Στη Χάγη η ΥΠΕΞ της Γερμανίας: Συζητάει για ενδεχόμενη προσαγωγή του Πούτιν – Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Χάγη, σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους για να υποχρεωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πολιτικός των Πρασίνων, η οποία θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, θέλει να συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρό του, τον Πιοτρ Χοφμάνσκι, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της εισαγγελίας Καρίμ Καν.
Η Μπέρμποκ πρόκειται επίσης να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η υπουργός έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, διεθνές δίκαιο, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει μια διδακτορική διατριβή στον τομέα αυτό.
Το απόγευμα, η Μπέρμποκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και με τον ομόλογό της Βόπκε Χούκστρα, σε χωριστές συναντήσεις μαζί τους.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε βάσει του αποκαλούμενου Καταστατικού της Ρώμης του 1998. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του, ο Καρίμ Καν, ερευνά ήδη την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι έρευνές του μπορούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας.
Στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου που διατάχθηκε από τον Πούτιν, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων επειδή η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο.
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Βερολίνο προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός πόλεμος είναι ξεκάθαρα παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τις νομικές διώξεις.
«Αν είναι ο συντομότερος και πιο εύλογος τρόπος, πιστεύω πως ένα ειδικό δικαστήριο είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για ένα τέτοιο δικαστήριο, δήλωσε. Μπορεί να είναι είτε «ένα ουκρανικό δικαστήριο, ένα διεθνές δικαστήριο στη βάση μιας διεθνούς συνθήκης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας», πρότεινε ο Μπούσμαν. «Είτε να υπάρξει μια υβριδική μορφή, ένα ούτως αποκαλούμενο υβριδικό δικαστήριο, όπου με έναν ουκρανικό νόμο θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο με τη συμμετοχή διεθνών δικαστών».
Είναι σημαντικό ένα τέτοιο διεθνές δικαστήριο να είναι στελεχωμένο με διεθνείς δικαστές «ώστε να υπάρξει εγγύηση για την αμεροληψία των ποινικών διαδικασιών».
- Live blogging η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ - Λεπτό προς λεπτό το τελευταίο αντίο
- Παρακολουθήσεις: Βαρύ πρόστιμο στην Intellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων επειδή αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες
- Υπουργείο Υγείας: Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές – Τι θα γίνει με φάρμακα, διοικητές νοσοκομείων, προσωπικό γιατρό
- Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ζαλίζουν οι αριθμοί – Χορηγίες, ανάκτορα, κότερα, αεροπλάνα, σπατάλες – Τι δώρο είχε ζητήσει ο διάδοχος από τον Νιάρχο
- «Αρχύτας» και «Γρύπας»: Πώς φτάσαμε «τρέχοντας» στα δύο ελληνικά drones και η ολιγωρία ετών
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr