Έλον Μασκ: Μίλησε απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν κάνει την ψηφοφορία στο Twitter για την Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε απευθείας ο Έλον Μασκ, πριν την περιβόητη ψηφοφορία του στο Twitter, με την οποία πρότεινε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την αποκάλυψη έκανε ο Ιαν Μπρέμερ του Eurasia Group, μέσα από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους συνδρομητές της ομάδας. Ο Μασκ από την πλευρά του αρνήθηκε, μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας, ότι συνομίλησε με τον Πούτιν. «Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό ήταν πριν από 18 μήνες. Μιλήσαμε για το Διάστημα», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, πάντως, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί», ωστόσο προκειμένου να το κάνει θέτει σαφείς και απαράβατους όρους: να παραμείνει ρωσική η Κριμαία και να δεχτεί μία κατάσταση μόνιμης ουδετερότητας και να δεχτεί την προσάρτηση του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια η Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση οι όροι θα έπρεπε να υλοποιηθούν, ενώ ο Πούτιν, σε περίπτωση εισβολής της Ουκρανίας στην Κριμαία, έθεσε και ζήτημα χρήσης πυρηνικών αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε από τον Μασκ «να εξαντληθούν όλα τα μέσα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο».
Ο Μπρέμερ στο newsletter του ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις ανησυχίες του Μασκ για τις απευθείας απειλές του Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι, ο αμερικανός μεγιστάνας, φέρεται να υπογράμμισε ότι, ο Πούτιν, «μίλησε για τις δυνατότητες της Ρωσίας στον κυβερνοπόλεμο και την πιθανότητα να διαταράξει τη λειτουργία των δορυφόρων μου».
Η ψηφοφορία στο Twitter και το καταιγιστικό ποσοστό του «όχι»
Στις 3 Οκτωβρίου, ο Έλον Μασκ κατέθεσε σε ψηφοφορία στο Twitter το σχέδιό του των τεσσάρων σημείων που θα έλυναν το ουκρανικό το οποίο, πλέον, φαίνεται ότι, λίγο ως πολύ, είναι σχέδιο του Πούτιν. Μέσα από το tweet του ο Μασκ ζήτησε εκλογές στις προσαρτημένες περιοχές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία «όπως ίσχυε από το 1783», παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Στο tweet, ψήφισαν 2,7 εκατομμύρια χρήστες του Twitter, μεταξύ των οποίο υπερίσχυσε το «όχι» με 59,1%. Λίγο μετά, σε επόμενο tweet ο Μασκ αναφέρθηκε στην πιθανότητα πυρηνικού πολέμου, παρότι σημείωσε ότι θεωρεί το ενδεχόμενο ελάχιστα πιθανό, ως απόρροια της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.
Από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ο Μασκ συμμετείχε εμμέσως στη σύρραξη. Μάλιστα, έδωσε και εντολή για την ενεργοποίηση του δικτύου δορυφόρων Starlink και στην Ουκρανία, δίνοντας στους αμυνόμενους πρόσβαση σε ένα γρήγορο δορυφορικό δίκτυο. Καμία πλευρά δεν έμεινε ικανοποιημένη από το σχέδιο του επικεφαλής της Tesla.
«Ποιος Μασκ σας αρέσει περισσότερο;»
«Ποιος Έλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ζελένσκι, προσφέροντας δύο επιλογές: εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερες ουκρανικές περιφέρειες - την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία - με την προϋπόθεση παρατηρητές του ΟΗΕ να επιβλέψουν την διαδικασία. Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά». «Η Ρωσία αποχωρεί αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ.
Ukraine-Russia Peace:
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022
- Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
- Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
- Water supply to Crimea assured.
- Ukraine remains neutral.
Ο επικεφαλής της Tesla πρότεινε η Κριμαία - την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 - να αναγνωριστεί ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διασφαλιστεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να τηρήσει ουδέτερη στάση. Ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» επί της συγκεκριμένης πρότασης.
Παρέμβαση και άλλων πολιτικών
«Αγαπητέ Έλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Σε συνέχεια της αρχικής του ανάρτησης, ο Μασκ ξεκίνησε μια δεύτερη δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: η βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς και της Κριμαίας να κρίνει αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία».
Let’s try this then: the will of the people who live in the Donbas & Crimea should decide whether they’re part of Russia or Ukraine
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022
Υπογραμμίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει αν η πρόταση του δεν είναι δημοφιλής, υποστήριξε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι «εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».
«Η Ρωσία έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εάν νοιάζεστε για τον λαό της Ουκρανίας, επιδιώξτε την ειρήνη», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του στο Twitter.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο και τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο που καταγράφηκαν στην Ουκρανία, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Κιέβου για βοήθεια και διέθεσε για τον σκοπό αυτόν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink της SpaceX.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του απερχόμενου πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρίι Μέλνικ στην πρόταση του Μασκ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Μέλνικ είχε επικριθεί τον περασμένο Ιούλιο επειδή υπερασπίστηκε τον ουκρανό εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα – ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Άει γ***σου, είναι η πολύ διπλωματική απάντησή μου προς εσένα Ίλον Μασκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μέλνικ.
- Κολωνός: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 53χρονου που βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη
- Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και είναι σε εγρήγορση για πυρηνικά
- ΔΝΤ: Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 1,8% το 2023 για την Ελλάδα και ύφεση σε Γερμανία - Ιταλία
- 50 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία στις Άνδεις: Αγνοούνταν για 72 ημέρες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ανθρωποφαγία
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr