Εφιάλτης δίχως τέλος μετά το σεισμό στην Τουρκία: Στοιβάζουν πτώματα σε γήπεδα και πάρκινγκ – Απελπισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι κάτοικοι στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους γιγαντιαίους σεισμούς, περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.
Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας. «Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.
#kahramanmaraş ,😔 pic.twitter.com/ueNLaOlNxK
— Durdu DOĞAN (@bytarihci) February 8, 2023
«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».
Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό -που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.
Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».
Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.
Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.
Πάνω από 298.000 εκτοπισμένοι στη Συρία
Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.
Αντίστοιχα δύσκολη είναι η κατάσταση και στη γειτονική Συρία. Πάνω από 298.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προφανή αναφορά στα τμήματα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι εκείνα που τελούν υπό τον έλεγχο άλλων φατριών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Χουσεΐν Μακλούφ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, δήλωσε επίσης ότι το κράτος άνοιξε 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους.
Πού οφείλεται η «αρμονική κατάρρευση» των κτιρίων σε Τουρκία και Συρία
Επιστημονική εξήγηση για το χάος και τις αμέτρητες καταστροφές που προκάλεσαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις 7,8 και 7,6 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία επιχειρούν να δώσουν οι ερευνητές, με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη να κάνει λόγο για μια «αρμονική κατάρρευση» των κτιρίων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία ως εμπειρογνώμονας της ελληνικής αποστολής διάσωσης η ισοπέδωση πολλών κτιρίων σε οικοδομικά μπλοκ, ενώ άλλες κατασκευές ήταν ανέπαφες οφείλεται σε έναν συνδυασμό κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων στην περιοχή.
Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος γι’ αυτό το γεγονός, το οποίο εξηγείται επιστημονικά λόγω των διαφορών στη δομή του εδάφους, τονίζει.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής εξηγεί: «Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτίρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και γιατί άλλα δεν κατέρρευσαν ενώ ήταν δίπλα σε άλλα που έπεσαν και ήταν παρόμοια. Εξετάζουμε τη δομική υποδομή, την κατάσταση των κτηρίων».
Μιλώντας για τις πολυόροφες κατασκευές στην Τουρκία που έχουν χτιστεί με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό σε σχέση με την Ελλάδα, ήταν αποκαλυπτικός για όσα αντίκρισε.
«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από τον σεισμό» σημείωσε ο κ. Καρύδης ενώ αναφερόμενος στο τεράστιο ανθρώπινο τίμημα της τραγωδίας δήλωσε ότι οφείλεται στις ακαριαίες καταρρεύσεις και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.
- «Ζημιά όσο σχεδόν μια Ελλάδα» - Πού οφείλεται η «αρμονική κατάρρευση» των κτιρίων σε Τουρκία και Συρία - Ειδικός εξηγεί πώς έπεσαν σαν χαρτόκουτα
- Άρθρο «φωτιά» της Washington Post για τα μπαλόνια της Κίνας: Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είναι μέσο παγκόσμιας κατασκοπείας
- Σάλος με το φιλί της Τζιλ Μπάιντεν στον σύζυγο της Καμάλα Χάρις στο στόμα - Η κίνηση που πυροδότησε... τις φήμες
- Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης
- Έρχεται η ώρα για την «Ελληνική Pisa»: 6.000 μαθητές θα συμμετάσχουν στις εθνικές εξετάσεις - Ο σκοπός της δοκιμασίας
- Big Oil: Τα «εξοργιστικά» κέρδη ρεκόρ $200 δισ. τροφοδοτούν τις πιέσεις για μεγαλύτερη φορολογία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr