Εν πλω ρωσικό υποβρύχιο-«υπερόπλο» - Την ίδια ώρα, ο Πούτιν τερματίζει συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το νεότερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, το «Στρατηγός Σουβόροφ», βρίσκεται εν πλω προς προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική.
Το παραπάνω μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το υποβρύχιο Στρατηγός Σουβόροφ πλέει από τη Σεβεροντβίνσκ, όπου βρισκόταν σε ναυπηγείο, προς «προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου», διευκρίνισε η πηγή στο πρακτορείο.
Το στρατηγικό υποβρύχιο εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο στα τέλη του 2022, με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού και θα βρίσκεται στη νέα του έδρα, τη βάση υποβρυχίων Ρεμπάτσι στη χερσόνησο Καμτσάτκα, το καλοκαίρι.
Πρόκειται για το έκτο σκάφος κλάσης Borei -μικρότερων και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμων υποβρυχίων- που αποκτά το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ικανό να εκτοξεύσει ως και 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει πάνω από μία πυρηνική κεφαλή.
Και ο Πούτιν ακυρώνει συμφωνίες για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας...
Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον τερματισμό της ισχύος διαφόρων συμφωνιών με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στη ρωσική νομοθεσία.
Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Το προβλέπει νόμος που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του κ. Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Η έγκρισή του θεωρείται τυπική διαδικασία.
Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η κυβέρνηση του Πούτιν κατέθεσε στην κρατική Δούμα (την κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας) νομοσχέδιο που αποκηρύσσει τις Συμβάσεις Αστικού ή Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει σκοπό η χώρα να αποχωρήσει από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που επιβλέπει την εφαρμογή τους.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπαψε τυπικά να εφαρμόζεται στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο. Η Μόσχα αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης όταν ο θεσμός του Στρασβούργου ανακοίνωσε πως η Ρωσία επρόκειτο να αποπεμφθεί, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εκκρεμοδικούν διάφορες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχαν αρχίσει να εξετάζονται προτού η Ρωσία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δυνάμει της Σύμβασης, το ρωσικό κράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις όποιες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις εκκρεμοδικίες.
Η Μόσχα έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμορφωθεί.
- Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Συγκλονίζει ο θείος του αδικοχαμένου νεαρού – Τι δηλώνει στο ethnos.gr
- Σε «πολιορκία» τα νοσοκομεία λόγω covid και συναγερμός για τη μετάλλαξη «Κράκεν»: Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη – Οι 8 εβδομάδες που κρίνουν την επόμενη ημέρα
- Ο γάμος της 10ετίας: Βουγιουκλάκη Παπαμιχαήλ λάμπουν στους Δελφούς – Το ζευγάρι έπαιξε ξύλο πριν από τη δεξίωση
- Fraport: Ποια αεροδρόμια χτύπησαν ρεκόρ και ποια... προσγειώθηκαν το 2022
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 75% της ενσωμάτωσης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr