Σε βαθιά κρίση το Περού: Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις και αυξάνονται οι νεκροί - Έκλεισε το εμβληματικό Μάτσου Πίτσου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για ακόμη μία μέρα στο Περού, με τις κινητοποιήσεις να έχουν επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και την πρωτεύουσα, Λίμα, ενώ από τις ζημιές που υπέστη μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου, περισσότεροι από 400 τουρίστες, οι περισσότεροι ξένοι, έχουν αποκλειστεί στο Μάτσου Πίτσου.
Οι διαδηλώσεις -- με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου - έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 46 ανθρώπους (45 πολίτες και έναν αστυνομικό) από τις 7 Δεκεμβρίου.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος θέλοντας να διαλύσει το Κοινοβούλιο το οποίο ετοιμαζόταν να τον παύσει από το αξίωμα.
«Έσπασαν» τον σιδηρόδρομο
Ειδικότερα, οι αρχές του Περού αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των 'Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.
"Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των 'Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών", ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή -- εκτός από την πορεία -- κόπηκε εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές από διαδηλωτές. Σύμφωνα με την εταιρία που τον διαχειρίζεται, αφαιρέθηκαν ράγες από τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 400 τουρίστες -- από τους οποίους 300 ξένοι -- είναι εγκλωβισμένοι στους πρόποδες της τοποθεσίας, στο 'Aγκουας Καλιέντες.
"Δεν ξέρουμε αν θα έρθει ένα τρένο να μας πάρει. Όλοι οι τουρίστες εδώ κάνουν ουρά για να εγγραφούν" προκειμένου να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιλιανός τουρίστας Άλεμ Λόπες την Παρασκευή.
Οι τουρίστες "δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία", δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο. "Κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν".
Το Πισκακούτσο είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μάτσου Πίτσου που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.
Τον Δεκέμβριο, τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο σημείο αυτό προτού απομακρυνθούν με ειδικό τρένο, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας και ομάδων σιδηροδρομικών εργατών, για να επισκευαστεί η γραμμή.
- Συνεχείς εξελίξεις στην υπόθεση του ψευτογιατρού: Πληροφορίες για παρέμβαση Βουρλιώτη και διαταγή έρευνας για ύπαρξη μαύρου χρήματος
- Market Pass: Ποια καταστήματα θα δέχονται την ψηφιακή κάρτα - To ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι
- Σχολείο Ζαμπέτα στο Αιγάλεω: Απαλλοτρίωση, λουκέτα, σεκιουριτάδες και επίταξη από τον Πέτσα
- Εξωπραγματική εικόνα στη Συγγρού: Μπαλκόνι ξενοδοχείου αποκολλήθηκε και κρέμεται κυριολεκτικά... στον αέρα
- Παρατείνεται η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας HDB -ΤΜΕΔΕ μέχρι το τέλος του 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr