Μανιφέστο ΑΚΡ: Τι λέει για Ελλάδα, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, ΕΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στο 486 σελίδων προεκλογικό μανιφέστο που δημοσιοποίησε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αναπτύσσει -μεταξύ άλλων- τις θέσεις του για την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την ανατ. Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας κατά βάση τις πάγιες απόψεις στα εν λόγω εθνικά θέματα.
Στο μανιφέστο αναγνωρίζεται και εκτιμάται η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα στους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η βούληση για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Ελλάδα – Στήριξη ΗΠΑ
Για την Ελλάδα και τη στήριξη που δέχεται από τις ΗΠΑ αναφέρει: Στη νέα εποχή, ο ιμπεριαλισμός οργανώνεται όχι μόνο μέσω οργανισμών αλλά και μέσω κρατών-πληρεξουσίων. Η ίδια κατάσταση και η ίδια νοοτροπία βρίσκεται και πίσω από τη στήριξη που παρέχεται σήμερα στην Ελλάδα. Ενθαρρύνοντας την Ελλάδα στην περιοχή, προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες αστάθειες και συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, ο κόσμος σύρεται σε μια νέα περίοδο αστάθειας με νέους τύπους εντάσεων, συγκρούσεων και πολέμων που αναπτύσσονται μέσω οργανισμών και κρατών-πληρεξουσίων από τη μια πλευρά και μέσω οικονομικών πολέμων από την άλλη. Ως Τουρκία, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το κόμμα ΑΚ.
Εθνική αμυντική στρατηγική
Σχετικά με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και την αμυντική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το AKP αναφέρει:
- Η εθνική αμυντική μας στρατηγική βασίζεται στις αρχές της προστασίας και διατήρησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των ζωτικών μας συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι απειλές εξαλείφονται στην πηγή τους πριν φθάσουν στα σύνορά μας.
- Να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα και η δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο με βάση την αρχή της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας σε όλες τις χώρες, ιδίως στις γειτονικές μας.
- Να ενισχύσουμε το καθεστώς της Τουρκίας ως μία αποτρεπτική στρατιωτική δύναμης και να ενδυναμώσουμε την εθνική μας ασφάλεια λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.
Ελλάδα, το Αιγαίο και τη Γαλάζια Πατρίδα:
- Χάρη στην αποφασιστική στάση που έχουμε επιδείξει για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στην ικανότητα που έχουμε αναπτύξει, έχουμε προστατεύσει τα δικαιώματά μας σε όλη τη Γαλάζια Πατρίδα μας, ιδίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
- Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
- Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κινητοποιώντας όλα μας τα μέσα.
- Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών συνομιλιών με τη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της Καταστροφής του Αιώνα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει την οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτιστική αλληλεπίδραση και συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών.
Ανατολική Μεσόγειος:
- Υπογράψαμε "Συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας" με την ΤΔΒΚ.
- Το 2009 και το 2012, προσδιορίσαμε περιοχές για παροχή αδειών εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο και χορηγήσαμε άδειες έρευνας και εξόρυξης στην TPAO. Επιταχύναμε τις εργασίες που διεξάγονται με τα σεισμικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη μας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.
- Η θέση μας σχετικά με τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2004, στη συνέχεια το 2005, το 2013, το 2014 και το 2019 με κοινοποίηση στα Ηνωμένα Έθνη. Στην κοινοποίηση που πραγματοποιήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 13 Νοεμβρίου 2019, καταγράψαμε ότι τα θαλάσσια σύνορά μας εκτείνονται στα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται απέναντι από την περιοχή.
- Αναφέραμε ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια τέτοια που να διακόπτει την προβολή της ακτογραμμής της Τουρκίας και να εμποδίζει την υφαλοκρηπίδα. Κοινοποιήσαμε τελευταία φορά στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο στις 18 Μαρτίου 2020. Μετά την κοινοποίηση της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο στον ΟΗΕ, επεκτείναμε τις περιοχές και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, ώστε να επικαλύπτονται από την υφαλοκρηπίδα μας το 2020.
- Έχουμε αποτρέψει προκλητικές απόπειρες παραβίασης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας με τις παρεμβάσεις μας τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
- Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η πρόταση για τη διεξαγωγή Διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο που θα ανοίξει την πόρτα του διαλόγου.
Κύπρος:
- Συνεχίσαμε την υποστήριξή μας προς την ΤΔΒΚ στο Κυπριακό, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Υπερασπιστήκαμε την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης με βάση τις πραγματικότητες στο νησί και την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.
- Μετά την ατελέσφορη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά το 2017 λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλώσαμε ότι το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά. Υποστηρίξαμε ενεργά την προσέγγιση "λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας" με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ.
- Αφού καλέσαμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην ομιλία της στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2022, εξασφαλίσαμε ότι η ΤΔΒΚ έγινε δεκτή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ΤΔΒΚ έγινε αποδεκτή σε διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 15 Μαρτίου 2023.
- Ο αριθμός των Γραφείων Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ αυξήθηκε από 11 το 2002 σε 27 μέχρι το 2022. Αυξήσαμε την προβολή των Τουρκοκυπρίων ενώπιον της ΕΕ, των ΗΠΑ και διαφόρων χωρών του κόσμου.
- Στην περιοχή των Βαρωσίων, η οποία παρέμενε κλειστή για 46 χρόνια, ανοίξαμε σε πρώτη φάση το παράκτιο τμήμα και δύο δρόμους που οδηγούν στην ακτή, και η πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής αφαιρέθηκε από τη στρατιωτική ζώνη.
- Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο, προκειμένου να τερματιστεί κάθε είδους αδικία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, συνεχίζοντας την υποστήριξή μας προς την ΤΔΒΚ στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση.
Λιβύη:
- Το 2019, υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης ενόψει των επιθέσεων στην Τρίπολη. Η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη που παρείχαμε άνοιξε τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ισορροπίας και κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου και άνοιξε το δρόμο για μια διαδικασία πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου μεταξύ των Λίβυων.
- Την ίδια χρονιά, εξασφαλίσαμε όπως τα συμφέροντα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζονται στο μέγιστο βαθμό με το Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο που υπογράψαμε με τη νόμιμη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης. Τον Οκτώβριο του 2022, υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο χωρών. Υπερασπιστήκαμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Επιταχύναμε την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μέσω διαλόγου και συνεργασίας στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας.
Αγιά Σοφιά – Σουμέλα – Μειονότητες:
- Το τζαμί Αγία Σοφία, το οποίο άνοιξε για λατρεία ως τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο για 86 χρόνια από το 1934, επαναλειτούργησε προς χάριν του μουσουλμανικού κόσμου και όλης της ανθρωπότητας σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη ως τζαμί στις 24 Ιουλίου 2020, εκτελώντας προσευχές την Παρασκευή, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του έθνους μας. Το 2020, ξεκινήσαμε ολοκληρωμένες εργασίες αποκατάστασης στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε εκ νέου για λατρεία και περιηγήσεις, προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον του λαού μας. Το έργο, το οποίο αποτελεί σύμβολο της κατάκτησης, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει την ανθρωπότητα σύμφωνα με τις επιταγές του Πορθητή όσο και με την ταυτότητά του ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
- Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να δώσουμε τη δυνατότητα στους μη μουσουλμάνους πολίτες μας να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις και να προστατεύσουμε τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Ανοίξαμε την εκκλησία Van Akdamar για χρήση μετά την αποκατάστασή της το 2010. Στη Μονή Σουμέλα της Τραπεζούντας, καταστήσαμε δυνατή τη λατρεία και πάλι μετά από 95 χρόνια. Στο Batman Gercus, αποκαταστήσαμε τη Μονή του Αγίου Αχό, η οποία ήταν κλειστή για λατρεία επί 100 χρόνια, και τη θέσαμε και πάλι σε λειτουργία το 2018.
- Εξασφαλίσαμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μειονοτικών κοινοτικών ιδρυμάτων διασφαλίζοντας την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας τους. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε, εξασφαλίσαμε την εγγραφή συνολικά 1084 ακινήτων στο όνομα κοινοτικών ιδρυμάτων μεταξύ 2003 και 2018.
Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Παρόλα τα πολιτικά εμπόδια, θέσαμε ως στρατηγικό μας στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 2005 και 16 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής για διαπραγματεύσεις. Δημιουργήσαμε μηχανισμούς διαλόγου υψηλού επιπέδου στους τομείς της υγείας, του κλίματος, της γεωργίας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr