Τα κορίτσια δηλητηριάζονται: Τι συμβαίνει στο Ιράν και γιατί οι γονείς κατηγορούν την κυβέρνηση για απραξία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για τις χιλιάδες δηλητηριάσεις μαθητριών στο Ιράν που συνεχίζονται ασχολείται δημοσίευμα του περιοδικού TIME που κάνει λόγο για οργή των γονιών προς την αδιαφορία του καθεστώτος.
Όπως αναφέρει, από τον περασμένο Νοέμβριο, χιλιάδες μαθήτριες στις πόλεις Κόμ και Τεχεράνη στο Ιράν έπεσαν θύματα τοξικής δηλητηρίασης μέσα στα σχολεία τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον μια μαθήτρια να χάσει τη ζωή της. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις έγιναν σκόπιμα από εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τα σχολεία να κλείσουν.
Σύμφωνα με το BBC, μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον 830 μαθήτριες είχαν πέσει θύματα επιθέσεων με τοξικό αέριο, ενώ ένας βουλευτής ανέφερε ότι ο αριθμός ανέρχεται σε 1.200 μόνο στην Κομ και το Μπορουτζέρντ. Σύμφωνα με ακτιβιστές μαθητές σε τουλάχιστον 26 σχολεία σε 5 πόλεις έχουν γίνει στόχοι αυτών των επιθέσεων.
Οι επιθέσεις έρχονται λίγο μετά τις πολύμηνες και μαζικές διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού καθεστώτος που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία δολοφονήθηκε από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της. Τις διαδηλώσεις ηγήθηκαν πολλές φορές γυναίκες και κορίτσια.
Young women, members of Iranian Gen Z, led the protests in Iran.
— Holly Dagres (@hdagres) March 1, 2023
Now they're being deliberately poisoned at schools across various cities in Iran (700+) to take revenge and prevent them from attending. At least one already died.
This is a hospital in Tehran today. #MahsaAmini pic.twitter.com/PZN0w6baai
Η πρώτη επίθεση
Η πρώτη επίθεση σε σχολείο σημειώθηκε στη θρησκευτική πόλη Κομ στις 30 Νοεμβρίου, όταν 18 μαθήτριες της Τεχνικής Σχολής Νουρ μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, ζάλη και κόπωση, στο νοσοκομείο.
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένα κορίτσι, η 11χρονη Fatemeh Rezaei, πέθανε ως αποτέλεσμα των επιθέσεων. Η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών Hedie Kimiaee έγραψε στο Twitter στις 27 Φεβρουαρίου ότι η Rezaei πέθανε από δηλητηρίαση με αέριο σε σχολείο στην Κομ και ότι οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.
«Παρόλο που η μαθήτρια δεν είχε καμία προηγούμενη ασθένεια, οι αρχές προσπαθούν να συντάξουν μια ψευδή ιατρική έκθεση που να λέει ότι είχε ιστορικό», έγραψε η Kimiaee και πρόσθεσε: «Ο εισαγγελέας προειδοποίησε επίσης την οικογένεια να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης [και τους είπε να] θάψουν τη Fatemeh χωρίς προειδοποίηση».
Οι ιρανικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά τις αναφορές ότι ο θάνατος του κοριτσιού συνδέεται με τις δηλητηριάσεις.
Οργή για την απραξία της κυβέρνησης
Παρά την οργή των Ιρανών πολιτών, οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει με «αντιφατικές εξηγήσεις και φάνηκε να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητά τους», δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί να βρει την αιτία της μυστηριώδους δηλητηρίασης «το συντομότερο δυνατό». Επιπλέον, προέτρεψε τα υπουργεία Υγείας και Πληροφοριών να παράσχουν βοήθεια στη διερεύνηση του θέματος. Ωστόσο, απέδωσε τα συμπτώματα στο άγχος και την αγωνία για τις εξετάσεις και κατηγόρησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι «εκμεταλλεύονται» την κατάσταση για να προκαλέσουν δημόσια ανησυχία.
Την Κυριακή βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Younes Panahi, παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις μπορεί να είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τα κορίτσια να πάνε στο σχολείο. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τόσο στην Κομ όσο και στο Μπορουτζέρντ, πρόκειται για σκόπιμη επίθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία των κοριτσιών». Ωστόσο, ο Panahi δήλωσε αργότερα ότι η δήλωσή του παρεξηγήθηκε.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν πανικό με πολλές μαθήτριες να μένουν στο σπίτι τους και να μην πάνε σχολείο. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, οι φοβισμένοι γονείς έχουν αρχίσει να παίρνουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα για προληπτικούς λόγους, ενώ πολλοί συγκεντρώνονται έξω από τα σχολεία για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, σε ένα viral βίντεο, ένας πατέρας φαίνεται να φωνάζει έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της Κομ: «Είστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών μου! Έχω δύο κόρες και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μην τις αφήσω να πάνε στο σχολείο». Σε ένα άλλο βίντεο ανήσυχοι και οργισμένοι γονείς απαιτούν μέτρα διαμαρτυρόμενοι μπροστά από το δημοτικό σχολείο Yarjani στο Narmak.
Την 1η Μαρτίου, η Ένωση Επαγγελματιών Εκπαιδευτικών του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν και ανώτερους αξιωματούχους να καταδικάσουν τις επιθέσεις και να προστατεύσουν τους μαθητές. «Είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς να εφαρμόσουν άμεσα διάφορα μέτρα χωρίς να χάσουν περισσότερο χρόνο», ανέφερε. Ζήτησε επίσης από τις δικαστικές αρχές και τον υπουργό Παιδείας να εξηγήσουν πώς θα ερευνήσουν τις επιθέσεις.
«Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αμέσως αυτή τη επίθεση και να λάβει ισχυρά μέτρα», έγραψε στο Twitter ο Μασίχ Αλινετζάντ, Ιρανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr