Στην Αίγυπτο μετά από 11 χρόνια ο Τσαβούσογλου: Η σημασία της επίσκεψης και το win-win για τις δύο χώρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται έως «ιστορική», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε σήμερα από το Κάιρο τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων σε κάθε τομέα από τον πολιτικό μέχρι τον ενεργειακό.
«Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την Ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τον αραβικό κόσμο», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε μάλιστα την ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα. Όπως είπε «υπάρχει ένα κενό 9 ετών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Προκειμένου να κλείσει αυτό το κενό, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο από ποτέ, πιο εντατικά. Πρέπει να αυξήσουμε τις διαβουλεύσεις μας. Χωρίς διαβουλεύσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, δημιουργείται μια εικόνα σαν να διαφωνούμε».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι, και οι δύο πλευρές έδειξαν τη βούληση να ενισχύσουν τις σχέσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι μεταφορές και η διπλωματία.
«Ναι, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της πολιτικής και του εμπορίου.
Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να ξαναρχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για περιφερειακά ζητήματα, θέλουμε να αναζωογονήσουμε τις διαβουλεύσεις μας για πολιτικά θέματα και στον αμυντικό τομέα, όπως και στο παρελθόν. Υπήρχαν πράγματι ακόμη σχέσεις στα χρόνια που οι διπλωματικές μας σχέσεις ήταν ψυχρές, αλλά υπάρχουν επίσης θέματα που πρέπει να αναζωογονηθούν.
Για παράδειγμα, προσκάλεσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας τους προσκάλεσε σε 3 στρατιωτικές ασκήσεις. Επομένως, πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά μας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνουμε σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την ενέργεια. Το αξιολογήσαμε αυτό μεταξύ μας σήμερα.
Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και από εκεί και πέρα βήματα μπορούν να γίνουν», υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, δεν μιλάμε μόνο για δύο χώρες. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των διμερών μας σχέσεων για τη σταθερότητα της περιοχής. Πρέπει να συνεργαστούμε για την επιβίωση της περιοχής μας. Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη και ασφάλεια. Υπήρξε μια ρήξη στις σχέσεις μας. Νομίζω ότι πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή. Θα υπάρχουν σίγουρα διαφορές απόψεων και στο μέλλον. Μπορεί να υπάρξουν διαφορές απόψεων μεταξύ αδελφών, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην διαρραγούν οι δεσμοί μας».
Διορισμός πρέσβεων και συνάντηση Ερντογάν – Σίσι μετά τις εκλογές
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν και ο Σίσι θα συναντηθούν μετά τις εκλογές.
«Ίσως αμέσως μετά τις εκλογές ελπίζω ο πρόεδρός μας να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι. θα αποφασίσουν εκείνοι για τον χρόνο της συνάντησης, αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να συνεργαστούμε στενά σε κάθε τομέα, όχι μόνο για το διορισμό πρεσβευτών, αλλά και για να κλείσουμε το κενό των 9 ετών. Συζητήσαμε ήδη πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη σημερινή μας συνάντηση. Σήμερα και οι δύο αναφερθήκαμε στα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, τονίσαμε επίσης σε ποιους τομείς δίνουμε σημασία. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Θέλουμε να αυξήσουμε το εμπόριο και να μεγιστοποιήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Έχουμε μια σοβαρή αποφασιστικότητα και οι δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι «σήμερα μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε τη νέα περίοδο. Πρέπει να αυξήσουμε τις διαβουλεύσεις μας. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε πάρα πολλές διαφορές απόψεων. Σήμερα συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα. Αξιολογήσαμε την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σομαλία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, έχουμε συγγενικούς δεσμούς. Ο πιο σημαντικός τρόπος για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Είχαμε πολύ ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες σήμερα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε τη συνεργασία και τις σχέσεις μας. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών. Ελπίζω να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις το συντομότερο δυνατό».
Win Win
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για σχέσεις στη βάση του win win, κάτι στο οποίο συμφώνησε κι ο συνομιλητής του.
«Η αμοιβαία αντίληψη περί win win που υπάρχει και στις δύο χώρες είναι ένα θέμα που πρέπει να ενθαρρύνουμε. Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία η Αίγυπτος εξάγει τα περισσότερα προϊόντα. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό. Η Τουρκία είναι επίσης η χώρα που αγοράζει το περισσότερο LNG από την Αίγυπτο».
Σούκρι: Υπάρχει στέρεο έδαφος για ανοικοδόμηση των σχέσεων
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι από την πλευρά του ανέφερε ότι «υπάρχει ένα στέρεο έδαφος και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία με ισχυρό τρόπο και στην αντίληψη του win win».
Στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, είπε ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις και εργασίες σχετικά με το θέμα αυτό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες εδώ.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα επιτύχει τον στόχο της. Επιθυμούμε να συνεχιστεί η επικοινωνία μας, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία. Ευελπιστούμε να επανορθώσουμε για τα προηγούμενα χρόνια.
Είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για να αποκτήσουν οι σχέσεις μας στην ίδια δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις.
Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Θα εργαστούμε για την ανάπτυξη των τουρκικών επενδύσεων στην Αίγυπτο και θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη έπειτα από 11 χρόνια.
Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ήρθε στην Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια.
«Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μου επίσκεψη στην Αίγυπτο και αυτό είναι ντροπή μου. Φυσικά, όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών... Δεν είχα ποτέ την τιμή να επισκεφθώ την Αίγυπτο μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
- Εικόνες ντροπής στα λεωφορεία: «Τα περισσότερα είναι άχρηστα, δεν πιάνουν τα φρένα» - Σοβαρές καταγγελίες στο OPEN
- Κατώτατος μισθός: Υπάρχει κίνδυνος για απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία; Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για τη νέα αύξηση
- Σάρον Στόουν: Έχασε τις μισές της οικονομίες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
- Τα λέγαμε εμείς: 5 πολύνεκρες καταστροφές που έμειναν στην Ιστορία γιατί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί
- Credit Suisse: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Πυρετός διαβουλεύσεων το Σαββατοκύριακο - Τα «αγκάθια»
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr