Μαύρη Θάλασσα: Σκόπιμη κλιμάκωση από τη Ρωσία η στενή επαφή των μαχητικών με το αμερικανικό drone ή ατύχημα; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η «θερμή» συνάντηση, μεταξύ ρωσικών αεροσκαφών και ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του drone των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, φαίνεται να είναι η πιο σημαντική δημόσια αναγνωρισμένη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.
Ως τέτοια, εγείρει πολλά ερωτήματα και αντιπροσωπεύει μια στιγμή γεμάτη κινδύνους, εκτιμά ο διπλωματικός αναλυτής του BBC Πολ Άνταμς.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει ότι υπήρξαν και άλλες συναντήσεις «ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά ότι αυτή ήταν διαφορετική.
Θα μπορούσε να ήταν ατύχημα; «Με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων, είναι σαφές ότι δεν ήταν ασφαλές, αντιεπαγγελματικό», ήταν η ετυμηγορία του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ. «Νομίζω ότι οι ενέργειες μιλούν από μόνες τους».
Η συμπεριφορά των Ρώσων πιλότων - που φέρονται να έριξαν καύσιμα στην πορεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και στη συνέχεια να συγκρούστηκαν με αυτό - αποτελεί σημαντική κλιμάκωση;, διερωτάται ο αναλυτής του BBC.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το όλο περιστατικό διήρκεσε περίπου 30-40 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ταξίαρχος Ράιντερ δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεση επικοινωνία μεταξύ του ρωσικού και του αμερικανικού στρατού.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι τα εμπλεκόμενα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 «πιθανόν» υπέστησαν κάποιες ζημιές, γεγονός που δείχνει ότι η σύγκρουση δεν ήταν σκόπιμη.
«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει τις ανησυχίες μας για το περιστατικό απευθείας στη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Τι σημαίνει, αν σημαίνει κάτι, το επεισόδιο αυτό για το μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και για τη ζωτικής σημασίας επιτήρηση που αυτές οι επιχειρήσεις παρέχουν στην Ουκρανία;
«Αν το μήνυμα είναι ότι θέλουν να μας αποτρέψουν ή να μας αποτρέψουν από το να πετάμε ή να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα«, δήλωσε ο κ. Κίρμπι στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό VOA, «τότε αυτό το μήνυμα θα αποτύχει, διότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία θα ήθελε να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τους συμμάχους της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τέτοιες εργασίες.
Η Ουάσινγκτον κρατάει χαμηλούς τόνους σχετικά με το τι συνέβη στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μετά τη σύγκρουση, οι αμερικανοί τηλεχειριστές αναγκάστηκαν να το κατεβάσουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ταξίαρχος Ράιντερ δεν είπε πού προσγειώθηκε ή αν το ρωσικό ναυτικό προσπαθεί να το ανακτήσει.
Ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια ρωσική επιχείρηση ανάκτησης. Αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ήταν ευτυχής αν μια τόσο ευαίσθητη τεχνολογία παρακολούθησης έπεφτε στα ρωσικά χέρια.
Για τον Τζο Μπάιντεν, που είναι αποφασισμένος να στηρίξει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή. Δεν είναι μόνο ο δυτικός οπλισμός που βοηθά την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.
Είναι επίσης μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και της εκτόξευσης πυραύλων που στοχεύουν στόχους σε όλη την Ουκρανία.
Από την υπεράσπιση των κρίσιμων εθνικών υποδομών της Ουκρανίας έως τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή ροή πληροφοριών.
Για προφανείς λόγους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στο ποιες, αν υπάρχουν, πρόσθετες προφυλάξεις θα περιλαμβάνουν τώρα οι επιχειρήσεις επιτήρησης.
Η Ουάσινγκτον θέλει να τις συνεχίσει, αλλά αγωνιά να αποφύγει τη χρήση βίας και να διακινδυνεύσει να εμπλακεί σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Η εκδοχή του ρωσικού ΥΠΑΜ
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.
«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr