Γκάφα ολκής από τον Ερντογάν: Διάλεξε λάθος πίνακα για τη μάχη της Τριπολιτσάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την φωτογραφία που ανάρτησε για την άλωση της Τριπολιτσάς φαίνεται ότι υπέπεσε σε γκάφα ολκής ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (23/09).
Ο τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, αποφάσισε να κάνει μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter για τη συμπλήρωση 201 ετών από την ιστορική μάχη. Την ανάρτησή του συνόδευσε με έναν πίνακα, ο οποίος υποτίθεται ότι απεικόνιζε τη συγκεκριμένη μάχη. «Δεν ξεχάσαμε και δε θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα», έγραψε ο Ερντογάν.
23 Eylül 1821 günü gerçekleştirilen, binlerce Müslüman Türk’ün, Arnavut kardeşlerimizin ve Yahudilerin acımasızca, barbarca katledildiği Tripoliçe Katliamı’nı unutmadık, unutmayacağız. https://t.co/3dTd0Fl1n2
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 23, 2022
Τη μάχη του Πιτερβαρντάιν απεικόνιζε ο πίνακας
Ωστόσο, ο εν λόγω πίνακας, του George Philipp Rugendas, δεν απεικονίζει την Άλωση της Τριπολιτσάς, αλλά την μάχη του Πετροβαραντίν ή μάχη του Πιτερβαρντάιν. Σύμφωνα με την Wikipedia, η μάχη που απαθανατίστηκε στον πίνακα, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού Πολέμου, στις 5 Αυγούστου 1716. Τότε, ο ο οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το φρούριο Πετροβαραντίν, το οποίο ελεγχόταν από τους Αψβούργους, στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Σερβία).
Ο στρατός των Οθωμανών επιχείρησε να καταλάβει το Πετροβαραντίν, λεγόμενο και Γιβραλτάρ του Δούναβη. Ωστόσο, υπέστη μεγάλη ήττα - παρόμοια με την ήττα που είχαν υποστεί το 1697 στη Ζέντα -, από έναν στρατό μισού σε μέγεθος από τον δικό του. Στη μάχη, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς, ενώ χάθηκαν 20.000 άνδρες του οθωμανικού στρατού. Από τον στρατό των Αψβούργων, υπό τον στρατάρχη πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας, χάθηκαν 250 όπλα. Οι Αυστριακοί εδραίωσαν τη νίκη αυτή προελαύνοντας στο Μπανάτ και καταλαμβάνοντας το Τέμεσβαρ, το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, και στη συνέχεια το Βελιγράδι.
📌EVIDENCE – Reverse reality, Turkish state Propaganda
— Charalampos of Thessaloniki (@craoft) September 24, 2022
Erdogan presented a tweet supposed from the Siege of Tripolitsa 1821, using a painting from the Battle of Peterwardein 1716.
Turks lost in both battles in lands they occupied, despite having the advantage of larger numbers. pic.twitter.com/Hq4iPOTKRv
Το λάθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντόπισε και επεσήμανε χρήστης του Twitter με το όνομα Charalampos of Thessaloniki. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρατήρησε ότι, τον ίδιο πίνακα, είχε αναρτήσει στο παρελθόν ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ, Σπυρίδων Πλακούδας.
- Ανάλυση «βόμβα» από NYT για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι πιέσεις του Πούτιν στους στρατηγούς του και η απόπειρα να υποδυθεί τον στρατηγό
- Γκάζι: Ποιος ήταν ο 50χρονος που βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- Από απρόσκλητος επισκέπτης… κατοικίδιο: Το πανέξυπνο αλεπουδάκι που «υιοθέτησε» οικογένεια
- Έπεσε στο κενό από ύψος 36 μέτρα και τον έπιασε ο γείτονας στον αέρα – Το βίντεο από τη Ρωσία που κόβει την ανάσα
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr