Γιατί προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία το μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου και γιατί η Άγκυρα δεν επιτίθεται στο Κάιρο - Πυρά κατά Ερντογάν από την τουρκική αντιπολίτευση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ούτε λίγο ούτε πολύ απειλητικό εμφανίζεται, για μία ακόμα φορά, το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα.
Όπως σημείωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ήταν οργισμένη και αφοριστική. Με μία ανακοίνωση που βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, παρότι αποτελεί το άλλο μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σημασία για εμάς» και «δεν την αναγνωρίζουμε». Γιατί βέβαια, ακόμη οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι στην «εβδομάδα του μέλιτος» μετά τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι ενώ, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, επίκειται και δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
«Παρούσα» στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας η Αθήνα
Σε τι αντιδρά τώρα η Άγκυρα; Γιατί απορρίπτει τη συμφωνία; Πέρα από το γεγονός ότι εμπλέκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, απορρίπτεται και το γεγονός εκεί έχει κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα στις περιοχές που καθορίζονται για έρευνα και διάσωση. Αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην Ελλάδα για να κάνει το ο,τιδήποτε, ούτε έρευνες και διάσωση, γιατί εκεί υπάρχει δικαιοδοσία (και) της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε κάπως έτσι, αφού η Αθήνα δηλώνει πάλι παρούσα στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας.
Σφυροκόπημα και από την αντιπολίτευση
Η Άγκυρα δεν έχει μόνο της Αθήνα, αλλά και την αντιπολίτευση που τη σφυροκοπά ασταμάτητα. Η αντιπολίτευση ζητεί ευθέως να βγει ο Ερντογάν και να δηλώσει «Mea Culpa». Επίσης να ζητήσει συγνώμη από το έθνος για αυτή την κυβίστηση με την Αίγυπτο, η οποία πλήγωσε το γόητρο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν απαντά ότι στην πολιτική δεν χωρούν μνησικακίες και άρα μπορεί να αλλάζει γνώμη.
Αλλά η αντιπολίτευση κι η πολιτική ανάλυση του υπενθυμίζουν 3 μέρες τώρα, εξίσου ξερά και υπολογιστικά, τι έχασε η Τουρκία από τα «καπρίτσια» και τις προσωπικές του αντιπάθειες με τον Σίσι. Όλες οι χώρες της περιοχής τρέφουν πια αντι-τουρκικά αισθήματα και αντιτίθενται σε κάθε βήμα της Τουρκίας, όπως στη Λιβύη. Μπήκε η Ελλάδα «σφήνα» κι έκανε συμμαχίες με όλο τον αραβικό κόσμο και τις χώρες της Μεσογείου. Και, το σημαντικότερο, κέρδισε η Ελλάδα τη χώρα-κλειδί, την Αίγυπτο. Η χειραψία με τον Αιγύπτιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ώστε να του καταλογίσουν εν γένει αποτυχία στην εξωτερική πολιτική.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr