγουδάνε στα ελληνικά, να λένε τα χρώµατα και τα γεωµετρικά σχήµατα στα ελληνικά, και κυρίως να ψάχνουν από µόνοι τους στο σπίτι τους, για να µάθουν όσο γίνεται περισσότερες ελληνικές λέξεις.
Χρώμα στο μάθημα
«Τα παιδιά που διδάσκω κατάγονται από πολλές χώρες. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καµία σχέση µε την Ελλάδα και αποτελούν γι’ αυτούς τα ελληνικά την τρίτη γλώσσα. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα. Ετσι αποφάσισα να δώσω ένα διαφορετικό χρώµα στο µάθηµα. Αν και αποτελώ Ελληνίδα τρίτης γενιάς στην Αυστραλία, από παιδί είµαι ερωτευµένη µε την ελληνική γλώσσα και την ελληνική µουσική, και θέλω να τα προβάλω όσο γίνεται περισσότερο παγκοσµίως. Θα συνεχίσω την προσπάθειά µου µέχρι να τελειοποιήσω τις µεθόδους µου» λέει η Ασηµίνα Καρανικόλα.
Αν και µόλις 25 ετών, η «Thespinis Asimina» παίζει εξαιρετικά τον ρόλο της µαυροφορεµένης Ελληνίδας γιαγιάς, η οποία δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στις σύγχρονες µεγαλουπόλεις. Σε ένα από τα σκετς της η γιαγιά Ασήµω, αν και ο σηµατοδότης έχει πράσινο χρώµα για τους πεζούς, µπερδεύεται και περιµένει στη διάβαση για να περάσει µε το κόκκινο.
Μοιραία η ανιψιά της, η αστυνοµικός Ασηµούλα, πρέπει να της κόψει κλήση. «Από τότε που είδαν το βίντεο οι µαθητές µου µε κυνηγούν και µου ζητούν να πληρώσω πρόστιµο, λέξη ελληνική που έµαθαν από το σκετς. Τα παιδιά µού ζητούν να παίξουν και αυτά στα σκετς, αλλά τους λέω ότι αυτό δεν γίνεται, διότι δεν µου… µοιάζουν» λέει µε γέλια η κ. Καρανικόλα. Τελευταία στους χαρακτήρες των σκετς της προστέθηκε και ο θείος Ασηµάκης. Εκτός από τα βίντεο, η Ασηµίνα Καρανικόλα χρησιµοποιεί και τη µουσική για να διδάξει ελληνικά, παίρνοντας δηµοφιλή αγγλόφωνα τραγούδια και αλλάζοντάς τους τους στίχους στα ελληνικά.
Όπως λέει η ίδια στο «Εθνος της Κυριακής», στο σπίτι µε τους γονείς της µιλούσαν αγγλικά, ωστόσο, άκουγαν ελληνική µουσική. Τα ελληνικά τα έµαθε από τον παππού και τη γιαγιά, οι οποίοι ήταν µετανάστες πρώτης γενιάς στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα η Ασηµίνα Καρανικόλα ήρθε για πρώτη φορά το 2001, σε ηλικία 7 ετών. Από τότε τη λάτρεψε. Μόλις γύρισε στην Αυστραλία, αποφάσισε να µάθει ελληνικούς χορούς και να βελτιώσει τα ελληνικά της. Από τότε επισκέφθηκε την Ελλάδα άλλες έξι φορές, ενώ για τρεις εβδοµάδες παρακολούθησε µεταπτυχιακά µαθήµατα στο πανεπιστήµιο της Κρήτης. Η καταγωγή των προγόνων της είναι από τη Χίο, την Κοζάνη και τον Πόντο
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr