Θα μπει και η Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία; Πόσο έτοιμος για αποφάσεις είναι ο Λουκασένκο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, έχει διατηρήσει μια προσεκτική ισορροπία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Στις 24 Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας εισέβαλαν από τα σύνορα στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τη χώρα του ως ορμητήριο στη μεγαλύτερη εισβολή στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως ο Λευκορώσος ηγέτης δεν έχει συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο ούτε έχει στείλει δικά του στρατεύματα στη μάχη, λέγοντας κατά καιρούς ότι αισθάνεται ότι η εισβολή «σέρνεται».
Θα μπει σε πόλεμο η Λευκορωσία;
Τώρα, οι συναντήσεις μεταξύ του Λουκασένκο και Πούτιν έχουν εγείρει και πάλι φόβους ότι πρόκειται να μπει στη μάχη. Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα και ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα φτάσουν στη χώρα του τις επόμενες ημέρες για ασκήσεις.
«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα καθήκοντα της περιφερειακής ομάδας είναι καθαρά αμυντικά. Και όλες οι δραστηριότητες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε ενέργειες κοντά στα σύνορά μας», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Κρένιν (Viktor Khrenin), σε δήλωσή του την Τρίτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 την Τρίτη, προτείνοντας να σταλούν ειρηνευτές του ΟΗΕ στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας για να αποτρέψουν τον Λουκασένκο από το να προβεί σε «πρόκληση». Παρά τα προειδοποιητικά σημάδια, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτιση ότι ο Λουκασένκο είναι έτοιμος να ρίξει τις δικές του δυνάμεις σε έναν πόλεμο που χάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, ακόμη και αν δέχεται πιέσεις από τον Πούτιν.
«Φυσικά ο Πούτιν έχει μεγάλη επιρροή. Αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τον Λουκασένκο να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία», δήλωσε ο Artyom Shraibman, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής και μη μόνιμος ερευνητής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει οπωσδήποτε να αντισταθεί σε οποιαδήποτε ώθηση προς έναν πλήρη πόλεμο».
«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα το πετύχει αυτό για πάντα» συνέχισε. "Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να ενεργήσει και να προκαλέσει τη Λευκορωσία (να μπει) σε μάχες».
Εκτός από το να στείλει τα δικά του στρατεύματα στη μάχη, ο Λουκασένκο θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Λευκορωσίας προκειμένου να τεντώσει την ουκρανική άμυνα ή ενδεχομένως να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως πεδίο εκπαίδευσης για κάποιους από τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που έχουν κινητοποιηθεί για να υπηρετήσουν στον στρατό.
Σύμφωνα με το Belarusian Hajun Project, μια ακτιβιστική ομάδα, οι κοινές ασκήσεις ενδέχεται να διεξαχθούν κοντά σε διάφορα δημοτικά κτίρια στην πόλη Yelsk, μόλις 17 χιλιόμετρα (10 μίλια) από τα ουκρανικά σύνορα.
Η ομάδα ανέφερε ότι τα μαθήματα ακυρώθηκαν σε μια μουσική σχολή κοντά σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και ένα διοικητικό κτίριο. Στους ντόπιους είχε επίσης ειδοποιηθεί να μην καταγράψουν μια νέα φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων που επρόκειτο να φτάσει την Τετάρτη, ανέφερε η οργάνωση.
Ο Konrad Muzyka, ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής και διευθυντής της Rochan Consulting, έγραψε ότι λίγες οργανώσεις παρακολουθούν τη στρατιωτική στάση της Λευκορωσίας επειδή οι ένοπλες δυνάμεις της «είναι σχετικά αδύναμες και εκτός από τη ρητορική του [Λουκασένκο], δεν υπάρχει τίποτα».
Ο στρατός θα πρέπει να κινητοποιήσει 20.000 άνδρες για να φτάσει σε πλήρη ισχύ, έγραψε. Και θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να δοθεί στρατηγική προειδοποίηση εάν η Λευκορωσία άρχιζε να κινητοποιείται και να μετακινεί τα στρατεύματά της προς τα σύνορα.
Παρ' όλα αυτά, η Λευκορωσία διεξάγει ασκήσεις με τον υψηλότερο ρυθμό από την εποχή του ψυχρού πολέμου, έγραψε. «Το Μινσκ δοκίμασε όλες τις δυνατότητες (του) σαν να ετοιμαζόταν να πάει σε πόλεμο», έγραψε.
«Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις πίσω από αυτή τη συμπεριφορά: 1) Προετοιμασία για μια επίθεση του ΝΑΤΟ 2) Να δεσμεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα για να αποτρέψει την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές 3) Προετοιμασία για μια επίθεση στην Ουκρανία», είπε. Προς το παρόν, έγραψε, επικεντρώνεται στις επιλογές δύο και τρία.
Βίντεο έδειξαν ότι αντί η Ρωσία να μεταφέρει βαρύ οπλισμό στη Λευκορωσία για να προετοιμάσει μια επίθεση στην Ουκρανία από εκεί, συμβαίνει το αντίθετο: Η Λευκορωσία στέλνει άρματα μάχης, πυρομαχικά και φορτηγά από τις δικές της αποθήκες στη Ρωσία. Το Belarusian Hajun Project δημοσίευσε βίντεο με οκτώ άρματα μάχης T-72A να μεταφέρονται από το Μινσκ προς τη Ρωσία και ανέφερε ότι μάρτυρες είδαν 15-30 άρματα μάχης και τουλάχιστον 28 φορτηγά Ural.
❗️The Lukashenka regime hands over tanks, ammunition, and trucks to Russia.
— Belarusian Hajun project (@Hajun_BY) October 11, 2022
Several new trains with military equipment of the Belarusian Armed Forces removed from storage, which are being transported to Russia, were seen today.
1/8 pic.twitter.com/2gZLphe5Fw
Ο Franak Viacorka, ανώτερος σύμβουλος της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι τα στρατεύματα της Λευκορωσίας θα λάβουν ενεργό μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είπε: «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο γι' αυτό. Μάλιστα το αντίθετο οι στρατιωτικοί ηγέτες προσπαθούν να ηρεμήσουν τα στρατεύματα λέγοντας ότι δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο καθώς τα στρατεύματα ανησυχούν πολύ βλέποντας την επιτυχία των Ουκρανών. Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για τον Πούτιν».
Ο Viacorka δήλωσε ότι ο στρατός της Λευκορωσίας δεν έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Είπε: «Δεν έχουμε τα στρατεύματα ή το στρατιωτικό υλικό. Μεγάλο μέρος του υλικού έχει ήδη παραδοθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ό,τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν λίγοι στρατιώτες έτοιμοι για μάχη, μέχρι 7 χιλιάδες, και δεν είναι έτοιμοι για μια επιχείρηση επίθεσης».
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ερωτήματα μπορεί να είναι πολιτικά. Έχοντας επιβιώσει από ένα κίνημα το 2020, ο Λουκασένκο δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει περαιτέρω τη θέση του για έναν πόλεμο που, σύμφωνα με ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Λευκορωσία.
«Δεν θέλει να παρασυρθεί στον πόλεμο εξαιτίας των τόσων κινδύνων που μπορεί να του δημιουργήσει», δήλωσε ο
Shraibman, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι λιγότερο από το 10% των Λευκορώσων υποστηρίζουν την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και με τη Ρωσία πλέον να υποχωρεί, η συμμετοχή στον πόλεμο θα μπορούσε να συνδέσει τη μοίρα του με μια εισβολή που πιθανότατα θα καταλήξει σε αποτυχία.
«Οι αυταρχικοί δεν είναι πολύ καλοί στο να επιβιώνουν από στρατιωτικές ήττες», είπε.
- Κολωνός: Στον ανακριτή ο 53χρονος που κατηγορείται ότι εκβίαζε και εξέδιδε την 12χρονη – Τι δηλώνει στο OPEN πρώην συνεργάτης του
- Προ των πυλών επικίνδυνη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές - καταιγίδες και κρύο - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και οι 10 νέες ειδικότητες γιατρών που θα εγγραφούν – Τι προβλέπεται
- Εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν Μακάν: Θα ασκηθεί δίωξη στον βασικό ύποπτο;
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr