Γαλλοϊρλανδός καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης στο Ιράν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το Ιράν καταδίκασε τον γαλλοιρλανδό πολίτη Μπερνάρ Φελάν σε 6,5 χρόνια φυλάκιση γιατί «παρείχε πληροφορίες σε άλλη χώρα», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αδελφή του προσθέτοντας ότι ο 64χρονος αδελφός της κινδυνεύει να πεθάνει στη διάρκεια της κράτησής του.
Τους τελευταίους μήνες έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράν με την Τεχεράνη να έχει συλλάβει επτά γάλλους υπηκόους και το Παρίσι να κάνει λόγο για αυθαίρετες συλλήψεις που ισοδυναμούν με ομηρία. Μια από τους συλληφθέντες, η ιρανογαλλίδα ακαδημαϊκός Φαρίμπα Αντελχάχ, αφέθηκε ελεύθερη, αλλά δεν είναι σαφές για πόσο χρόνο ακόμη θα πρέπει να παραμείνει στο Ιράν προτού επιστρέψει στη Γαλλία.
«Ο γαλλοιρλανδός πολίτης Μπερνάρ Φελάν μόλις καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκιση στο Ιράν επειδή παρείχε πληροφορίες σε μια εχθρική χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Καρολίν Φελάν. «Του είχαν υποσχεθεί πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας αλλά έπειτα ματαιώθηκε αυτό», προσθέτει.
Ο Φελάν, ένας τουριστικός σύμβουλος, συνελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώνονταν στη χώρα. Η Γαλλία έχει ζητήσει από τις τοπικές αρχές να του παράσχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα εξαιτίας μιας καρδιολογικής πάθησης από την οποία υποφέρει. Η αδελφή του λέει ότι η όρασή του έχει επιδεινωθεί και ότι κινδυνεύει να πεθάνει.
Εκπρόσωπος του Ιρλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση, δεδομένου μάλιστα του προβλήματος υγείας του Φελάν. Οι ιρανικές δικαστικές αρχές και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασαν άμεσα.
Η καταδίκη του Φελάν έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ένας δεύτερος γάλλος υπήκοος, ο Μπενζαμέν Μπριέρ, ο οποίος κρατούνταν από τον Μάιο του 2020 έχοντας καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες και διατάχτηκε η αποφυλάκισή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικηγόρου του στις 2 Μαρτίου. Ωστόσο, έκτοτε παραμένει υπό κράτηση χωρίς να έχει αυτό αιτιολογηθεί.
Τα τελευταία χρόνια, οι Φρουροί της Επανάστασης, η ελίτ των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν συλάβει δεκάδες άτομα με διπλή υπηκοότητα ή ξένους, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με την κατασκοπεία και την ασφάλεια.
Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ιράν ότι επιχειρεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες μέσω τέτοιων συλλήψεων. Το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει την διπλή υπηκοότητα, αρνείται ότι συλλαμβάνει και φυλακίζει ξένους για να αποκομίσει διπλωματικά οφέλη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr