Δημοσκόπηση Βόρεια Μακεδονία: Ναι στους Έλληνες, όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών-Τι λένε για Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Βλέπουν θετικά την Ελλάδα αλλά διαφωνεί ένας στους δύο με την Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρούν πιο κοντινό σύμμαχό τους την Σερβία και μεγαλύτερο εχθρό τους την Βουλγαρία, ενώ δηλώνουν προβληματισμένοι από τη γαλλική πρόταση που ανοίγει το δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια. Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την έρευνα που πραγματοποίησε το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» στη Βόρεια Μακεδονία.
Βελτιωμένη η εικόνα για την Ελλάδα
Σύμφωνα με αυτήν, η εικόνα των πολίτων της Βόρειας Μακεδονίας για την Ελλάδα είναι βελτιωμένη μετά την επίλυση του ονοματολογικού, αν και το 50% των πολιτών της χώρας δεν συμφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μόλις το 36.5% των πολιτών υποστηρίζει την Συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Αθήνα. Το 30% των πολιτών εκτιμά, επίσης, ότι είχε θετικό αντίκτυπο η επίλυση του ονοματολογικού και στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει το κανονικό καθεστώς της Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στις 9 Μαΐου 2022. Συνολικά σύμφωνα με το ίδρυμα στις σχέσεις Αθήνα-Σκοπίων παρατηρείται μια θετική δυναμική.
Προβληματίζει η γαλλική πρόταση-Βουλγαρία, ο μεγαλύτερος εχθρός
Αντίθετα, η γαλλική πρόταση και οι σχέσεις με την Βουλγαρία προβληματίζουν τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Πάνω από τους μισούς πολίτες (57,1%) δήλωσαν κατά της γαλλικής πρότασης που ουσιαστικά άρει το βουλγαρικό βέτο και ανοίγει το δρόμο για τη έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ μόλις το 27% την εγκρίνει. Στην ερώτηση ποια χώρα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Βόρειας Μακεδονίας, το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι η Βουλγαρία και ακολουθεί η Ρωσία με το 12,1%, ενώ η Σερβία θεωρείται ο μεγαλύτερος σύμμαχος με 37,4% και έπονται οι ΗΠΑ με 19,8%. Στο τέλος της λίστας με τους μεγαλύτερους φίλους και συμμάχους της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται η Τουρκία με 5,8%.
Το χαμηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν οι διμερείς σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας ενδέχεται, μάλιστα, να επηρεάσει αρνητικά και την επικοινωνία μεταξύ των θεσμών και των κοινωνιών των δύο χωρών σύμφωνα με την ανάλυση του ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ».
Συνολικά το 64,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Γερμανία είναι ισχυρός πολιτικός υποστηρικτής και σύμμαχος και το 66,6% ότι είναι επίσης σημαντικός οικονομικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Γερμανία μαζί με τις ΗΠΑ είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεχούς, σταθερής εμπιστοσύνης ως προς την ποιότητα των σχέσεων που έχουν αυτές οι χώρες με τη Βόρεια Μακεδονία.
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ το 63,8%-Που οφείλεται η καθυστέρηση
Το 63.8% των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, τάσσεται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ίδρυμα, αν και το ποσοστό εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό, είναι πλέον ορατές αρνητικές τάσεις σε σύγκριση με τις δύο πρώτες δεκαετίες από την ανεξαρτησία της χώρας και οι πολίτες είναι αρκετά απαισιόδοξοι.
Ενδεικτικό είναι ότι το 28% των πολιτών εκτιμά ότι δεν θα ενταχθεί πότε η χώρα στην ΕΕ, το 24% δεν γνωρίζει πότε και το 10,4% πιστεύει ότι αυτό θα γίνει τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Το 40,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αιτία για την αποτυχία της χώρας να ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ εντοπίζεται στις εσωτερικές αδυναμίες της, σε σύγκριση με το 19,2% που εκτιμά ότι αυτή οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι με την ένταξη στη Συμμαχία η Βόρεια Μακεδονία έχει γίνει πιο σταθερή και ασφαλής.
Οι πολίτες γενικά βαθμολογούν χαμηλά τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όσον αφορά τις επιδόσεις των προέδρων από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα, ο Μπόρις Τραϊκόφσκι βαθμολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθεί ο Κίρο Γκλιγκόροφ και στο πιο κάτω βρίσκεται ο σημερινός αρχηγός του κράτους Στέβο Πενταρόφσκι.
Επτά στους δέκα υποστηρίζουν τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»
Από τους ερωτηθέντες, το 65,7% υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», ενώ μόλις το 15% δεν θέλει να προχωρήσει η στενότερη συνεργασία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και Σερβίας.
Συνολικά το 50,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση κατά της Ουκρανίας είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, ενώ μόλις το 26,2% πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένη και αποδεκτή.
Η έρευνα της κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Συμμετείχαν 1.111 ερωτηθέντες, τηρώντας τη γενική αναλογία ως προς τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία άνω των 18 ετών, εθνότητα, επάγγελμα και εκπαίδευση), τηρώντας παράλληλα την κατάλληλη γεωγραφική ισορροπία.
- Απεργία ΜΜΜ: Χάος σήμερα στην Αττική - Ακινητοποιημένο μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ
- Fake news δίχως τέλος από την Άγκυρα: Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων
- «Σπίτι μου»: Μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για νέα ζευγάριαέως 150.000€ στην Αττική
- Προσωπικός γιατρός: Μπάχαλο για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε γιατρό του δημοσίου - Υποχρέωση των γιατρών για 35 ώρες την εβδομάδα
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr