Κίνα: Επιστήμονες κλωνοποίησαν «σούπερ αγελάδες» για να παράξουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος - Μιλούν για «επανάσταση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως κλωνοποίησαν με επιτυχία τρεις «σούπερ αγελάδες» οι οποίες μπορούν να παράξουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα γάλακτος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν το γεγονός ως μια «σημαντική ανακάλυψη για τη γαλακτοβιομηχανία» της χώρας, η οποία θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενες φυλές αγελάδων.
Οι τρεις αγελάδες, οι οποίες αναπαράχθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γεωπονικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γεννήθηκαν στην περιοχή Νινγκξιά πριν από λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα Ningxia Daily.
Κλωνοποιήθηκαν από αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας της φυλής Holstein Friesian, η οποία προέρχεται από την Ολλανδία. Όπως αναφέρει το CNN, τα ζώα είναι ικανά να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως και 100 τόνους γάλακτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτή είναι σχεδόν 1,7 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε μια μέση αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Το πρώτο από τα κλωνοποιημένα ζώα γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του, 56,7 κιλά, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης Γουλίν στη Νινγκσία στην κρατική εφημερίδα Technology Daily.
Οι επιστήμονες έφτιαξαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα από κύτταρα των αυτιών των εξαιρετικά παραγωγικών αγελάδων και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες, σύμφωνα με την Technology Daily.
Ο Jin Yaping, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, χαρακτήρισε τη γέννηση των «σούπερ αγελάδων» ως «επανάσταση που επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει τις καλύτερες αγελάδες με οικονομικά εφικτό τρόπο», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.
Σύμφωνα με το CNN, μόλις πέντε στις 10.000 αγελάδες στην Κίνα μπορούν να παράγουν 100 τόνους γάλα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμο πόρο για αναπαραγωγή.
Το 70% των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της Κίνας εισάγεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους Global Times.
«Θα χρειαστούμε δύο έως τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι που θα αποτελείται από πάνω από 1.000 σούπερ αγελάδες», δήλωσε ο Jin στην εφημερίδα.
Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες αναπαράγουν κλώνους με ζώα για να προσθέσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή παραγωγή γάλακτος ή αντοχή στις ασθένειες. Και η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κλωνοποίηση ζώων τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι, μια κινεζική εταιρεία κλωνοποίησης ζώων δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο αρκτικό λύκο στον κόσμο.
Το 2017, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρήγαγαν κλωνοποιημένα βοοειδή με αυξημένη αντοχή στη φυματίωση, μια ασθένεια που απειλεί τα βοοειδή σε πολλές χώρες.
- Πτώση Phantom: Αυτή την ώρα το ύστατο «χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα - Στην εκκλησία πολιτική και στρατιωτική ηγεσία
- Μπαράζ επιθέσεων κατά ανηλίκων στην Αθήνα: Έκλεψαν κινητά και μαχαίρωσαν 17χρονο
- Ποιος φταίει για τα ράντζα στα νοσοκομεία και πώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί - Οι 3 διαφορετικές συσκέψεις και η εντολή Μητσοτάκη
- Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και γιατί: Προειδοποίηση καθηγητή του ΑΠΘ μέσω του ethnos.gr
- Κατώτατος μισθός: Τι αυξήσεις προτείνουν οι εργοδότες - Το επικρατέστερο σενάριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr