Πέθανε η Έμπε ντε Μποναφίνι, η φωνή των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο» - Τριήμερο πένθος στην Αργεντινή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πέθανε σε ηλικία 93χρονών η Έμπε ντε Μποναφίνι, συν-ιδρύτρια του κινήματος «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο» που απαιτούσε την επιστροφή των παιδιών που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την περίοδο της δικτατορίας. Την ανακοίνωσή του θανάτου της έκανε η κόρη της Αλεχάντρα.
Τριήμερο πένθος στην Αργεντινή
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος προς τιμήν της «ακούραστης αγωνίστριας» όπως τη χαρακτήρισε.
«Η κυβέρνηση και ο λαός της Αργεντινής αναγνωρίζουν σε αυτήν ένα διεθνές σύμβολο στην αναζήτηση της μνήμης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους 30.000 εξαφανισμένους. Ως ιδρύτρια των Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο, έριξε φως στη σκοτεινή νύκτα της δικτατορίας» ανέφερε στην δήλωσή του.
Η εκστρατεία των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο» ξεκίνησε το 1977 και συνέχισε και μετά το τέλος της δικτατορίας Οι δύο γιοι της Μποναφίνι δεν βρέθηκαν ποτέ και θεωρούνται νεκροί.
Υπολογίζεται ότι 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν βίαια στην Αργεντινή τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Ποια ήταν η Έμπε ντε Μποναφίνι
Η ίδια είχε χάσει τους δύο γιους της στον «Βρώμικο Πόλεμο» του δικτατορικού καθεστώτος, τη δεκαετία του 1970 και του 1980, κατά των αντιφρονούντων ακτιβιστών, πανεπιστημιακών και πολιτικών.
Το 1977 οι μητέρες άρχισαν να διοργανώνουν εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες στην Plaza de Mayo του Μπουένος Άιρες, μπροστά από την κατοικία του προέδρου.
Η κυβέρνηση διέλυσε τις πρώτες διαδηλώσεις και απήγαγε και σκότωσε την πρώτη ηγέτιδα της ομάδας, την Azucena Villaflor.
Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, στρατολογώντας όλο και περισσότερα μέλη.
Οι γυναίκες άρχισαν να φορούν στο κεφάλι τους υφασμάτινες παιδικές πάνες, για να συμβολίσουν τα αγνοούμενα παιδιά, και τα λευκά μαντήλια έγιναν αργότερα το σύμβολο του κινήματος.
Η εκστρατεία τους απέκτησε διεθνή φήμη και άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της Αργεντινής.
«Μας συνέλαβαν, μας χτύπησαν, ήρθαμε με περούκες για να μην μπορούν να μας αναγνωρίσουν», δήλωσε η κ. Μποναφίνι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το 2007.
Η ομάδα συνέχισε την εκστρατεία της μετά το τέλος της δικτατορίας το 1983.
Η Μποναφίνι έγινε ηγέτης μιας πιο ριζοσπαστικής παράταξης που ζητούσε συστημική πολιτική αλλαγή. Πολλοί χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενες κάποιες δηλώσεις και πράξεις της όπως αυτή του 2001 που ότι αισθάνθηκε «ευτυχία» για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξαιτίας ενεργειών της Δύσης, όπως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ. Είχε δηλώσει επίσης ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ θα πάει στην κόλαση, καθώς είχε «διαπράξει πολλές αμαρτίες». Το 2017 της ασκήθηκε δίωξη για φερόμενη υπεξαίρεση κονδυλίων που προορίζονταν για την κατασκευή προσιτών κατοικιών. Είπε ότι επρόκειτο για πολιτική πράξη εναντίον του τότε προέδρου, τον οποίο θεωρούσε εχθρό της.
- Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου: Γονείς έσπασαν την πόρτα και ζητάνε πίσω τα παιδιά τους
- Λυπηρές και τραγικές εικόνες: Έξωση στην Ιωάννα Κολοβού, της έδωσαν λίγα ρούχα και τις γάτες της - «Τραβώντας με έβγαλε έξω»
- Ακρίβεια: Νέα μέτρα για νοικοκυριά και μεσαία τάξη το 2023 - Food pass και «Γέφυρα» 3
- Serial Killer: Η πόλη με τους 29 κατά συρροή δολοφόνους και βιαστές - Ποιος ήταν ο Κόκκινος Αντεροβγάλτης που καταβρόχθισε 56 ανθρώπους
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr