Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στην Τουρκία: Γεμίζουν σορούς αγνώστων στοιχείων τα νεκροτομεία – Μέχρι 3 εκατ. άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια τους επόμενους μήνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η μάχη για την ανεύρεση επιζώντων στις πόλεις που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία δεν έχει τέλος. H 42χρονη Μελίκε βλέπει το φως του ήλιου μετά από 222 ώρες, αψηφώντας κάθε πιθανότητα ενώ, σχεδόν 212 ώρες μετά το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου, διασώστες ανασύρουν ζωντανή και την 77χρονη Φατμά, από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στο Αντιγιαμάν.
Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, περιγράφουν την κόλαση που έζησαν κάτω από τα συντρίμμια.
«Λιποθυμήσαμε για λίγο, μετά από μισή ώρα η αδερφή μου πέθανε. Με τη μαμά μου προσπαθούσαμε να μείνουμε ζωντανοί. Δεν είχαμε φαγητό, νερό ή φως, δεν ξέραμε αν είναι μέρα ή νύχτα. Για την ακρίβεια, δεν ξέραμε τίποτα για πέντε μέρες», σημειώνει επιζών ενώ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί στον δρόμο χωρίς ούτε μία κουβέρτα.
Ο νεαρός Τάχα κατάφερε να τραβήξει βίντεο από τους μετασεισμούς, όσο βρισκόταν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του. Στο βίντεο δεν σταματάει να προσεύχεται. Το αγόρι απεγκλωβίστηκε μετά από δυο ώρες, με τη βοήθεια των συγγενών του, που βοηθούσαν στην επιχείρηση διάσωσης. «Ένιωθα ότι είμαι σε φέρετρο. Νόμιζα ότι είμαι νεκρός. Μύριζα τη σκόνη κι άκουγα φωνές απ’ έξω, τους γείτονές μου. Φώναζα να με βοηθήσουν», λέει ο Τάχα, επιζών.
Η τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον τη χρήση κατασκευαστικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση των ερειπίων, με τα σωστικά συνεργεία να φωνάζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, αλλά ζωντανοί. Ωστόσο, ο διασώστης Πέδρο Φρούτος, επισημαίνει ότι, «κάθε φορά που λειτουργούν τέτοια μηχανήματα, σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους! Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Εν τω μεταξύ, νέα βίντεο από κάμερες ασφαλείας έρχονται στο φως από την ώρα που οι σεισμοί πλήττουν την Τουρκία. Στις εικόνες αντικατοπτρίζεται η σφοδρότητα της καταστροφής. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, «Η ζώνη μεγάλης καταστροφής εκτείνεται σε ένα μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων, 290 χιλιόμετρα για την ακρίβεια. Είναι τρομερή η έκταση της καταστροφής. Η ένταση της καταστροφής εκτιμήθηκε στην κλίμακα Μερκάλι Ζίμπεχ η οποία έχει ανώτατο βαθμό το 12ο, σε ορισμένα σημεία προσέγγισε τον 12ο βαθμό, δηλαδή τον μέγιστο δυνατό βαθμό καταστροφής που μπορεί ποτέ να παρατηρηθεί».
Ξεπέρασαν τις 41.000 τα θύματα
Με τα θύματα σε Τουρκία και Συρία να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 41.000, η κατάσταση είναι απελπιστική. Στην Αντιόχεια και σε άλλες περιοχές δημιουργούνται μαζικοί τάφοι, καθώς στα νεκροταφεία πλέον δε χωρούν οι νεκροί. Τα νεκροτομεία γεμίζουν σορούς αγνώστων στοιχείων.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, «η κυβέρνηση λέει ότι παραχώρησε καταφύγιο σε 1,2 εκ. ανθρώπους. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι άστεγοι στις δέκα περιοχές που κήρυξαν έκτακτη ανάγκη. Ο Πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου λέει ότι από 2,3 έως 3 εκ. άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια τους επόμενους μήνες».
O πρόεδρος Ερντογάν προβαίνει σε ανακοινώσεις για τη στήριξη των περιοχών και των πολιτών που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. «Γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, θα προχωρήσουμε άμεσα σε οικοδομικές εργασίες όπου ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή 30.000 κατοικιών από τις αρχές Μαρτίου», υπογράμμισε.
Η οργή, πάντως, στην Τουρκία φουντώνει, όσο ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και ο αληθινός αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος. Τον γύρο του κόσμου κάνει η κραυγή μιας νοσοκόμας στο Αντιγιαμάν, που, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, ξέσπασε κατά του Προέδρου Ερντογάν.
Γρίφος ο χρόνος των εκλογών
Στο Νούρνταγ βρέθηκε η Μαρία Ζαχαράκη η οποία μετέφερε το κλίμα της πόλης, η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι κατά πόσο, με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής, μπορούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν όλοι, μετά τον σεισμό, ήταν τι θα κάνει ο Ερντογάν. Οι συζητήσεις για το θέμα στην Τουρκία είναι πάρα πολλές και οι περισσότεροι θεωρούν ότι μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Ωστόσο, μετά τη χθεσινή παροχολογία στην οποία επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος «άνοιξε» ουσιαστικά τις τσέπες του, αλλά και του υπουργικού συμβουλίου, υποσχόμενος χρηματικά ποσά σε θύματα και τους συγγενείς τους, εικάζεται ότι, πιθανότατα, επιθυμία του είναι να γίνουν νωρίς οι εκλογές, ώστε οι σεισμόπληκτοι να θυμούνται τα πόσα τους προσέφερε αμέσως μετά την καταστροφή η τουρκική κυβέρνηση. Πολλοί σεισμόπληκτοι ανέφεραν ότι περιμένουν άμεση ανταπόκριση στην ανοικοδόμηση των σπιτιών τους αλλά και οικονομική βοήθεια από το τουρκικό κράτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μάλλον καταφέρει τον στόχο του να καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ότι ο πρόεδρός τους είναι δίπλα τους να τους στηρίξει. Για την ημερομηνία των εκλογών, όλα θα φανούν στις 10 Μαρτίου όταν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Ερντογάν, θα ανακοινωθεί επισήμως η ημερομηνία των εκλογών. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, στις αρχές Μαρτίου θα αρχίσουν να κατασκευάζονται 30.000 σπίτια, άρα όλοι περιμένουν την ημερομηνία των εκλογών – είτε στην ώρα τους, είτε ακόμα και με μία μικρή αναβολή. Πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, κανείς δεν κάνει λόγο για ακύρωση των εκλογών.
Ισοπεδωμένο το 75% του Καχραμανμαράς
Στα νοτιοδυτικά της χώρας, το Καχραμανμαράς είναι ισοπεδωμένο κατά 75% από τον σεισμό. Τα προσωπικά τους είδη αναζητούν στα ερείπια οι σεισμόπληκτοι ενώ, μεταφέρουν ότι, βρίσκουν να έχει απομείνει μέσα στα συντρίμμια από τα πράγματά τους. Οι κάτοικοι ζητούν να συνεχιστούν οι έρευνες για επιζώντες στην πόλη, που έχει μετατραπεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε απέραντο εργοτάξιο. Γερανοί και φορτηγά μεταφέρουν τόνους ερειπίων.
- Γηροκομείο «κολαστήριο» στον Κορυδαλλό: Τρόφιμοι εμφανίζονται πρόεδροι και μέλη σε Δ.Σ. εταιρειών
- Σεισμός στην Τουρκία: «Πόλεμος» πάνω στα συντρίμμια - Ο Ερντογάν διαπομπεύει εργολάβους και σκέφτεται αναβολή των εκλογών
- Qatar Gate: Γιατί προσέλαβε η Καϊλή τον Sven Mary – Γιατί αποκαλείται «συνήγορος των αποβρασμάτων»
- «Ο πόλεμος στην Τέχνη είναι ντροπή» - Μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους
- Χημικά, επεισόδια, τραυματισμοί και αναβολή στο ΠΑΟ - Ολυμπιακός! Θα γίνει την Πέμπτη στις 14.30 χωρίς οπαδούς - Ευθύνες στην αστυνομία απ' το Τριφύλλι
- Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ το 2023
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr