Σεμπάστιαν Στόιντνερ: Πώς ο «επιστήμονας» του σέρφινγκ δαμάζει τα κύματα - Οι μέθοδοί του βοήθησαν μέχρι και τη Λίβερπουλ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Σεμπάστιαν Στόιντνερ, ο σέρφερ που έχει καταφέρει να δαμάσει κύμα ύψους 26 μέτρων (όσο το ύψος δηλαδή ενός κτιρίου οκτώ ορόφων) και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μέθοδο, μέσω της οποίας έχει χαρακτηριστεί και ως «επιστήμονας» του σέρφινγκ για τον τρόπο που προσπαθεί να σερφάρει τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα κύματα της υφηλίου.
Ο Γερμανός είναι ο «αρχηγός» μιας διεθνούς κοινότητας σέρφερ η οποία μετακομίζει στο Ναζαρέ για την σεζόν των μεγάλων κυμάτων στην περιοχή, η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.
Όπως αναφέρει το CNN, στην ομάδα του έχει έναν στρατιωτικό γιατρό και έναν εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, ενώ στο μυαλό του υπάρχει μονάχα ένας στόχος. Να καταφέρει να σερφάρει σε ένα «μυθικό» κύμα των 30 μέτρων, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς.
Οι μέθοδοί του βοήθησαν μέχρι και τη Λίβερπουλ
Όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε το UEFA Champions League το 2019, ο προπονητής της ομάδας, Γιούργκεν Κλοπ, προσπάθησε να ανακαλύψει νέους τρόπους για να εμπνεύσει τους παίκτες του και να «κρατήσει την φλόγα ζωντανή μέσα τους». Όντας πρωταθλητές Ευρώπης, ο Κλοπ πίστευε ότι την επόμενη χρονιά θα έπεφτε η απόδοσή των παικτών του, επειδή θα ένιωθαν «ολοκληρωμένοι».
Στην προσπάθειά του να το κάνει αυτό, ο Κλοπ απευθύνθηκε στον συμπατριώτη του, ώστε να προετοιμάσει την ομάδα του ψυχολογικά για την σεζόν 2019-2020.
Την τελευταία μέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας στο Εβιάν της Γαλλίας, ο Κλοπ ζήτησε από τον Στόιντνερ να δώσει μια ομιλία στους παίκτες του συλλόγου αλλά και να τους διδάξει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να ανασάνει όταν προπονείται στο σέρφινγκ σε πισίνα, ή όταν βρίσκεται έξω στη θάλασσα, «παλεύοντας» με τα μεγάλα κύματα.
Η πρώτη δοκιμασία των παικτών ήταν το πόσο θα μπορούσαν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από την επιφάνεια του νερού, με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να καταφέρνουν να παραμένουν κάτω από το νερό για 10 με 90 δευτερόλεπτα. Νικητής ήταν ο Κροάτης Ντεζάν Λόβρεν, ο οποίος κατάφερε να αντέξει για πάνω από τέσσερα λεπτά, ενώ δεύτερος ήρθε ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ.
Εκείνη η ημέρα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήθελε ο Γιούργκεν Κλοπ, καθώς οι ποδοσφαιριστές του κατάλαβαν το πόσο μεγάλο «βάρος» είχαν στους ώμους τους σε κάθε αγώνα, με τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ μάλιστα να δηλώνει πως ο σέρφερ τους έλεγε πως ένας αγώνας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, όσο και ένα λάθος στο σερφ.
Και η πυγμαχία στο «παιχνίδι»
Ο ίδιος κάνει σε άλλα αθλήματα για να γίνει καλύτερος στο σέρφινγκ.
Το αγαπημένο του άθλημα -μετά το σέρφινγκ- είναι η πυγμαχία καθώς ο ίδιος συγκρίνει τα συνεχή χτυπήματα που δέχονται οι πυγμάχοι από τους αντιπάλους του με αυτά που δέχεται ο ίδιος από το νερό, ενώ θαυμάζει την εξαιρετική τεχνική των πυγμάχων και τη νοοτροπία τους.
Έχει δηλώσει μάλιστα πως στο σέρφινγκ πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχει περίπτωση να πεθάνεις εκείνη την στιγμή, όπως και στο μποξ οι δύο αντίπαλοι μπαίνουν στο ρινγκ με το σκεπτικό του «Θα σε σκοτώσω ή θα με σκοτώσεις εσύ».
Θαυμάζει τους Μεξικανούς και τους Ρώσους μποξέρ για τον τρόπο ζωής του που είναι απλός και βασικός, καθώς προπονούνται συνεχώς στην πυγμαχία και είναι πάντα 100% προετοιμασμένοι για τον επόμενο αγώνα τους.
Η συνεργασία του με την Πόρσε
Στο Κέντρο Ανάπτυξης της Πόρσε λίγο έξω από τη Στουτγκάρδη, ο Γερμανός περνάει τον χρόνο του μέσα σε μία αεροδυναμική σήραγγα. Στη θέση του συνηθισμένου σπορ αυτοκινήτου στέκεται η σανίδα του σερφ, με τον ίδιο στην κορυφή της. Η Πόρσε χρησιμοποιεί την επιστήμη αιχμής που έχει αποκτήσει από δεκαετίες στη βιομηχανία αυτοκινήτων για να βελτιώσει την αεροδυναμική της θέσης του σώματός του, της σανίδας και της στολής του.
Καθώς οι επιστήμονες της εταιρείας μελετούν τα σχετικά δεδομένα, διαπιστώνουν ότι ακόμη και η παραμικρή αλλαγή της θέσης του σέρφερ πάνω στη σανίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αεροδυναμική των αυτοκινήτων της. Πρόκειται για μια προσέγγιση του αθλήματος που κανένας άλλος σέρφερ δεν επιχειρεί επί του παρόντος. «Είναι πολύ ωραίο», λέει ο ίδιος για το πείραμα. «Με αντιμετωπίζουν σαν αυτοκίνητο. Είναι μια συναρπαστική διαδικασία να δοκιμάζουμε όλα αυτά τα πράγματα και να βλέπουμε τι είναι δυνατό».
Δοκιμάζει τα όριά του
Σύμφωνα με τον ίδιο, του αρέσει να οδηγείται στο να σπρώχνει τα όρια του για να δει τι μπορεί να είναι εφικτό, ακόμη και αν μεγάλο μέρος των δοκιμασιών αποτυγχάνει να «καρποφορήσει». Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται: «Εντάξει, ίσως το 80-90% των νέων πραγμάτων ίσως να μην λειτουργήσει – αλλά έτσι είναι, πάντα προσπαθείς και δοκιμάζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το σέρφινγκ. Δοκιμάζεις συνέχεια και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνεις».
Η παιδική του ηλικία και ο λόγος που του αρέσει να «ξεπερνάει» τα όρια
Ο Στόιντνερ αναρωτιέται αν η ασυνήθιστη τάση του να ξεπερνά τα όρια σε αντίθεση με τους συνομηλίκους του μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις δικές του πρώιμες επιρροές και στην περιπετειώδη φύση του όταν μεγάλωσε.
O τραυματισμός και η νίκη
Η περίοδος που πέρασε τραυματισμένος στο περιθώριο του αγώνα του έδωσε πολλές στιγμές περισυλλογής τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον του - και όμως δεν έχει ιδέα πότε θα τελειώσει αυτός ο χρόνος, πότε θα μειωθεί η επιθυμία του να βρεθεί στα μεγάλα κύματα.
Όσο κι αν τον τρώει η φαγούρα να επιστρέψει στο νερό, φαίνεται να ευδοκιμεί μπροστά στις αντιξοότητες - αυτή τη στιγμή, είναι το πρόβλημα του τραυματισμού που τραβάει και τραβάει, χωρίς ακόμα να διαφαίνεται κάποιο τέλος. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, του αρέσει έτσι. Το να βρίσκεται διαρκώς στην κορυφή χωρίς να τον απασχολεί τίποτα, επιμένει, απλώς δεν θα του ταίριαζε.
Για να το τονίσει, χρησιμοποιεί έναν άλλο αθλητικό παραλληλισμό. "Είναι ένα συνεχές κυνήγι, σωστά; Κάποια στιγμή, πρέπει να εξαντλήσεις τις επιδόσεις σου. Είναι φυσικό, συμβαίνει σε όλους. Να κερδίζεις, να κερδίζεις, να κερδίζεις ή να αποδίδεις, να αποδίδεις, να αποδίδεις.
Εκτός κι αν είσαι κάποιος σαν τον Λιούις Χάμιλτον που είναι τόσο παθιασμένος, σε ένα ορισμένο σημείο, τελειώνεις. Αν ήμουν ο Λιούις Χάμιλτον, θα είχα βαρεθεί πολύ. Πόσο βαρετό είναι να κερδίζεις και να κερδίζεις και να κερδίζεις; Τώρα τα πράγματα μπορεί να έχουν γίνει λίγο πιο ενδιαφέροντα για μένα".
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα ο Σωκράτης Φάμελλος με 49,41% - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr