Αποκαλύψεις από το NBC για το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας - Συγκέντρωσε ευαίσθητες πληροφορίες των ΗΠΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ φέρεται να κατάφερε να συλλέξει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει. Αυτά αποκαλύπτουν στο αμερικανικό NBC με δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Η Κίνα μπόρεσε να ελέγξει το αερόστατο ώστε αυτό να κάνει αρκετές βόλτες πάνω από ορισμένες από τις τοποθεσίες και να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεξε στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι.
Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Θα μπορούσε να συλλέξει ακόμα πιο σημαντικές πληροφορίες
Οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε συλλέξει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες, αν δεν είχαν γίνει προσπάθειες της κυβέρνησης για να το σταματήσουν.
Η Κίνα έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που παρέκκλινε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το. Δεν έχουν πει ωστόσο σε ποια εταιρεία, υπηρεσία ή οργανισμό ανήκε το αερόστατο.
Μετά την κατάρριψη του αερόστατου τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ήταν ικανό να συλλέγει πληροφορίες σημάτων.
Διέθετε μηχανισμό αυτοκαταστροφής
Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως το αερόστατο διέθετε μηχανισμό για να αυτοκαταστραφεί, που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δεν λειτούργησε σωστά ή επειδή η Κίνα αποφάσισε να μην τον ενεργοποιήσει.
Το χρονικό
Το αερόστατο εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δήλωσε ότι το παρακολουθούσε καθώς κινούνταν.
Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, το αερόστατο πετούσε πάνω από τη Μοντάνα - συγκεκριμένα πάνω από την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το NBC News μετέδωσε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο κατάρριψής του. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση το επιβεβαίωσε δημοσίως και αποκαλύψει ότι παρακολουθούσε το αερόστατο επί ημέρες.
Μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του μπαλονιού, η Κίνα αύξησε την ταχύτητά του, σε μια προσπάθεια να το βγάλουν από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν.
- Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το νερό μετά την τεράστια συναυλία στη Θεσσαλονίκη: «Fake news» - «Ο Μητσοτάκης λέει ψέματα»
- Τουρκία: Έλιωσε ο πάγος με την Ελλάδα - Αλλαγή κλίματος αλλά όχι θέσεων από την Άγκυρα
- Βίντεο - ντοκουμέντο για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πώς έκαναν... διαφήμιση μέσω social media
- Πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο τιμόνι του κόμματος Κασιδιάρη για παράκαμψη του νομικού μπλόκου για κάθοδο στις εκλογές
- Φάτε γρήγορα και φύγετε: Ραμενάδικο στην Ιαπωνία απαγορεύει τα smartphones
- Συντάξεις Μαΐου: Ποιες ημερομηνίες θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ - Μετά το Πάσχα οι πιστώσεις
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr