Πώς βλέπουν οι Έλληνες Σόλτς και Μέρκελ-Τι άλλαξε μετά τις γερμανικές εκλογές- Γερμανός αναλυτής εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ένας στους τρεις ερωτηθέντες στην Ελλάδα εκτιμά ότι οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε την εξουσία στην Γερμανία ενώ μόνο ένας στους πέντε- ποσοστό 22% - πιστεύει ότι το Βερολίνο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αθήνας στον κόσμο.
Πρόκειται για ευρήματα που προκύπτουν από την εκτενή δημοσκόπηση σχετικά με την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Kapa Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας.
«Η εικόνα των Ελλήνων απέναντι στην Γερμανία μεταβάλλεται. Γενικά δεν είναι καλή. Ήταν πολύ χειρότερη πριν από δέκα χρόνια. Τελευταία βλέπουμε μια θετική εξέλιξη. Ένα χρόνο μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Γερμανία έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό της Γερμανίας, βοηθώντας στην μεταβολή και των μεταξύ τους σχέσεων» λέει στο ethnos.gr o Δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους πολιτικός αναλυτής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτό όπως λέει ο κ. Μαϊνάρντους ο οποίος διετέλεσε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle το έδειξε και η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα.
Πιο κοντά ο Μητσοτάκης με τον Σολτς απ΄ότι με την Μέρκελ
«Και οι δύο πλευρές έδειξαν με αρμονικό τρόπο ότι υπάρχει μια καινούργια αρχή. Και αυτό προκαλεί εντύπωση γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στο συντηρητικό χώρο πανευρωπαϊκά και ο Σολτς είναι σοσιαλδημοκράτης. Θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στην Μέρκελ κομματικά αλλά δεν είναι. Και εδώ βλέπουμε ότι οι ιδεολογίες δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στις προτιμήσεις των πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά σημαντική είναι η προσωπική χημεία και τα συμφέροντα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινούργια ομάδα που βρίσκεται στο γήπεδο της πολιτικής, ξεκινώντας από τον Όλαφ Σολτς, συνεχίζοντας με την Μπέρμποκ και τον Λίντνερ είναι πιο δημοφιλής στην Ελλάδα από ότι ήταν οι προκάτοχοί τους.(Μέρκελ Μάας Σόιμπλε αντίστοιχα).
Κεντρική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ είναι ο καθοριστικός λόγος για την αντιδημοτικότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα: το 83% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε αυτό το σημείο. Αυτό ισχύει για τους υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων, αν και μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς - των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ - η στάση αυτή είναι πιο διαδεδομένη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την άποψη που έχουν για την Μέρκελ το 45% των ερωτηθέντων την χαρακτηρίζει ως την Ευρωπαία ηγέτη που έφερε δυστυχία σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά την περίοδο της κρίσης του ευρώ. Την άποψη αυτή έχουν ερωτηθέντες που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς (56% ΣΥΡΙΖΑ), (60% ΚΚΕ), (ΜΕΡΑ25 63%), αλλά και από την πατριωτική δεξιά (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 71%).
Το 26% θεωρεί την Μέρκελ σύμμαχο του Ερντογάν
Το 26% θεωρεί την Μέρκελ σύμμαχο του Ερντογάν και μια πολιτικό που πήρε πολύ συχνά την πλευρά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Μια άποψη που έχουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της ΝΔ (35%). Μόλις ένα 16% την θεωρεί ως ένα σημαντικό ηγέτη που βοήθησε για την σταθερότητα της Ευρώπης.
«Η ιστορία των μνημονίων κάνει ακόμη ζημιά στην εικόνα της Γερμανίας»
«Η κ. Μέρκελ παραμένει αντιδημοφιλής, αλλά πολύ περισσότερο ο Σόιμπλε είναι εκφραστής μιας συμπεριφοράς που για το πανελλήνιο ήταν πολύ προβληματική και φυσιολογικά απαράδεκτη και μπορούμε να πούμε ότι όλη αυτή η ιστορία των μνημονίων ακόμη υπάρχει στα μυαλά των Ελλήνων, στην ψυχολογία τους και επηρεάζει αρνητικά την Γερμανία. Σιγά, σιγά, όμως, αυτή η εικόνα αλλάζει με τα καινούργια δεδομένα».
Γερμανική κατοχή και πολεμικές αποζημιώσεις
Στην βαθμολογία των αιτιών για την κακή εικόνα της Γερμανίας, η γερμανική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το ζήτημα των αποζημιώσεων ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην τέταρτη θέση. Συνολικά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα εμπιστεύονται ελάχιστα τη Γερμανία ως "στρατηγικό εταίρο".
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ιστορίες δύσκολα ξεχνιούνται διότι ακόμα ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα είναι η ιστορία του πολέμου της γερμανικής κατοχής των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα ακόμη στοιχείο, μια εξήγηση για την έλλειψη εμπιστοσύνης και δημοτικότητας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Δηλ. και αυτό το θέμα παραμένει στα μυαλά και χρειάζεται πολύ υπομονή και δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση». Μόνο ένας στους πέντε - 22% - πιστεύει ότι το Βερολίνο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αθήνας στον κόσμο.
Τουρισμός, επιχειρήσεις και τεχνολογία
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει θετικές αντιλήψεις για τη Γερμανία στους τομείς του τουρισμού, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (73%) βλέπει τη Γερμανία κυρίως ως χώρα προέλευσης τουριστών και ο ίδιος αριθμός θεωρεί ότι η Γερμανία είναι προορισμός πολλών Ελλήνων μεταναστών.
«Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα είναι πολύ ουσιαστικές όσον αφορά την οικονομία, τον τουρισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις» λέει ο κ. Μαϊνάρντους και υπενθυμίζει ότι για τις παλιότερες γενιές στην Ελλάδα η Γερμανία ήτανν μια κανονική χώρα. «Η Αμερική ήταν ο διάβολος. Και τις μέρες αυτές που γίνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολλυτεχνείου, η πορεία δεν τελειώνει στη γερμανική πρεσβεία. Τελειώνει στην Αμερικάνικη πρεσβεία γιατί ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα επέκρινε τους Αμερικανούς για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ήταν πολύ μισητός ο Κίσινγκερ και μετά την περίοδο των μνημονίων ο νέος Κίσινγκερ είναι ο Σόιμπλε. Ας ελπίσουμε ότι σε 10-15 χρόνια που αυτή η ιστορία θα έχει ξεπεραστεί να είναι πιο ομαλά τα πράγματα»
Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου 2022 με συμμετοχή 2121 ερωτηθέντων.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr