Τουρκικός Τύπος: «Θορυβήθηκε η Μεσόγειος με τη συμφωνία της Λιβύης»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για τις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά την υπογραφή του νέου τουρκο-λιβυκού μηνομονίου μιλά σήμερα Τετάρτη ο τουρκικός Τύπος, προδικάζοντας και νέα ενόχληση αύριο Μητσοτάκη από την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα.
Ακσάμ
«Το μνημόνιο με τη Λιβύη προκάλεσε τριγμούς στους γείτονες» «Η συμφωνία για υδρογονάνθρακες πανικόβαλε την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ΕΕ» «Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει "δεν έχουν αξία οι αντιδράσεις τους"» τονίζει η Ακσάμ. Σε άλλο θέμα πραγματεύεται τις δορυφορικές φωτογραφίες τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, που δημοσίευσε η Google.
«Ποιος είναι ο στόχος της Google;» αναρωτιέται και προσθέτει «Έκρυψε τους Έλληνες, αποκάλυψε τους Τούρκους» «Πάγωσαν την βάση Σούδας και δεν πάγωσαν την βάση ΗΠΑ στο Γκιολτσούκ».
Μιλιέτ
Η Μιλιέτ πάλι αναφέρει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έχει θορυβήσει τη Μεσόγειο και προαναγγέλλει νέα ενόχληση στην Πράγα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Θορυβήθηκε η Μεσόγειος με την συμφωνία της Λιβύης: Όλοι να κοιτάνε τη δουλειά τους» αναφέρει η εφημερίδα.
Παράλληλα, μιλώντας στη Μιλιέτ ο καθηγητής Εμέτε Γκιοζουγκιούζελι, εκφράζει την εκτίμηση ότι «Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία διασφάλισε γεωπολιτική υπεροχή» ενώ ο πρώην πρέσβης Οκτάι Ακσό λέει πως «Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματα της».
Σχετικά με τη σύνοδο η εφημερίδα αναφέρει «Αύριο σύνοδος με Πασινιάν στην Πράγα. Αύριο στις 19.00» «Αυτός που θα ενοχληθεί περισσότερο από αυτό το διάλογο σε υψηλό επίπεδο είναι αναμφίβολα ο Έλληνας πρωθυπουργός». Φιλοξενεί, ακόμα, μήνυμα του Ερντογάν στην Αθήνα πως «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Χουριέτ
Η Χουριέτ κάνει λόγο για τελεσίγραφο του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ, για την αναγνώριση. «Ή αναγνώρισέ με ή εγκατέλειψέ με» «Τελεσίγραφο Τ/Κ ‘ΥΠΕΞ’ στα ΗΕ. Έδωσε διορία στον ΟΗΕ 1 μήνα» αναφέρει η εφημερίδα. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη σημειώνει ότι «Η Αθήνα πιάστηκε απροετοίμαστη».
Τουρκιγέ
Η Τουρκιγέ κατηγορεί την Ελλάδα για «Πολιτιστική ληστεία». «Η αρχαιολόγος Ισίκ αναρωτιέται πότε θα έρθουν οι Έλληνες στην Πατάρα να πουν ότι ήμασταν κάποτε εμείς εκεί» σημειώνει η εφημερίδα.
Φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του απόστρατου αντιναύαρχου και αρχιτέκτονα του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019, Τζιχάτ Γιαϊτζί, στις οποίες αναφέρεται στον πλούτο που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή και σε δύο θέματα που εμπλέκεται και η χώρα μας.
«Υπολογίζεται ότι υπάρχει φυσικό αέριο αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα βόρεια των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης», δήλωσε στην εφημερίδα ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατος αντιναύαρχος και αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019.
«Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ διεξήγαγαν κάποιες επιτόπιες μελέτες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και ότι οι αντιδράσεις στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προήλθαν από τον φόβο να χαθεί αυτή η δυνατότητα». Ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις έρευνες σε λίγους μήνες.
«Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία, τα πλοία των TPAO-TPIC αποβιβάζονται στο πεδίο σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο τουρκικός στόλος αρχίζει να δουλεύει. Οι γεωτρήσεις ξεκινούν στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν μετά τη σεισμική έρευνα».
Ο απόστρατος αντιναύαρχος επισείει την προσοχή σε δύο ζητήματα που μπαίνει «σφήνα» η Ελλάδα και πρέπει η Τουρκία να επιληφθεί.
«Οι διαφωνίες για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Υπηρεσία Ενέργειας θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική εταιρεία θα μπει κάτω από τη μύτη μας. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό και να αναλάβουμε τις εργασίες γεώτρησης, αν χρειαστεί, ακόμη κι αν χάσουμε.
Ένα άλλο ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης στην περιοχή ανατολικά της γραμμής που χαράσσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και δυτικά των 28 μοιρών του ανατολικού γεωγραφικού μήκους ολοκληρώθηκαν πριν από δύο χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή, όπου μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία σεισμική έρευνα. Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι ένδειξη του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζουμε τον χάρτη της Σεβίλλης στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα εφαρμοστεί. Η Τουρκία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και στα δύο ζητήματα», επισημαίνει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.
- Η τριπλή «νάρκη» της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αύριο στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν
- Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν επισκέψεις και εκτός ωραρίου για τους πολίτες - Τι προβλέπουν οι συμβάσεις για τις 10 νέες ειδικότητες
- Καταγγελία για αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ξυλοκόπησαν πατέρα μπροστά στις κόρες του και του προκάλεσαν οίδημα στο κεφάλι
- Στιβ Τζομπς: Ο Βουδισμός του άνοιξε το δρόμο κι ο Βουδισμός τον έστειλε στον άλλο κόσμο – Αυτοκτόνησε, δήλωσε κορυφαία καθηγήτρια ιατρικής
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr