Στην αχανή ύπαιθρο της Ινδίας, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την πρόσβαση στην περίθαλψη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Poonam Gond μαθαίνει να περιγράφει τον πόνο της με αριθμούς. Από το μηδέν, που σημαίνει καθόλου πόνος, μέχρι το 10, που σημαίνει ότι σφαδάζει. Στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν στο εφτά. «Δεν έχω ζήσει ποτέ σε κατάσταση μηδενικού πόνου», λέει, καθισμένη στην πλαστική καρέκλα όπου περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας της.
Ίδια πάθηση, άλλη ποιότητα ζωής
Η 19χρονη πάσχει από μία γενετική διαταραχή του αίματος, τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Τα φάρμακά της τελείωσαν πριν από εβδομάδες. Η Geeta Aayam, κοινωνική λειτουργός που έχει αναλάβει την Gond, πάσχει από ακριβώς την ίδια ασθένεια – ωστόσο, έχει πρόσβαση σε πολύ καλύτερη φροντίδα, που της εξασφαλίζει μια πολύ διαφορετική ζωή.
Στην ύπαιθρο της Ινδίας, εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ο λόγος είναι απλός: η αχανής χώρα δεν διαθέτει αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις. Από το 1947, όταν προκηρύχθηκε η ανεξαρτησία της, η Ινδία βλέπει τον πληθυσμό της να έχει τετραπλασιαστεί. Το ήδη εύθραυστο υγειονομικό σύστημα, βλέπει τα όριά του να τεντώνονται. Στην ατελείωτη ύπαιθρο, τα κέντρα υγείας είναι λιγοστά και υποστελεχωμένα. Πολλές φορές ξεμένουν από βασικά φάρμακα. Για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, η βασική υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ένα τρομακτικό ταξίδι σε ένα μακρινό δημόσιο νοσοκομείο.
Οι ανισότητες αυτού του είδους δεν είναι μοναδικές στην Ινδία, αλλά το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού της – ο οποίος σύντομα θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου- διευρύνει κάθε τέτοιου είδους χάσμα. Από την ταυτότητα έως το εισόδημα, τέτοιου είδους παράγοντες έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Από αυτούς τους παράγοντες, η απόσταση, είναι συχνά ο πιο χαρακτηριστικός του τρόπου που οι ανισότητες εκδηλώνονται. Για ανθρώπους με χρόνια προβλήματα όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος, αυτό σημαίνει ότι, τυχαίες, μικρές διαφορές, μπορεί να τούς αλλάξουν τη ζωή.
Η δρεπανοκυτταρική νόσος της Gond διαγνώστηκε αργά και συχνά δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα που κρατούν την ασθένεια υπό έλεγχο και μειώνουν τον πόνο της. Λόγω του πόνου, δεν μπορεί να εργαστεί, και αυτό μειώνει περαιτέρω την πρόσβασή της στην περίθαλψη.
Όπως και η Gond, η Aayam γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια ιθαγενών στο κρατίδιο Chhattisgarh της κεντρικής Ινδίας, αλλά πριν αρχίσει ο πόνος της ολοκλήρωσε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση δημόσιας υγείας Sangwari στην πόλη. Μεγαλύτερη, μορφωμένη και εργαζόμενη δίπλα στους γιατρούς, διαγνώστηκε αμέσως και έλαβε θεραπεία. Αυτό της επέτρεψε να κρατήσει την ασθένεια υπό έλεγχο, να κρατήσει μια δουλειά και να λαμβάνει συνεπή φροντίδα.
Το αγροτικό σύστημα υγείας της Ινδίας έχει αποδυναμωθεί από την παραμέληση των προηγούμενων δεκαετιών και καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας τράφηκαν προς καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις μεγάλες πόλεις. Η Ινδία δαπάνησε μόνο το 3,01% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την υγεία το 2019 - λιγότερο από το 5,3% της Κίνας και ακόμη και από το 4,45% του γειτονικού Νεπάλ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
- Έλληνας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Χαρτούμ: «Πεσμένοι όλοι στα πατώματα, περνούν σφαίρες πάνω από τα κεφάλια τους»
- Αυτό είναι το πόρισμα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη: Πού αποδίδουν ευθύνες οι εμπειρογνώμονες και τα μέτρα που προτείνουν
- Στη δίνη σκανδάλου η ελβετική Credit Suisse - Κατηγορείται να διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς Ναζί και παρεμπόδισε σχετική έρευνα
- Space X: Εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση ο γιγαντιαίος πύραυλος Starship - Συγκλονιστικό βίντεο
- Αλλάζει σελίδα ο ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε ένσημα και συντάξεις - Τέλος η αναμονή στα γκισέ
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr